רות לוי: "שוק המימון החוץ בנקאי מתבגר, היזמים מחפשים גמישות"
מנכ"לית חברת עדית מימון, בראיון אישי לרגל החג: "שוק היזמים הקטנים והבינוניים מאד מעניין אותנו, יש לו פוטנציאל"
מנכ"לית חברת עדית מימון, בראיון אישי לרגל החג: "שוק היזמים הקטנים והבינוניים מאד מעניין אותנו, יש לו פוטנציאל"
בעידן של אי-ודאות כלכלית, רגולציה משתנה וריבית גבוהה, השוק הפיננסי עובר בשקט בשקט מהפכה בשנים האחרונות. יזמים מחפשים פתרונות מימון שיתנו להם גמישות ויציבות ובתוך כך, חברות המימון החוץ בנקאי קיבלו הכרה ממשלתית והפכו לשחקן משמעותי בהמשך פעילות ענף הנדל"ן בתקופת המלחמה, בעוד הבנקים הידקו חגורות והפגינו שמרנות.
בראיון מיוחד לחג עם רות לוי, מנכ"לית עדית מימון – חברת אשראי חוץ בנקאית, המתמחה במימון וליווי יזמים, היא אומרת: "אני חיה ונושמת אשראי כבר 30 שנה, ושמחה לעבוד בתחום שאני אוהבת ומוצאת בו עניין רב, מה שגרם לי לאורך השנים להשקיע בעבודה, לרכוש עוד ועוד מומחיות, להקים פעילויות חדשות בארץ ובחו"ל, ולחשוב ולהמציא פתרונות מחוץ לקופסא."
לשאלה מה הביא לעלייתם וצמיחתם של הגופים החוץ בנקאיים בתחום המימון, היא משיבה: "יש לכך מספר סיבות, שנעוצות ברגולציה, צורך והתמקצעות. בעבר הבנקים היו השחקן הדומיננטי בשוק האשראי, בעלי המומחיות והידע באשראי, כאשר הגופים המוסדיים בעיקר הצטרפו לעסקאות שהובילו הבנקים, אך עם השנים גם המוסדיים רכשו ידע וניסיון שאפשרו להם אף להוביל עסקאות מורכבות בארץ ובחו"ל".
עוד לדבריה, "הצמיחה הגבוהה בתחום ההשקעות בתשתיות ונדל"ן, ביחד עם הבדלים בשיקולי האשראי בין הבנקים לגופים המוסדיים, הובילו את הבנקים לפנות לגופים המוסדיים להצטרף לעסקאות מימון גדולות בהובלת הבנקים. בכך יכלו לנצל את יכולת הגופים המוסדיים להעמיד סכומי מימון גבוהים מאד, לתקופות ארוכות מההלוואות הבנקאיות ואף לעתים בסדר נשיה שונה- הלוואות נחותות, אותם הבנקים לא נהגו להעמיד. יש לציין כי במהלך השנים הצטמצמו משמעותית ההבדלים בין שיקולי ההשקעה. כיום מהווים הגופים המוסדיים כמחצית משוק האשראי העסקי".
לאן צועד השוק?
"השלב הבא של התפתחות שוק האשראי בישראל הוא חלקן של החברות החוץ בנקאיות, אשר למרות התפתחות מהירה שלהן בשנים האחרונות, עדיין מהוות אחוזים בודדים בשוק האשראי, בעיקר עקב התמקדותן בפרויקטים הקטנים יותר ובשל בעיית תדמית, אשר הצטמצמה לאחרונה. חברות אלו מושכות אליהן בנקאים ועובדי גופים מוסדיים, ומגבירות שקיפות ומקצועיות. החברות החץ בנקאיות מספקות מענה לפתרונות מימון אשר הבנקים והמוסדיים מתקשים לספק. אני מאמינה שגם הרגולציה תתפתח בשוק זה , ותסייע לחברות החוץ בנקאיות להפוך לגורם משמעותי וגדול יותר בשוק האשראי, ובכך תתרום להגדלת התחרות , כמו שהיוו בזמנו הגופים המוסדיים".
איך מצליחים לייצר ודאות כלכלית בעולם של אי-ודאות, במיוחד בתקופה של מלחמות ושינויים בריבית?
"שם המשחק הוא איזון – בין גמישות ועידוד תחרות לניהול סיכונים מושכל. חשוב לנו להוות אלטרנטיבה תחרותית ליזמים, ובד בבד אנחנו שמים דגש רב יותר בתקופה זו על ניהול סיכונים. תכנון מראש של פתרונות מימון כבר בתוך הסכם המימון, אשר יתאימו לתרחישים שונים שעלולים לקרות, במקום לחשוב על פתרונות לתרחישים אלו רק כשהם קורים, מאפשר לנו להציע פתרונות מימון יצירתיים וגמישים לכל פרויקט, ובמקביל לצמצם עד כמה שניתן סיכונים".
אילו יזמים אתם בוחרים ללוות, מה צריך להיות ליזם כדי לקבל מימון?
"שוק היזמים הקטנים והבינוניים מאד מעניין אותנו, בשל הפוטנציאל הגלום בשוק זה, הן מבחינת חלקם ההולך וגדל בשוק הנדל"ן והן בצורך שלהם בפתרונות יצירתיים, בהם אנו מתמחים. גם אם זה לא יזם גדול, נרצה לראות ניסיון ביצועי וניהולי של היזם. מעניין אותנו גם לממן קבלנים מנוסים שמעוניינים להפוך ליזמים וללוות אותם בתהליך. בנוסף, אנחנו מחפשים יזמים שמודעים לסיכונים ולא כאלו שפועלים בפזיזות. אנחנו רוצים שותפים לדרך, כאלה שאפשר ללוות לאורך שנים ולצמוח איתם יחד."
איזה טיפ יש לך ליזמים קטנים ובינוניים?
"סוף מעשה במחשבה תחילה. ההמלצה שלי היא להשקיע הרבה בתכנון ותרחישי קיצון, כדי למנוע הפתעות לא נעימות. במקום לרדוף אחרי הזדמנויות רבות, עדיף להתרכז במספר קטן יותר של פרויקטים ולתכנן אותם היטב. זה יבטיח ניהול טוב יותר של הסיכונים ושיפור הסיכוי להצלחה."
מה התחזית שלך לגבי תחום ההתחדשות העירונית, במיוחד לאור השחיקה ברווח היזמי?
"התחדשות עירונית כאן כדי להישאר. המחסור בקרקעות מחד ועלויות המימון הגבוהות הכרוכות ברכישת קרקעות בתקופה של אינפלציה וריבית גבוהה מאידך, ימשיכו לגרום לתחום זה להיות רלוונטי. מדובר בפתרון אידיאלי גם ליזמים וגם למדינה, משום שהוא מאפשר חיזוק מבנים קיימים, יצירת דיור נוסף ושיפור הסביבה האורבנית. לרגולטור וגופי התכנון תפקיד מכריע – ויש צורך באיזון בין הפחתת סיכונים לעידוד צמיחה".
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן