banner

עיריית תל אביב מקדמת מדיניות התחדשות עירונית לשכונת כפיר בדרום העיר

השכונה, שנבנתה לפני כחמישים שנה ובין ממתכנניה היה המשורר ע. הלל, צפויה לעבור תהליך פינוי בינוי, שבמהלכו יישמרו עקרונות התכנון של המקום, מספר הדירות יעמוד על 1,950 והאוכלוסייה הוותיקה לא תידחק

זיו גולדפישר 12.01.2023

הכפיר ממריא: עיריית תל אביב מקדמת מדיניות התחדשות לשכונת כפיר שבדרום העיר, שבמסגרתה ייהרסו מבנים ישנים ומספר יחידות הדיור במתחם יגדלו פי שלושה. הוועדה המקומית תדון בישיבתה הקרובה בשבוע הבא בתכנית. בדברי ההסבר למסמך המדיניות נכתב כי מטרתו היא "לאפשר שימור ושמירה לצד חידוש והתחדשות של המרקם הבנוי, הציבורי והחברתי של שכונת כפיר".

על פי התכנית, מספר יחידות הדיור בשכונה יעמוד על 1,950 (פי 3 מהמצב הקיים). תמהיל הדיור המוצע מבטיח היקף של 55 אחוז דירות קטנות עד בינוניות: 10 אחוזים דירות סטודיו (עד 45 מ"ר), 20 אחוזים דירות קטנות (בין 46 ל-65 מ"ר), 25 אחוז דירות בינוניות (65-85 מ"ר), 25 דירות גדולות (86-105 מ"ר) ו-20 אחוז הנותרים דירות גדולות מאוד, מעל 106 מ"ר. השטח הממוצע של הדירות בשכונה יעמוד על 75-82 מ"ר.

שכונת כפיר ממוקמת בדרום מזרח העיר, והיא חלק משכונת כפר שלם. השכונה ממוקמת ממזרח לשכונת התקווה, מצפון לשכונות ליבנה והארגזים ותחומה על ידי הרחובות המרכזיים בר-לב, משה דיין ומח"ל. השכונה משתרעת על שטח של כ-127 דונם וכוללת כ-620 יח"ד. השכונה תוכננה בשנות השבעים של המאה שעברה על ידי האדריכלים אורה ויעקב יער, ותכנון הנוף שלה נעשה על ידי הלל עומר, המוכר כמשורר הילדים ע. הלל. תכנון השכונה נחשב לייחודי, מכיוון שהמתכננים יצרו מבננים היקפיים סביב חצרות פנימיות. כל מבנן מורכב מ-10 מבנים קטנים ועצמאיים הכוללים מעט יחידות דיור ומעט דיירים. 

במשך השנים, מצבה הפיסי של השכונה הלך והידרדר, ובחלק מהמבנים יש בנייה בלתי חוקית. המרחב הציבורי בשכונה לא מתפקד באופן בו תוכנן, והאוכלוסייה במקום חלשה וממעמד כלכלי חברתי נמוך. בדברי ההסבר נכתב כי שכונת כפיר ייחודית ומשמעותית בהיבט האדריכלי-היסטורי ומכילה ערכים הראויים לשמירה. בה בעת, נכתב,  המבנים בשכונה במצב מדורדר ותושביה מעוניינים בהתחדשות. 

על פי עקרונות המסמך, שאותו יזמה עיריית תל אביב ונערך על ידי סטודיו מיא מיכל יוקלה אדריכלים, התחדשות מבנני המגורים תהיה במנגנון הריסה ובנייה בהתאם לעקרונות התכנון המקוריים של השכונה. כל מבנן ייבנה בטיפולוגיה של בינוי היקפי סביב חצרות מרכזיות בעלי דופן של עד 12 קומות כלפי רחובות בר לב ומשה דיין ועד 8.5 קומות כלפי פנים השכונה. המדיניות להתחדשות המרחב הציבורי בשכונה מבוססת על חיזוק ועיבוי השלד הציבורי הקיים, שיפור ההליכתיות והקישוריות לסביבה באמצעות פינוי המרחב הציבורי מכלי רכב, העצמת שלושת צירי הצפון-דרום הקיימים בשכונה והוספת ציר הליכתי חדש בכיוון מזרח-מערב.

אחת ממטרות התכנית היא מניעת דחיקת אוכלוסייה קיימת. המדיניות מציעה מספר כלים להתמודדות עם דחיקת האוכלוסייה הקיימת בתהליכי ההתחדשות העירונית, בהם דיור עירוני מוזל במבנן הליבה, תכנון בינוי לא גבוה שיאפשר עלויות אחזקה עתידיות מופחתות ותמהיל דיור השומר על מגוון גדלי דירות ובהן מלאי של דירות קטנות ובינוניות.

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות