banner
עו"ד אלדן דנינו // צילום: תומר שלום
עו"ד אלדן דנינו // צילום: תומר שלום

תאונות עבודה באתרי הבנייה: "הכלבים נובחים והשיירה עוברת"

"המצב הנוכחי לפיו משרד העבודה ומנהל הבטיחות, נוהגים ומבצעים אכיפה בנושאי הבטיחות בצורה פופוליסטית, לא מועילה ולא מביאה למיגור תאונות העבודה בענף הבנייה" // דעה

מאת: עו"ד אלדן דנינו

העובדה שבמשך שנתיים בקירוב מתנהלות במדינת ישראל ארבע מערכות בחירות, מה שמקשה מאוד על תפקוד הממשלה, והעובדה שגם בזמן כתיבת שורות אלה איש אינו יודע מה ילד יום ואיזו ממשלה תקום, אם בכלל, מדחיקה הצידה בעיה אנושית, כלכלית ומוסרית כאחת, שנוגעת גם לאופיו ותבניתו של ענף הבנייה וגם, למרבה הצער, מהווה מראה לא בדיוק מחמיאה, לחברת הישראלית.

במהלך השנים האחרונות, שנה אחר שנה, התרגלנו כולנו לתאונות שבהן היו מידי שנה אלפי נפגעים, כולל עשרות רבות של הרוגים מידי שנה, כמו גם מאות פצועים קשה ונכים, שעה שכל מקבלי ההחלטות בכל הדרגים, ובראש וראשונה משרד העבודה ומנהל הבטיחות, לא עשו דבר וחצי דבר על מנת למנוע את מכת המדינה הזו, שהכתה לא רק באותם פועלים ובני משפחותיהם, אלא גם בענף הבנייה כולו.

בתור מי שמייצג שורה ארוכה של יזמים וקבלנים שחוו תאונות אלה, שאתרי הבנייה שלהם נסגרו לפרק זמן כזה או אחר, הועמדו לדין פללי ואף ננקטו כלפיהם סנקציות מצד בנקים מלווים שסירבו להמשיך ולממן את הפרויקטים בעקרבות התאונות, אני רואה בכך, לא "מחדל נקודתי" שאפשר וניתן לעבור עליו לסדר היום, בבחינת "הכלבים נובחים והשיירה עוברת", אלא מחדל לאומי מהמעלה הראשונה.

ראשית דבר, מדובר בחיי אדם, במשפחות הסובלות לא פחות מהנפגעים עצמם והייתי מצפה מהגורמים האחראים לראות במניעת תאונות אלה בבחינת "רפואה מונעת", בדיוק כמו מלחמה נגד סרטן ושאר מינין בישין.

שנית, המדובר במקרים רבים במכה קשה, לעיתים אף אנושה, גם לחברות הבנייה שכתוצאה מהסנקציות המשפטיות והפגיעה התדמיתית, לא הצליחו להתאושש מהתאונה שאירעה באתר הבנייה שלהם.

שלישית, ועל כך יש לשים לב במיוחד, לתאונות אלה היתה ובמיוחד בשנים האחרונות, השפעה המשמעותית, אולי אף דרמטית, על ענף הבנייה בכלל ועל שוק הדיור בפרט, זאת משום שהן עיכבו התקדמות בפרויקטים רבים, מה שללא ספק השפיע על קצב הבנייה ובמיוחד קצב בהתחלות בנייה.

רביעית, במיוחד כיום, ובעידן בו המשק הישראלי עודנו מנסה להתאושש מהמכה, הן הבריאותית והן הכלכלית, שניחתה עליו בעקבות "מגיפת הקורונה", ובנוסף לכך כמובן גם המשבר הפוליטי המתמשך והולך זה שנתיים, קיימת חשיבות משנה לטיפול סוגיה כואבת זו.

טענתי בעבר, ואני טוען כיום ביתר תוקף, כי המצב הנוכחי לפיו משרד העבודה ומנהל הבטיחות, נוהגים ומבצעים אכיפה בנושאי הבטיחות בצורה פופוליסטית, לא מועילה ולא מביאה למיגור תאונות העבודה בענף הבניה. 

קל וחומר ה"ברברת" המתמשכת והולכת בנושאים קריטיים דוגמת שדרוג הבטיחות באתרים, ובראש וראשונה החלפת הפיגומים הארכאיים שכבר יצאו משימוש במדינות המערב המתוקנות לפני עשרות שנים בפיגומים אירופים בטיחותיים בסטנדרטים הגבוהים ביותר, חיוב על העובדים באתרי הבנייה לחבוש קסדות וללכת כל העת עם רתמות בטיחות, כל אלה אינם מיושמים כלל.

בסיכומו של כל דבר כולנו יוצאים נפסדים, גם העובדים באתרי הבנייה, גם הקבלנים, גם שוק הדיור וגם המשק הישראלי הזקוק להתנעת שוק הנדל"ן כאוויר לנשימה. אני קורא בזאת לממשלת ישראל החדשה שתבחר, תהא אשר תהא, לחרוט על דגלה את הנושא הקריטי הזה ובשום פנים ואופן לא לאפשר ל"שיירה לעבור" כי בנפשנו הדבר!

הכותב עורך-דין אלדן דנינו, מומחה לבטיחות בענף הבניה ולאחריות תאגידית.

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות