banner
סטלה מאריס // הדמיה: משרד דרבן ורבקל אדריכלים
סטלה מאריס // הדמיה: משרד דרבן ורבקל אדריכלים

המתנגדים: הבהאים, הקתולים ועיריית חיפה נגד תכנית הבינוי בסטלה מאריס

ריבוי התנגדויות הוגשו נגד התכנית להקמת 420 יח"ד בכרמל על שטח בסיס חיל הים, כעת הן עולות לדיון בוועדה המחוזית

זיו גולדפישר 10.03.2024

האם תכנית הבינוי בסטלה מאריס בחיפה תגרום למשבר דתי מול מיליוני מאמינים ברחבי העולם? הוועדה המחוזית צפויה לקיים השבוע דיון בהתנגדויות לתכנית להקמת שכונת מגורים על שטח הבסיס הצבאי בסטלה מאריס שעל הר הכרמל, ביניהן של המרכז הבהאי העולם, שמרכזו הרוחני נמצא סמוך למתחם, וכן של מסדר הכרמליתים הקתולי, שבבעלותו מנזר סמוך למתחם חיל הים. שני הגופים הללו, המייצגים מיליוני מאמינים, דורשים להימנע מהקמת שכונה על שטח הבסיס. מתנגדים נוספים הם עיריית חיפה, מאות מתושבי העיר החברים בפורום ציבורי כרמל, עמותת "מרכזים לצדק חברתי" והמועצה לשימור אתרים.

בדצמבר 2021 הוועדה המחוזית אישרה להפקדה את התכנית להקמת שכונת המגורים בסטלה מאריס המתפנה, יוזמת רשות מקרקעי ישראל, אשר נועדה לקדם פיתוח שכונת מגורים חדשה בת 460 יח"ד  בבינוי של עד 15 קומות, לצד שטח הכרמליתים, שכונות הכרמל הצרפתי ורמת שאול. מדובר בשטח של 50 דונמים, שכיום משמש את בסיס חיל הים, שצפוי להתפנות.

התכנית הופקדה להתנגדויות ביוני 2023. המרכז הבהאי העולמי, המייצג מאמינים בני הדת הבהאית מרחבי העולם, כתב בהתנגדויות כי יש לו "חששות כבדים" בנוגע לתוכנית. בהתנגדות נכתב כי שטח התכנית צמוד לאתר הקדוש לקהילה הבהאית, המוכר בתור "מקום ההתגלות לוח הכרמל", וכאדמת המקדש הבהאי, והוא עתיד לשמש גם כמקום משכנו של בית תפילה שיהיה פתוח לכל. למרות זאת, נכתב כי: "התוכנית במתכונתה הנוכחית מתעלמת לחלוטין מקיומו של האתר הבהאי הקדוש, וממילא לא נבחנה ולא נשקלה כלל ההשפעה של התוכנית עליו, כל זאת בניגוד למתחייב מעצם קיומו של האתר בסמיכות כה רבה, מחובתה של המדינה להגן עליו, ממצגים שנעשו בהקשר זה כלפי המרכז הבהאי ובמסמכי המועמדות לרשימת אתרי מורשת עולמית ביחס לכוונה לתאם את הפיתוח עם המרכז הבהאי באופן שלא יפגע באתר הקדוש, ומהאינטרס הציבורי בהגנה על המקום".

המרכז הבהאי טוען כי מימוש התכנית עול לגרום להשלכות שליליות, ביניהן פגיעה בקדושתו ובתפקודו של האתר הקדוש, כמקום תפילה רגוע ושליו. כמו כן, נטען, התוכנית אינה מבטיחה אמצעים להגנה על האתר הקדוש מפני פגיעה, וכי יישום התוכנית יגרום לעומסי תנועה חריגים בסמוך לאתר הקדוש ולהשפעה שלילית על הגישה אל האתר הקדוש.

עוד נטען בהתנגדות כי: "גובה המבנים המוצע בתוכנית, חורג באופן ניכר ממגבלות הגובה שנקבעו בתוכנית המתאר ומאופי הבניה באזור, פוגע בקו הרכס, ועתיד להשפיע לרעה על האתר הקדוש, הן במצבו הנוכחי והן לאחר הפיתוח הצפוי, הן ביחס לנוף הנחזה מתוך האתר והן ביחס לנראות של האתר כלפי חוץ".

המסדר הכרמליתי, אשר לו מנזר וכנסייה סמוך למתחם, כותב בהתנגדותו כי הוא סבור שמטרתה העיקרית של התכנית היא "הפקת רווחים כספיים מהמקרקעין בלבד, והדבר נעשה על ידי תכנית בנייה רוויה, תוך הקרבת שיקולים רבים נוספים הרלוונטיים לעובדה שהמקרקעין ממוקמים על ראש הכרמל, אתר בעל ערכים היסטוריים, תרבותיים, נופיים, שהתכנית המוצעת תפגע בהם אנושות… הבנייה המוצעת תביא תועלת רק לרמ"י ובהמשך אך ורק קומץ קטן של תושבים אשר יצליחו לרכוש דירה בפרויקט המתוכנן".

עוד כותב המסדר בהתנגדותו כי במשך דורות הוא "עושה הכל על מנת לשמור על הערכים הטמונים באתר על ראש הכרמל, כדי לשמור על הערכים התרבותיים, הנופיים והדתיים הטמונים במקרקעין".

מתנגדת נוספת, ובעל משקל משמעותי במיוחד, היא עיריית חיפה, שדורשת להותיר את המתחם כשטח פתוח. בהתנגדות של מינהל ההנדסה, שעליה חתום מהנדס העיר, אריאל וטרמן, נכתב כי: "הוועדה המקומית שמעה עמדות גורמים שונים, וסבורה כי מעמדות אלו נובע צורך לביטול התכנית, וזאת בראש ובראשונה בשל החשיבות הדתית של האתר, לקהילה היהודית, לקהילה הבהאית ולמסדר הכרמליתים. מעבר לכך, הוועדה סבורה כי התכניות להתחדשות עירונית המקודמות בעיר, ובאזור זה בפרט, בהיקף של עשרות אלפי יחידות דיור, מחייבות הקצאת שטחים ציבוריים על ידי המדינה, כפי שנדרש כמענה לתוספת האוכלוסיה הגדולה הצפויה עקב כך. לפיכך, בראייה ארוכת טווח, יש להשאיר את כל שטח התכנית כשטח פתוח בעל ערכי נוף, דת, שימור ונצפות ייחודיים בראש הכרמל".

מתנגדים נוספים הם כ-240 תושבי העיר, חברי פורום ציבורי כרמל, הדורשים להותיר את שטח הבסיס כשטח פתוח לצרכי ציבור: "המתנגדים סבורים כי אין לאשר את התכנית, ויש להשאיר את שטח הבסיס בייעודו לפי התכנית הכוללנית, כשטח לצרכי ציבור, ולתכנן אותו מחדש כפארק ציבורי הכולל שטחים פתוחים, טיילת נופית, וכן מבנה ציבור שיכלול מתחמים לשירותים, סדנאות ופעילות קהילתית".

המתנגדים כותב עוד בהתנגדות, המגובה במסמכים של אנשי אקדמיה, כי: "שטח בסיס סטלה מאריס הוא שטח ייחודי, שיש לו פוטנציאל להפוך למוקד תיירות מהארץ ומהעולם, בגלל הסיפור התיירותי שהוא מספר: ההיסטוריה, הנוף, המסלול הרגלי הייחודי, החיבוריות לאתרים הסמוכים לו ולחיפה כולה. זהו שטח שאסור לפספס ולתכן בו סתם עוד שכונת מגורים".

עמותת "מרכזים לצדק חברתי", כותבת בהתנגדותה כי "אין ספק כי השכונה החדשה לא תהיה מיועדת למשפחות וזוגות צעירים, אלא תמשוך אנשים ונשים אמידים מאוד. התגנית גוזלת באופן לא הוגן את המרחב הייחודי המיועד תכנונית לצרכי ציבור מכלל הציבור, והופכת אותו לתחום בלעדי עבור עשירים. זהו מעשה בוטה של הגברת אי השוויון, והוא לדעתנו בלתי מתקבל על הדעת".

המועצה לשימור אתרים הצטרפה אף היא למתנגדים. בהתנגדות נכתב, בין השאר, כי "בתכנית מוצעת בנייה של עד 15 קומות. שאומנם שיאי הגובה מתוכננים על רחוב טשרניחובסקי, אך הם יראו היטב במרחקים רלוונטיים לתצפיות לכרמל. באופן זה תשנה התכנית את אופי הרכס מבחינת הבינוי, בקרבה יחסית למתחם הכרמליתים. המתחם הכרמליטי שבלט באופן ייחודי לאורך שנים על קצה הר הכרמל וסביבתו הקרובה יאבד את יחודו לנוכח הבינוי המוצע".

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות