banner
אילוסטרציה // מגדילים
אילוסטרציה // מגדילים

האם ראשי הערים ומינהל התכנון הפקירו את אזרחי ישראל?

עוד מלחמה, עוד אזרחים הרוגים כתוצאה מפגיעת טילים בבניינים לא ממוגנים, מינהל התכנון שביטל את תוכנית תמ"א 38 ולא נתן אלטרנטיבה חלופית, ראשי ערים ומוסדות תכנון שתוקעים תוכניות פינוי בינוי – איפה הייתם כל השנים? בכירים בענף הנדל"ן על המציאות העגומה

"הלילה התברר פעם נוספת וביתר שאת עד כמה אומללה ההחלטה על הקפאת תוכנית תמ"א 38 וכמה פקידי רשויות התכנון מנותקים מהשטח", כך אמר היום יהודה כתב, יו"ר ארגון הקבלנים והבונים מחוז תל אביב והמרכז וסגן נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, בצל הירי על אזרחי ישראל, אשר קרא שלא לסיים את תמ"א 38 באוקטובר 2022: "בעוד הביקורת על המודיעין של ישראל טוענת שלא היה מוכן לבאות, אנו יודעים בוודאות כי רשויות התכנון יודעים עד כמה גדול אחוז הבניינים והנכסים הלא ממוגנים בישראל ויש לתת על כך את הדעת ובאופן מיידי. יש להכריז על דחיית סיומה של תוכנית תמ"א 38 בעוד חמש שנים לפחות, אחרת מדובר בסיכון של אוכלוסייה בסדר גודל רחב והם יצטרכו לתת על כך את הדין".

יהודה כתב // יחצ
יהודה כתב // יחצ

כתב התייחס להתנהלות הרשויות בקידום תוכניות להתחדשות עירונית, ואמר כי: "במקביל צריך להפקיע את קבלת ההחלטות התכנוניות מידי הרשויות והועדות המקומיות והמחוזיות ולהחליט על מדיניות כלל ארצית שתיושם בהקדם ע"י הותמ"ל ותביא לתכנון מתחמים שיתנו פתרון לאוכלוסיה גדולה ככל האפשר וכן ייקחו בחשבון גם את המרחב הציבורי, את שטחי הפנאי, את האזורים הירוקים תוך ערוב שימושים לטובת דיירי הפרויקט ולטובת הישוב כולו". 

יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים ערן סיב, הוסיף כי: "המדינה למדה שאין תחליף לתמ"א 38, תמ"א 38 זה הפרויקט המהיר ביותר שמביא את התוצאות הטובות ביותר ובזמן הקצר ביותר. אנחנו מבינים עכשיו שבניית ממ"ד הינו צורך קיומי הכרחי ומיידי לכל בית במדינת ישראל".

ניב רום מנכל כנען התחדשות עירונית ובעלים קבוצת כנען // יחצ
ניב רום מנכל כנען התחדשות עירונית ובעלים קבוצת כנען // יחצ

ניב רום, מנכל ושותף בקבוצת כנען, הביע צער על התנהלות הרשויות המקומיות, אשר לדבריו 'תוקעות' את התוכניות: "אירועי הימים האחרונים מזכירים לכולנו שוב, ובאופן מצער, עד כמה חשובים מרחבים מוגנים, ובכלל מבנים שעמידים בפני פגיעות המסכנות חיים. עצוב מאוד שדווקא בשעה קשה זו בולט הפער בין עשירים לעניים, בין אלו שיכולים להרשות לעצמם להתגורר בסביבה מוגנת ובטוחה, בבניינים חדשים או משופצים העומדים בתקנים, לעומת אוכלוסיות חלשות ומוחלשות המתגוררות במתחמים ישנים ללא מקלטים או ממ"דים עם סכנה ממשית לפגיעה. הדבר מצער בעיקר כיוון שהרשויות המקומיות שאמורות לדאוג לאותה אוכלוסייה הן שתוקעות את קידום הליכי התכנון לפרויקטים של תמ"א 38 כמו גם תהליכים של פינוי בינוי עבור אוכלוסיה זו הזועקת כבר שנים לשינוי המצב. אנו מקווים שהימים הקשים האלה יחלפו במהרה ומה שיישאר הוא קבלת החלטות אמיצה של גורמי התכנון המקומי והארצי לקדם במהירות הליכי התחדשות לפעול ממניעים מקצועיים בלבד ולמנוע חלילה אבדות כבדות בנפש".

אדר' רוני תימור // צילום: אלון שוורץ
אדר' רוני תימור // צילום: אלון שוורץ

גם אדריכל רוני תימור, מבעלי תימור שוורץ אדריכלים, אשר כתב טור דעה חריף בנושא, התייחס ואמר כי: "למישהו מהצד, ידמה כאילו אנו מגיבים בצורה צינית לאירועים הקשים שסובבים אותנו אבל אנחנו מתריעים וצועקים כבר 3 שנים, תמ"א 38 היא חשובה, צריך לקדם אותה יקרה כאן אסון, תהיה רעידת אדמה, יפלו טילים ותשובת הבירוקרטים היא צחוק ציני שאומר לא יקרה כלום, הכל יהיה בסדר, מספיק עם הדמגוגיה, אנחנו קוראים לכל מקבלי ההחלטות לחזור בהם, להחזיר את תכנית תמ"א 38 ולתת לה תוקף לא כתכנית זמנית. לפתור את הבעיות שלה, כי בבסיס היא תכנית טובה ונכונה ותפקידה הוא להציל חיים וכמו שאנחנו רואים ב 24 שעות האחרונות שזה עובד בפועל".

רוני מזרחי // צילום: עזרא לוי
רוני מזרחי // צילום: עזרא לוי

רוני מזרחי, נשיא לשכת הקבלנים ובעלי קבוצת מזרחי ובניו, אומר כי יש לתת מענה מיידי למיגון התושבים: "אם למישהו היה צל של ספק, הוכיחו האירועים האחרונים כי רבבות בניינים במדינת ישראל, דוגמת השכונות הדרומיות של אשקלון, או בערים עניות דוגמת לוד, אינן ממוגנות כלל, נטולות ממ"דים, שלא לדבר על העדר נגישות סבירה למקלטים. מיקסום התחדשות עירונית הכוללת ממ"דים בכל בניין היא פעולה חיונית ואפילו קריטית, אולם עד שאתגר זה ייושם ייקחו שנים ארוכות ולכן שומה על הממשלה, בתיאום עם הרשויות המקומיות, לדאוג לשיפור משמעותי גם של נושא המקלטים הן בכמות והן בנגישות מיידית, קל וחומר לתושבי הפריפריה".

דליה עסיס // צילום: אלן צ'פלסקי
דליה עסיס // צילום: אלן צ'פלסקי

דליה עסיס, שמאית מקרקעין ומתכננת ערים, התייחסה לתמונת המצב העגומה עוד יותר של ההתחדשות העירונית בפריפריה, שלא זוכה לכל מענה ממשלתי: "קיים לצערי פער גדול בין תושבי מרכז הארץ לבין הפריפריה בנושא מיגון בניינים. ביממה האחרונה ראינו זאת בנושא הגנה מפני טילים, אולם בל נשכח דווקא בשעה קשה זו את נושא רעידת האדמה הגדולה המתרחשת סטטיסטית מידי 100 שנה ודווקא הפריפריה שהיא פגיעה הרבה יותר, ממוגנת הרבה פחות. חשוב שמקבלי ההחלטות יצרבו את הבעיה האסטרטגית הזו דווקא אחרי לילה של אזעקות מפני טילים".

עו"ד ענת בירן // צילום: נדב יהונתן כהן
עו"ד ענת בירן // צילום: נדב יהונתן כהן

עו"ד ענת בירן, מומחית בדיני תכנון ובנייה, ציינה היום כי: "לאחר ליל הבלהות שעברו אתמול מרבית אזרחי ישראל, ראוי שכל מי שאמון על התכנון במדינת ישראל  בין אם הוא יושב במשרד הפנים, במנהל התכנון או בוועדות המקומיות והמחוזיות  לראות לנגד עיניו אותם אזרחים שמתגוררים בדירות ללא ממ"ד ואתמול התמודדו עם מתקפת טילים קטלנית ללא הגנה. על פי נתונים שפרסמה התאחדות הקבלנים בסבב הלחימה הקודם בערים כמו רמת גן , גבעתיים חולון ובת ים למעלה מ – 70% מהדירות נבנו ללא ממ"ד. אסור לבטל את תמ"א 38 לפני שיש פתרון יעיל אחר, במיוחד בנסיבות הנוכחיות, בהן רשויות רבות גוררות רגליים ברישוי פרויקטי תמ"א וממתינות לפקיעתה. אני מקווה שהועדות המקומיות יפנימו את חשיבותה ודחיפותה של התמ"א, וכי ועדות הערר יתנו לעררים בנושא זה  עדיפות עליונה וישחררו פרויקטים רבים הממתינים להחלטות חדשים ארוכים ולעתים שנים".

רונן עקביה // צילום: נמרוד כהן
רונן עקביה // צילום: נמרוד כהן

רונן עקביה , מנכ"ל חברת בית וגג, הביע ביקורת על העדר תוכנית חלופית לתמ"א 38, ואמר כי: "המתקפות האחרונות והמאסיביות שאנו חווים, אובדן הנפש, הפציעות, החרדות של ילדינו כתוצאה מפגיעות ישירות בבתי האזרחים מחייבת חשיבה מהירה ומחודשת בקשר למתווה ההתחדשות העירונית בישראל. מעבר לעובדה הכאוטית שמזה כשנה מאז הוכרז על פקיעת תוקפה של תמ"א 38 עדיין לא נקבעה שום תכנית חליפית, שום הוראת מעבר והשוק שרוי בחוסר ודאות אחד גדול, הרי ש'בזכות' הררי הבירוקרטיה, תרבות ההתנגדויות, הפקידות הנוקשה ומשך הזמנים הבלתי נסבל להוצאת היתר בנייה ולאכלוס בניינים נמנעו במתקפה השבוע מתושבי ישראל אלפי דירות חדשות עם מרחבים מוגנים שטרם נבנו או אוכלסו ותחתם נותרו התושבים באותם מבנים ישנים, מטים ליפול וללא בטחון שכל אזרח זכאי לו בהתמודדות עם המצב הנוכחי. סבב הלחימה הנוכחי מהווה הזדמנות "לחשב מסלול מחדש", לא רק בשיקולי תכנון רוחביים ומתן מענה לכלל צרכי הציבור, אלא גם, בייעול המערכות, העדפת העיקר על הטפל, קיצור לוחות הזמנים או במילה אחרת – משילות".

רוני בריק // צילום: כפיר סיון
רוני בריק // צילום: כפיר סיון

לדברי רוני בריק, יו"ר ארגון הקבלנים והבונים במחוז השרון, "ההסלמה הביטחונית של היומיים האחרונים מעלה שוב על סדר היום את החשיבות של מיגון הדירות בישראל בממ"דים. כיום יש עשרות אלפי דירות בארץ שאין בהן ממ"ד, ושניתן למגן אותן בקלות במסגרת התחדשות עירונית. העימות עם חמאס שהפך הלילה למערכה שתקח זמן כפי שאמר ראש הממשלה, ממחיש כמה לא היה נכון לבטל את תמ"א 38 ולא לגבש תוכנית חלופית ראויה בהיקפים גדולים. 'התחדשות בניינית' כפי שמכנה אותה ליצמן ממש לא תתן מענה למיגון ראוי של כל הבניינים בישראל שזקוקים לממ"ד ולכן מוטב שהמדינה תחשוב על משהו אחר. התחדשות עירונית היא הפתרון – ובמתחמים שלמים ובכמויות ענק, ויפה שעה אחת קודם. כל עיכוב מסכן חיי אדם, וזו לא קלישאה – ראינו זאת היטב אתמול בלילה".

לדברי האדריכל בני אנקשטיין, שותף במשרד V5 אדריכלים: "טווח הרקטות גדל עם הזמן ואם למישהו עוד היה ספק, הרי שאחרי ליל אמש ברור לכולם שהאיום הממשי תקף וחל על כל חלקי המדינה. ממשלת ישראל צריכה לקדם בכל הכוח את נושא המיגון- למצוא פתרונות יצירתיים למיגון מבנים קיימים אלה שאינם עתידים לעבור פיתוח במסגרת תמ"א או פינוי בינוי. מציאת טכנולוגיות חדישות היא בהישג יד ואפשרית. ניתן לפתח פתרונות כדוגמת שכבת הגנה שמורכבת מחומרים פלסטיים עמידים וחזקים במיוחד, על גבי קירות בלוקים קיימים לדוגמה. היא לא תיצור הגנה של 100% אך היא תשפר את מיגונם של מאות אלפים ואולי מיליונים מאזרחי ישראל באופן ניכר. פתרונות שכאלה ניתן ליישם בדירות או באזורים משותפים קומתיים (כמו חדר דודים קומתי וכיוב)".

יגאל צ'ודנר מנכ"ל חברת נתיבי הקמה, מציין כי: "הממ"ד שוב הוכיח בימים האחרונים עד כמה הוא מהותי להצלת חיים במקרה של מתקפת טילים. עם זאת עדיין בעשרות אלפי דירות בישראל אין ממ"ד מחד, ומאידך אין כדאיות כלכלית לתמ"א 38 או לפינוי בינוי  שבמסגרתם לרוב מקבלים דירה חדשה עם ממ"ד. כיום החסם להוספת ממ"ד אינו חסם רישויי, אם דיירים באשקלון, אשדוד או יבנה יפנו לוועדת התכנון וירצו להוסיף ממ"ד לדירתם לרוב הם לא יתקלו במכשול רישויי, המכשול הוא תקציבי ותפעולי. תמ"א 38 הצליחה באזורי הביקוש כי יש מאחוריה תמריץ כלכלי, היזמים הם אלו שבתחילת הדרך הניעו את ייזום התוכנית. ראוי שמנהל התכנון יצור תוכנית מתאר ארצית שמטרתה תוספת ממ"דים ושמסגרתה המדינה תסייע בסבסוד הממ"ד ותייצר תמריצים ליזמים, כמו כן יש ליצור הליך רישויי מקוצר ברשויות המקומיות שיאפשרו אישור מהיר של התוכניות. לנוכח פקיעתה של תמ"א 38 וההליכים הארוכים הכרוכים בקידום תוכניות פינוי ובינוי יש לתת מענה מיידי לנושא תוספת הממ"דים".

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות