תוך 16 שנה בלבד עלו מחירי הדיור בישראל כמעט פי שלושה
שוק הדיור עודנו מתודלק לעילא ולעילא ויתרה מכך, אני צופה, ובסבירות גבוהה מאוד, כי תוך חודשים ספורים נהיה עדים להתפרצות מחודשת של עליות מחירים תלולות // דעה
שוק הדיור עודנו מתודלק לעילא ולעילא ויתרה מכך, אני צופה, ובסבירות גבוהה מאוד, כי תוך חודשים ספורים נהיה עדים להתפרצות מחודשת של עליות מחירים תלולות // דעה
בספר בראשית, כתוב "נוח איש צדיק היה בדורותיו". פרשני התנ"ך סבורים כי הכוונה לא הייתה לכך שנוח, אבי "תיבת נוח" לא היה באמת צדיק במלוא רמ"ח אבריו ושס"ה גידיו, אלא לכך שהיה צדיק באופן יחסי לבני דורו שהיו רשעים גמורים.נזכרתי בסיפור זה כשראיתי את התגובות למדד הדיור של חודש מאי, 0.5 אחוזים, שדיברו על כך שסוף סוף יש התמתנות בשוק הדיור, זאת לאחר מדד דו ספרתי של 16.3 אחוזים במהלך השנה האחרונה ומדדים חודשיים שחלקם חצה את ה-2 אחוזים.גם העובדה שלאחרונה פורסם כי מכירת הדירות ירדה בכ-15 אחוזים והצפי למדד דיור מתון שיהיה חודש יוני, לכאורה, הביאו רבים בשוק לתובנה שאנחנו עומדים בפני שינוי מהותי במגמת מחירי הדיור.
ובכן, אותם אופטימיסטים, שביכול, טועים טעות גמורה. שוק הדיור עודנו מתודלק לעילא ולעילא ויתרה מכך, אני צופה, ובסבירות גבוהה מאוד, כי תוך חודשים ספורים נהיה עדים להתפרצות מחודשת של עליות מחירים תלולות. הסיבות לכך הינן כדלקמן:
ראשית, חלק נכבד מהרוכשים עודם נמצאים על הגדר, זאת בציפייה לראות להיכן יובילו העלאות הריבית והקשחת תנאי המשכנתאות.
שנית, כ-1130 אלף זכאים נרשמו להגרלות מחיר מטרה ומחיר הנחה, וסביר להניח כי חלק נכבד מאלה שלא יזכו בהגרלות, ישובו בלית ברירה אל השוק החופשי, מה שכמובן ישפיע מאוד על רמות הביקושים ובדיעבד גם על עליית מחירים.
שלישית, העובדה שלמרות שמכירות הדירות צנחו במהלך החודשים פברואר-אפריל ב-23 אחוזים, עדיין רמות המחירים ממשיכות לעלות, מלמדת על כך שההיצע הדל, ובמיוחד באזור הביקוש במרכז הארץ, ימשיך לדחוף את רמות המחירים כלפי מעלה.
רביעית, העובדה שמקבלי ההחלטות, ובמיוחד שרי האוצר, הפנים והשיכון, התייאשו בפועל מפעולות שמטרתן להגדיל באופן מיידי את התחלות הבנייה ומטפלים רק בצינון הביקושים, תגרום אולי להמשך מגמה של פחות עסקות, אבל לא תשפיע כהוא זה על מגמת תדלוק רמות המחירים.
חמישית, ההתייקרות הגורפת במחירי הקרקע בשנים האחרונות, שטענו רק בשנה שחלפה בממוצע ב-40 אחוזים (!) ובמיקומים מסוימים אף הרבה יותר, תאלץ את הקבלנים לעדכן את מחירי הדיור בהתאם, זאת כמובן אם לא ירצו להפסיד על כל פרויקט ולפשוט את הרגל.
שישית, גם אותן פעולות שהוצעו בתוכנית הדיור הממשלתית דוגמת מענק של 30 אלף שקלים לרשויות המקומיות על כל דירה חדשה שתבנה, התבררו במהלך הימים האחרונים כלא אפקטיביים כלל, זאת בשל התנגדות עיקשת של פקידי האוצר לבצע את המהלך.
שביעית, גם אם נניח יימשך תהליך ההתמתנות בעליות המחירים ויישמר על ממוצע של 0.5 אחוזים לחודש (עובדה שאני מטיל בה ספק רב), עדיין מדובר בעלייה משוערת של עוד 7-8 אחוזים במחירי הדיור בשנה הקרובה, עלייה שכמובן תתווסף לעליות של השנים הקודמות.
מחירי הדירות, לפרוטוקול, עומדים כיום בממוצע ל כ-2 מיליון שקלים, זאת לעומת כ-700 אלף שקלים בלבד בשנת 2006, כלומר, תוך 16 שנה בלבד עלו מחירי הדיור בישראל כמעט פי שלושה.
אם זה לא משבר לאומי, כלכלי וחברתי, אז מה כן?
*כותב המאמר עמית דובקין הוא אסטרטג נדל"ן, יועץ תקשורת ובעלי משרד למיתוג ויחסי ציבור
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן