יגאל צודנר מנכל חברת נתיבי הקמה // צילום: אילן ספירא
יגאל צודנר מנכל חברת נתיבי הקמה // צילום: אילן ספירא

האם רפורמת רישוי עסקים תקצר תהליכים ותפשט אותם?

"ההצלחה של היוזמה טמונה בכך שכל גורמי הרישוי והשלטון המקומי יהיו חלק מהרפורמה"

מגדילים 09.07.2018

תמונה: יגאל צודנר // צילום: אילן ספירא

מאת: יגאל צ'ודנר, מנכ"ל ומייסד חברת נתיבי הקמה

במסגרת הרפורמה לרישוי עסקים, הגבילה הממשלה את זמן התגובה שיש לרשות המקומית וקבעה כי במקרים מסוימים יונפק רישיון עסק אוטומטי במקרה שהרשות לא הגיבה במסגרת הזמן שהוקצב לה. אין ספק שחקיקה זו הינה מבורכת, אבל כלי זה אינו מעניק וודאות לבעלי עסקים.

תשובה שלילית שתתקבל ביום האחרון של מסגרת הזמן תגרום לבעל העסק עוגמת נפש גדולה ותאלץ אותו לבצע שוב את התהליך מהתחלה. בנוסף, במידה והרשות לא תספיק להגיב בזמן – מצב של שתיקה שפרושה הסכמה, עסק לא ראוי עלול לקבל רישיון.

פיקוח ואכיפה
קיצור הליכי הרישוי טמון בעמידה בלוחות הזמנים שהרפורמה קובעת, אם כך יהיה, אכן זה מבורך ויביא לשינוי מהותי בתחום. אך, על מנת שזה אכן יקרה יש צורך בפיקוח ואכיפה. העמידה בלוחות זמנים צריכה לחייב לא רק את בעלי העסקים אלא גם ואולי בעיקר את הרשויות שיודעות למצוא את הדרך להתנער מעמידה בהם, כפי שקיים לא מעט בתחום היתרי הבניה.

אסור להקל בכך ראש, פתיחת עסק היא לא דבר של מה בכך ולעתים עדיף להקשות בשלב הרישוי ולדרוש עמידה בסטנדרטים שקבעו משרד הבריאות או רשות כיבוי האש, מאשר להתמודד עם הרעלת מזון או שריפה שהיה ניתן למנוע.

למעשה, ניתנת פה אחריות רבה לבעלי העסקים וזו עלולה להיות בעיה בכמה מישורים- לא כל בעל עסק שיודע לנהל מספרה, קונדיטוריה או אפילו מפעל ידע לנהל נכון את הליך הרישוי.

נדרשים כלים להתמודד עם האחריות
הרשות נדרשת לתת לבעלי העסקים את הכלים להתמודד עם האחריות החדשה שלהם. עליה להיערך לשינוי ולתת לבעלי העסקים מידע מונגש, שקוף ומתוקשר בנוגע לחובותיהם. דווקא זה עלול לעכב את התהליכים בשטח. על מנת להתנהל נכון בתוך ההליך הזה בעלי עסק זקוקים לאנשי מקצוע אשר מבינים לעומק את פעילות העסק ויודעים לכוון נכון את מסלול הרישוי, יודעים לייעץ לבעל העסק ולגשר בינו לבין כל הגורמים הנדרשים לצורך זה.

בנוסף, לדיפרנציאציה נכונה של הליכי הרישוי, הרפורמה צריכה לקחת בחשבון את התכולה של העסק. כיום הליכי הרישוי מתייחסים באופן זהה ליקב בייתי וליקב מסחרי, כאשר ברור שיש להתייחס אליהם בצורה שונה שכן כל הפעילות שלהם שונה לחלוטין בכמויות, בגודל וביכולות. לא הגיוני שדין קונדיטוריה שכונתית יהיה כדין מפעל אוכל .

אם הרשויות לא ירתמו – אין ודאות שהרפורמה תצליח
ההצלחה של היוזמה טמונה בכך שכל גורמי הרישוי והשלטון המקומי יהיו חלק מהרפורמה, בעל העסק יפגוש בדרך את נציגי הרשות המקומית, את מנהל מחלקת רישוי עסקים ואת מחלקת כיבוי האש. כל עוד הם לא ירתמו באופן מלא לרפורמה הזו, אין ודאות שהרפורמה אכן תקצר ותפשט תהליכים.

אסור לבעלי העסקים להסתחרר או להתבלבל מהבשורה הטמונה ברפורמה. עליהם לקחת אחריות על העסק שלהם, לדאוג שיהיה בטיחותי ויעמוד בסטנדרטים המחמירים ביותר.

*הכותב הינו מנכ"ל חברה המומחית בניהול הליכי רישוי והליכים סטטוטוריים.

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות