banner
פראס בדחי, ראש המועצה המקומית כפר קרע // צילום: המועצה המקומית | Depositphotos
פראס בדחי, ראש המועצה המקומית כפר קרע // צילום: המועצה המקומית | Depositphotos

ראש העיר כפר קרע, פראס בדחי, מקבל עוד 12,000 דירות: "בשורה גדולה לעיר"

תכנית כפר קרע מערב תכפיל את אוכלוסיית העיר, שבצפון ואדי ערה: "יש אור בקצה המנהרה לבעיות שנמשכות כבר 40 שנה בעיר"

זיו גולדפישר 11.02.2024

 יח"ד ביישוב כפר קרע שבצפון ואדי ערה בדרך להפקדה: הוועדה למתחמים מועדפים לדיור (ותמ"ל) צפויה לדון השבוע בהפקדתה של תכנית תמל/ 1116 "כפר קרע מערב", המציעה 12,000 יח"ד ומעל 227,000 מ"ר לתעסוקה ותעשייה ליישוב שהוכרז כעיר לפני חודשים ספורים. כזכור, לפני שנה בדיוק, התקיים הדיון הראשון בתכנית. "מדובר בבשורה גדולה לעיר כפר קרע ותושביה, שמוסיפה ראייה מודרנית להתפתחות העתידית של היישוב", אומר ל"מגדילים" ראש העיר פראס בדחי. 

התוכנית עולה לדיון בעצם ימי מלחמת חרבות ברזל, שהגבירה את המתיחות בין ערבים ליהודים בישראל. לדברי בדחי, למרות המציאות הביטחונית המורכבת, בכפר קרע עושים הכל כדי ליצור מרקם חיים משותף עם השכנים היהודים: "כפר קרע ידוע כיישב שוחר שלום. בעיר יש בית ספר דו לשוני שבו לומדים יהודים וערבים יחד, חרף המתח הקיים. אנחנו יודעים לעשות את האיזונים הנכונים כדי ליצור מרקם חיים משותף בינינו לבין שכנינו, וההוכחה היא שבית הספר הדו לשוני ממשיך לתפקד חרף המלחמה".

תוספת של 2,500 דירות "במהירות שיא"
תכנית כפר קרע מערב, ששטחה כ-2,500 דונמים, מציעה מסגרת תכנונית להקמת שכונה חדשה במערב העיר כפר קרע הכוללת כ-12,000 יח"ד ובכלל זה הסדרת יחידות דיור קיימות. בנוסף התכנית מייצרת מסגרת תכנונית למבנים למוסדות ציבור, מסחר, רשת תנועתית, מוקד תיירות, שטחים ציבוריים פתוחים, ושטחי תעסוקה. התכנית, יוזמת משרד השיכון והבינוי והרשות המקומית, כוללת גם  זכויות בנייה כוללות של כ- 103 אלפי מ"ר למסחר (כולם בייעודים מעורבים), וזכויות בנייה כוללות של כ- 185 אלפי מ"ר לתעסוקה וכ-42 אלפי מ"ר לתעשייה. 

בכפר קרע, שהוכרזה כעיר בחודש מאי האחרון, מתגוררים כ-22,000 תושבים. על פי תכניות המתאר לעיר, בשנת 2040 צפויה האוכלוסיה להכפיל את עצמה ל-45,000 בשנת 2040 ול-60,000 בשנת 2060 – גידול של פי שלושה. התכנית שתועלה לדיון השבוע אמורה לאפשר לעיר להשיג יעדים אלה.

תמ"ל 1116 עלתה לראשונה לוותמ"ל במסגרת שולחן עגול לפני כשנה. אז הציעה התכנית כ-9,500 יח"ד. כעת התכנית עולה לדיון לקראת הפקדה, והיא עודכנה ל-12,000 יח"ד. "התכנית קודמה במהירות הבזק, והיא אמורה לתת מענה להתפתחות היישוב ולזוגות הצעירים בעיר", אומר בדחי. "מדובר על 12,000 יח"ד, הכלולות בתכנית ותמ"ל, וזה מוסיף ראייה מודרנית של מתן מענה לתשתיות, הפיתוח העתידי ומוסדות הציבור. עצם העובדה שהתכנית מובאת להפקדה שנה מתחילת ההליך זה תקדים מבחינת זריזות הטיפול בה".

בדחי מסביר כי התכנית תאפשר את חיבורם לחשמל של בתים רבים שלא ניתן היה לחברם קודם לכן בגלל היעדר תכנון: "התכנית נותנת מענה להיתרי בנייה וחיבור החשמל לשכונות במערב היישוב. זאת בעיה שסבלו ממנה שנים רבות תושבי העיר, וההחלטה להביא את התכנית לדיון הפקדה – המשמעות שלה היא שיש אור בקצה המנהרה לבעיות שנמשכות כבר 40 שנה בעיר. כיום העיר כפר קרע מובילה במגזר הערבי מבחינת תכנון. 95 אחוז מהעיר נמצאים בהליכי תכנון, חלק מהתכניות אושרו חלק בהליך מתקדם לאישור".

בדחי אומר עוד כי הבינוי בתכנית גם הוא פורץ דרך, מכיוון שהיא מציעה בנייה לגובה, דבר חריג בחברה הערבית: "יש בתכנית צמודי קרקע לצד בנייה לגובה שבין 8 ל-10 קומות וזה חידוש בחברה הערבית. התכנית רואה את התפתחות העיר 30 ו-40 שנה קדימה. עצם זה שהיא כוללת  12,000 יח"ד ואזור תעסוקה ומענה לכל הסוגיות – זה מחזק את חשיבותה לעיר והבשורה שלה לעיר".

לצד פיתוח המגורים, התכנית כוללת פיתוח משמעותי של תעסוקה, בהיקפים של מאות אלפי מ"ר. דבר זה, אומר בדחי, אמור למנף את העיר:  "הבשורה בתכנית זה לא רק שהיא מכשירה שטחים למגורים, אלא יש בה גם שטח לתעסוקה ותעשייה עתידית. זה דבר שהחברה הערבית סובלת ממנו, כי אין ברוב היישובים הערבים אזורי תעסוקה ותעשייה. עצם הקצאת שטח לתעסוקה אמור למנף את העיר מבחינת הזדמנויות של עבודה לצעירים, ומענה לעסקים מזהמים שנמצאים בתוך היישוב ואמורים לעבור לאזור תעסוקה. בנוסף, סוגיית התחבורה נתנו את דעתנו לנושא החיבורים והכניסות לעיר בראייה אסטרטגית עתידית לעיר מתפתחת שזקוקה לעוד כניסות, והתכנית נותנת מענה לכל הנושאים האלה".

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות