"אנטי-שביר": הדרך החכמה להתמודדות עם חוסר וודאות וכאוס
כיצד אנו כמשקיעי נדל"ן יכולים לשדרג את עצמנו ולהפוך לאנטי-שבירים? אסף כהנר, מנכ"ל חברת Ewave Nadlan עם התשובה
כיצד אנו כמשקיעי נדל"ן יכולים לשדרג את עצמנו ולהפוך לאנטי-שבירים? אסף כהנר, מנכ"ל חברת Ewave Nadlan עם התשובה
זה היה לפני שנה בלבד, במהלך ספטמבר 2023, ערב חגי תשרי, כשפרסמתי מאמר בפלטפורמה מכובדת זו, שעסק בתקופה של חוסר הוודאות העולמית בתוכה אנו מצויים מאז תחילת העשור. אי הוודאות הייתה תוצאה של ריבוי אירועים מפתיעים ולא צפויים – דוגמת התפרצות מגיפת הקורונה או תחילתה של מלחמת רוסיה-אוקראינה. בספרות התופעה הזו מוכרת בשם "ברבורים שחורים" – כפי שניסח אותה הוגה הדיעות והפילוסוף נאסים טאלב. במאמר הצגתי את הצורך בתעשיית הנדל"ן להבין את רוח הזמן, ולהתכונן לברבור השחור הבא שיגיע בשלב כזה או אחר.
והברבור השחור הזה הגיע, ליתר דיוק, ב-7 באוקטובר 2023 נחתה לחופי ישראל להקה שלמה של ברבורים שחורים, אירוע טראומתי וכואב ברמה הלאומית והאישית, שהחל את המלחמה הארוכה בתולדות מדינת ישראל, רב-זירתית, רוויה חוסר וודאות ומלאת תהפוכות.
הצלחת נפלה ולא נשברה
הצורך להתכונן לברבור השחור הבא הוא כבר עובדה קיימת. גם כיום, גם עכשיו, עלינו להתכונן לברבור השחור הבא. אולם איך עושים זאת? איך מתמודדים בצורה הטובה ביותר עם מציאות כאוטית. על כך בדיוק כתב נאסים טאלב ספר נוסף בו הוא פיתח את תאוריית ה"אנטי-שביר" – או כפי שהתאוריה נקראת באנגלית – Anti-fragile.
בתאוריה הזו טאלב מאתגר את הניסיון שלנו כאנשים להגיע לשליטה מלאה על סביבתנו ולהימנע מסיכונים או חוסר וודאות. המטרה של תאוריית ה"אנטי-שביר" היא למנוע את המצב בו חפץ סופג מכה ונשבר – דוגמת צלחת הנופלת לרצפה ומתנפצת למאות חתיכות. לאחר המכה אותה הצלחת תספוג בנפילתה היא כבר לא תחזור להיות דומה לצורתה הראשונית, ואפילו אם תשוחזר על ידי מיטב המומחים.
טאלב בא ואומר הפוך – המטרה שלנו היא שגם אם הגיע המצב הלא צפוי בו הצלחת נפלה, אז לא רק שהיא לא תשבר לרסיסים ותשנה צורתה לעד, אלא היא תשמר על צורתה המקורית ואפילו תתחזק כתוצאה מהמכה שספגה. אם שבירות היא סיטואציה שבה מצב האובייקט הופך לרע יותר כתוצאה מהמכה אותה חטף, הרי שהתופעה ההפוכה היא כשמצבו של האובייקט משתפר כתוצאה מהמכה. את זה מכנה טאלב בשם "אנטי-שבירות".
נשאלת שאלת מושגים נוספת – אם כך אז מה ההבדל בין עמידות או חוסן ובין אנטי-שבירות? ובכן, התשובה היא כזו. אנטי-שבירות היא מעבר לעמידות או חוסן, היא הדור המתקדם של המונחים הללו. העמיד או החסון מתמודד עם זעזועים אבל נשאר זהה, בעוד שהאנטי-שביר כתוצאה מאותם זעזועים אפילו משתפר. זו הסיבה שבעולם חסר וודאות הדרך הטובה ביותר להתמודד היא לא באמצעות עמידות, אלא באמצעות תכונת האנטי-שבירות, שתצליח לגרום למדינה/ארגון/אדם אף לצאת מחוזק מאותו ברבור שחור עימו הוא מתמודד.
הקשר לאמבטיות קרח
ברמה הפרטית מונה טאלב מספר דרכים שיכולות לפתח אצל האדם את תכונת האנטי-שבירות. הוא מציין חשיפה לכמויות קטנות של לחץ קיצוני על הגוף שיכולות לחזק ולשפר אותו. דוגמא לכך היא חשיפה לקור – מוכר לרבים מאיתנו בשם אמבטיות קרח או מקלחות קרות, שנעשו פופולאריות בשנים האחרונות. ההימנעות מקור מקורה בסיכון שקור היווה עוד לאדם הקדמון. ההימנעות מקור היא תוצאה של התניה אבולוציונית שאנו כבני אדם סוחבים איתנו עד היום. מאידך, חשיפה מדודה של מספר דקות לקור קיצוני (בתנאי שהדבר מאושר רפואית) יכולה לתרום לשיפור זרימת הדם, חיזוק המערכות החיסוניות וחיזוק תכונת האנטי-שבירות של האדם.
דוגמאות נוספות של הכנסת מנות קטנות ומנוהלות של לחץ ואי-נוחות לחיינו יכולה להיות באמצעות – צומות לסירוגין, הליכה יחפים בבית או במרחב הציבורי, כושר שכולל ספיגת זעזועים דוגמת ריצה, ועוד. אלו פעולות של חוסר נוחות הגורמות לחישול הגוף והנפש כאחד.
עצמאות וגיוון מקורות
ברמה של מדינה קונספט האנטי-שבירות יכול להגיע לידי ביטוי בהרבה דרכים וצורות. דוגמא אחת יכולה לבוא לידי ביטוי בעצמאות של המדינה בצריכת משאב חיוני, וביכולת שלה לספק את תצרוכתה בעצמה או באמצעות מגוון רחב של ספקים. דוגמא – אם המדינה תלויה באספקת נפט ממקור אחד – הרי שעליה לייצר מגוון של ספקיות שיחפו אחת על השנייה במצב בו המדינה יכולה להיקלע לאמברגו נפט מצד אחת מהן.
אפשרות נוספת היא לייצר את תכונת האנטי-שבירות גם באמצעות גיוון אספקת האנרגיה באמצעות מעבר לאנרגיות מתחדשות – דוגמת אנרגיה סולארית, ובכך להקטין בכלל את התלות של המדינה בצריכת הנפט ותזקיקיו על ידי אותה מדינה.
בסופו של יום הגיוון הוא זה שמייצר את תכונת האנטי-שבירות, ויכול ליצור מצב בו בסיומו של משבר המדינה לא רק שתסיים אותו במצב ההתחלתי, אלא אפילו במצב טוב יותר מאשר בו החלה את המשבר.
אנטי-שבירות בעולם השקעות הנדל"ן
אלא שעכשיו אנחנו נדרשים לשאלה – כיצד אנו כמשקיעי נדל"ן יכולים לשדרג את עצמנו ולהפוך לאנטי-שבירים? אחת התשובות לכך היא באמצעות גיוון. למעשה, מי שמגוון את השקעותיו יהיה זה שיצלח את המשבר טוב יותר, ובסבירות גבוהה אפילו ימצא את עצמו במצב טוב יותר מאשר היה בתחילתו. המשמעות לכך היא שאם יש לך דירה להשקעה בבאר שבע, ואתה מעוניין להשקיע ברכישה של דירה נוספת להשקעה – אז בצע אותה בעיר גדולה ומובילה אחרת. אין חובה להניח את כול הביצים בסל אחד, יש לנהוג כמו הקוקייה ולהניח את הביצים בסלים שונים.
נמשיך את האנלוגיה – אם יש ברשותך דירה להשקעה בישראל, אז עקרון האנטי-שבירות יאמר לך שאת הדירה הבאה להשקעה תרכוש דווקא בחו"ל. בדרך זו אתה מגוון את השקעותיך, חשוף פחות לתהפוכות השוק במדינה מסוימת, ומבטיח לך תיק השקעות מאוזן ועמיד הרבה יותר.
לסיכום, אחרי שהכרנו את חוסר הוודאות, ואחרי שהבנו איך מתמודדים עם אותם מצבים של חוסר וודאות, אזי אנחנו יכולים לצאת לדרך ולתכנן את המסע האישי שלנו כדי לאמץ את קונספט ה"אנטי-שביר" בחיינו הפרטיים, בחיינו המקצועיים, ואפילו בחיינו הלאומיים.
*הכותב, אסף כהנר, הינו מנכ"ל חברת Ewave Nadlan
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן