banner
אדריכל רוני תימור // צילום: אודליה תימור
אדריכל רוני תימור // צילום: אודליה תימור

ההחמצות הגדולות של הממשלה היוצאת וההזדמנויות החדשות שבפתח

מעצירת תמ"א 38, דרך חלופת שקד ועד להזדמנויות שלפתחה של הממשלה החדשה – אדריכל רוני תימור עם תחזית אופטימית לשנה הקרובה // דעה

אדר' רוני תימור 12.10.2022

אנו רואים את השנה שחלפה כשנת החמצה גדולה, אולם מקווים ומאמינים שהשנה הבאה עלינו תהפוך סוף סוף את ההתחדשות העירונית למנוע המרכזי של ענף הנדל"ן ושוק הדיור בישראל.

אדגיש כי ההחמצה לא החלה בשנה האחרונה כלל ועיקר אלא קרתה במהלך שנים 2018 ו-2019 תנופה גדולה בהתחדשות עירונית, עד כדי 20 אחוזים בקירוב מכלל שוק הדיור. אולם, וזה אולם גדול, שורה של גמגומים וטעויות בקרב מקבלי ההחלטות בלמו את המגמה.

זה החל בכוונת מנהל התכנון עוד ב-2019, לפני פרוץ מגפת הקורונה, לעצור את תמ"א 38. אמנם מטה הדיור הלאומי והרשות להתחדשות עירונית נזעקו, אולם הפשרה שהייתה, הגבלת תוקף התמ"א לחמש שנים ולאחר מכן לכשתיים בלבד, הייתה בבחינת הרע מכל העולמות.

מהלך מוטעה זה ואלה שהיו בעקבותיו היו לטעמי בבחינת "לחפש את האור מתחת לפנס". התמ"א 38 הייתה ונותרה אלטרנטיבה מעולה לה לחיזוק מבנים כנגד רעידות אדמה וטילים, להשבחת שכונות ותיקות ולהגדלת ההיצע בשוק שוק הדיור בכלל.

גם תיקון 136 של שרת הפנים איילת שקד, שנולד אולי מתוך כוונות טובות, לא יושיע את ההתחדשות העירונית, זאת משום שאינו קובע מסמרות ברורים לכל עירייה ולכל רשות ורשות מקומית כיצד לנהוג ובצפי שלנו, לצערי הרב, הינו שהבלבול שאפיין את השנה האחרונה רק יימשך.

על מנת שבשנה הבאה נזכה סוף סוף להתחדשות עירונית בהיקף של רבבות יחידות דיור לשנה, על הממשלה שתבחר בנובמבר לקבוע מסמרות ברורים לגבי תעדוף ההתחדשות העירונית ובד בבד להשכיל ולהסיר את המוקשים שהקשו עליה.

ראשית, במקום לראות את העיריות והרשויות המקומיות כ"אויב", על הממשלה לקבוע סטנדרטים ברורים של תגמול הרשויות המקומיות על כל דירה חדשה שתבנה ובכך להסיר את העיוות ההיסטורי לפיו הארנונה על דירות נמוכה פי שלושה(!) ויותר לעומת הארנונה לעסקים.

מהלך זה לבדו יביא לטעמי לתחרות(!) גדולה בין העיריות והרשויות, אצל מי ייבנו יותר דירות ותשחרר לאלתר את הפקק מעל תכניות לקידום מאות אלפי יחידות דיור, הן בהתחדשות עירונית, ובכלל.

שנית, כמו כן היווה נושא מימון התשתיות המשלימות, כבישים, תיעול, מוסדות ציבור וכו', אבן נגף גדולה וסלע מחלוקת בין הרשויות המקומיות לבין הקבלנים. על הממשלה, כ"מבוגר האחראי", ליטול יוזמה, להכניס את היד עמוק לכיס, ולממן את התשתיות המשלימות.

שלישית, וכמי שמייצג עשרות רבות של יזמים וקבלניים כל רחבי הארץ, אין זה סוד שנכון להיום התמ"א 38 הפכה ללא כדאית כלכלית ברוב הרשויות, להוציא את הערים היקרות ביותר דוגמת תל אביב, רמת גן  ורמת השרון, ולכן על הממשלה למצוא דרך להגדיל את זכויות הבנייה של הקבלנים ולהקל עליהם במידת האפשר, כולל כמובן בנושא הביורוקרטיה.

אם יתבצעו פעולות אלה, ונוספות, אני תקווה שהשנה הבאה עלינו לטובה תהיה סוף סוף שנת מפנה בכל הקשור להתחדשות עירונית, ובכלל!

*כותב המאמר אדריכל רוני תימור הוא מבעלי "תימור שוורץ אדריכלים", מומחים להתחדשות עירונית ולעירוב שימושים

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות: רוני תימור

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות