banner
נתי גלבוע // צילום: משה עמית | Depositphotos
נתי גלבוע // צילום: משה עמית | Depositphotos

מנכ"ל התחדשות עירונית בחברת שיכון ובינוי: "להפוך את הטראומה לחוזקה"

נתי גלבוע: "מדוע הגענו למצב שבו לא הצלחנו לספק בזמן המלחמה פתרון מיגוני בסיסי למאות אלפי תושבי המדינה?"

"שנה לאחר פרוץ המלחמה, הגיעה העת למדינה לעשות חשבון נפש מעמיק. מעבר לטיפול בפצעים הפיזיים והנפשיים, עלינו לבחון כיצד האירועים הטראומטיים שידעה האומה ישפיעו על עתידה הנדלנ"י של מדינת ישראל וכיצד הנדל"ן במשמעו הרחב יכול לסייע במלאכת זו", כך אומר נתי גלבוע, מנכ"ל התחדשות עירונית בחברת שיכון ובינוי.

בראיון מיוחד ל"מגדילים", לציון שנה ל-7.10 ולפרוץ המלחמה, אומר גלבוע כי המדינה צריכה לעסוק בבניה מחדש הרבה מעבר למובן הפיזי: "זה חוצה גבולות והשיקום הנדרש הוא כל כך עמוק שיש חשש ממשי שלא יבוצע כנדרש. הכוונה בבנייה מחדש היא לנתץ את השיטה הישנה בה פעלנו עד היום. זה לא אומר שכל מה שקיים גרוע. זה אומר שצריך לאפיין תהליך חדש כזה שישרת את המטרות של בניית הארץ והתשתיות לה המדינה זקוקה". 

איך מגדירים מטרות מחדש?
"על המדינה להגדיר יעדי בניה במונחי כמות ואיכות לחמש השנים הקרובות ולהבטיח לכל אורך השרשרת את הוצאת התוכנית לפועל. לא 'לזרוק' זאת אל הוועדות השונות אלא לפקח על כל התהליך על מנת שייושם.

"בכדי לשנות יש צורך מהותי שבו תהיה דרישה ממוסדות התכנון לערוך חשבון נפש יסודי – מדוע הגענו למצב שאליו הגענו, ולא הצלחנו לספק בזמן המלחמה פתרון מיגוני בסיסי למאות אלפי תושבי המדינה? זה הזמן ללמוד מהטעויות וזה הזמן לא לפחד מ'פוליטקלי קורט' ולא מ'פרות קדושות'. האם הדאגה מכך שנמלא את הארץ בבטון ומלט בידי כרישי הנדל"ן 'תאבי הבצע', אינה אלא סיבה לכישלון הגדול? שיפור מערכות ההיערכות והתגובה יאפשר לנו להתמודד טוב יותר עם אתגרים עתידיים".

על שיקום תשתיות וקהילות
גלבוע מתייחס בדבריו לא רק לשיקום תשתיות אלא גם לשיקום קהילות. "השיקום המיידי הינו של המבנים והתשתיות – המדינה צריכה לאפשר לקבלנים 'להתנפל' על העבודות במסלול מהיר וגמיש ולהציע פרמיות, בדומה למה שהיה בשנות הבניה עבור גלי העליה מברית המועצות בשנות ה-90", הוא אומר. 

לדבריו, יש לספק את כל המשאבים הדרושים לכך, בידיעה שגם אם כרגע פירוש הדבר הגדלת הגרעון, אזי ההשקעה בתשתיות ובניה תאפשר יציאה מהירה מהמשבר הכלכלי שבפתחו אנו נמצאים. אולם מעבר לכך, הוא אומר כי הדגש צריך להינתן גם בתכנון שרואה את חשיבות  חיזוקם של הקשרים בין הקהילות, כחלק בלתי נפרד מהתהליך השיקום. "על המדינה לעודד פעילויות שיבטיחו את הקשר בין הקהילות השונות, ויחזקו את תחושת השותפות הלאומית ושכונות מגורים ואיזורי תעשיה הם כלי שיכול להביא זאת לביטוי", אומר גלבוע, "עם כל הכבוד לבניה ותשתיות, חייבים לעסוק גם בשיקום האוכלוסייה בהסתכלות לעתיד, לרבות חינוך, חיזוק הביטחון הלאומי, טיפוח חזון לאומי משותף ועוד. אנחנו בשיכון ובינוי כחברה שהחלה לבנות את המדינה לפני 100 שנה, כבר שותפים אקטיביים בעשיה זו.

"שנה לאחר המלחמה, הגיעה העת לפתוח דף חדש. השקעה משמעותית בבנייה ושיקום תסייע לנו להפוך את הטראומה לחוזקה, ולצאת מהמשבר מחוזקים ומאוחדים יותר".

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות