ראש מינהלת התחדשות חולון: "אתם מקבלים דירה חדשה עם ממ"ד - זאת תמורה ראויה"
הבכירים בהתחדשות העירונית עלו על במת כנס הנדל"ן הארצי, וסיפקו תשובות לדיירים: "היזמים היום לא לוקחים כל פרויקט"
הבכירים בהתחדשות העירונית עלו על במת כנס הנדל"ן הארצי, וסיפקו תשובות לדיירים: "היזמים היום לא לוקחים כל פרויקט"
כנס הדיירים הגדול ביוזמת אתר "מגדילים" התקיים השבוע (7.6) באולם הכנסים לאגו בראשון לציון, בהשתתפות מאות דיירים מאזור ראשון לציון, חולון, בת ים, רחובות ונס ציונה, שבאו לשמוע את המומחים ולשאול שאלות. במהלך הפאנל השיבו הבכירים על שאלות הקהל והצליחו לתת מענה למגוון רחב של נושאים שמטרידים את הדיירים. את הכנס הנחה משה הדדי, יועץ אסטרגיה ותקשורת, בעלים חברת "לבחור להנהיג".
בפאנל בנושא "הכוח עובר לדיירים", המומחים ונציגי הרשויות נתנו מידע חשוב לקידום הפרויקטים בתקופה של אי וודאות.
תמיר חנן – סמנכ"ל פיתוח עיסקי והתחדשות עירונית בקבוצת פרץ בוני הנגב ציין בפאנל כי: "תחום ההתחדשות העירונית שונה לגמרי ממה שהיה לפני שלוש שנים, זה עולם אחר , אם בעבר היזמים היו לוקחים כל פרויקט, היום כל פרויקט טומן בחובו סיכונים ועלויות גבוהות ליזם, היזמים יותר זהירים והשוק מנפה את החברות הקטנות שאינן מצליחות לעמוד בהבטחות לדיירים" לדבריו, "המלחמה עשתה שמות בענף הביצוע, המחסור בעובדים ועלויות הביצוע שעלו גרמו לחברות רבות להפסיק פעילות ויש נתונים שכ- 270 חברות בנייה פשטו את הרגל בתקופה קצרה. הסיבה לכך שבזמן שחלף בין חתימת ההסכמים והצעת תמורות לדיירים עד לביצוע הרווח ליזם נשחק ויזמים קטנים לא עמדו בזה ולכן יש חשיבות לחתום על הסכמים עם חברות יציבות אם איתנות פיננסית שהן גם חברות יזמיות וגם מבצעות ושיש להם מחויבות לכל התהליך והן יכולות לתת לדיירים מענה לכל אורך הדרך כך שלא ייפול בין הכסאות".
לירן אדרי – ראש המינהלת להתחדשות עירונית בחולון, התייחסה אף היא לנושא הוודאות והכדאיות הכלכלית וציינה כי "בחולון אושרה תוכנית ח/619 , תכנית כוללת להתחדשות עירונית וחיזוק מבנים בפני רעידות אדמה, התוכית מגדירה ומאפשרת התחדשות עירונית בכל העיר ומייצרת וודאות ליזמים הם יודעים מראש מה הם יכולים לתכנן בכל אזור ואלו תמורות הם יכולים להציע לדיירים.
"בפינוי בינוי הם יכולים להציע תמורות של 12 מ"ר ובהתחדשות בניינית לעיתים ניתן להציע תמורות גבוהות יותר אולם צריך לשים לב שאם התוכנית של התחדשות בניינית מגיעה לוועדה ומתקבלת החלטה לאחד מגרשים ולייצר תוכנית מתחמית אז התמורות יחזרו למגבלה של 12 מ"ר. זה יכול ליצור חיכוך מול הדיירים. חשוב להגיד שהתמורה של 12 מ"ר נקבעה לפי גודלו של הממ"ד. אתם מקבלים דירה חדשה עם מרפסת מחסן וממ"ד וזאת תמורה ראויה ".
עו"ד עידו שמואלי – שותף מייסד עידו שמואלי ושות' ציין בפאנל כי : " אני ממליץ לדיירים להוסיף התנייה להסכם שהאדריכל יהיה אדריכל מורשה, כלומר אדריכל שיכול לאשר את היתר הבנייה. זה יכול לקצר הליכים ולקצר את הליך הרישוי. בנושא המגמה של הפחתת התמורות בגלל חוסר כדאיות כלכלית הוא ציין כי יש סל שלם של תמורות שאפשר לשחק איתם, כמו להציע דירה בקומה גבוהה יותר, להציע מפרט טכני עשיר יותר אבל חשוב להבין מה התמורות במטרים ולוודא שמקבלים אותם ואם יש צורך בהפחתות להפחית מתמורות אחרות, חשוב גם לקחת יועצים נכונים ויזם טוב ואז למנוע התמודדות עם אירוע כזה מהתחלה כי הבדיקה תהיה ריאלית ותיקח בחשבון אירועים לא צפויים".
ערן רושו, מייסד ובעלים של חברת רוש בריא העוסק בפיקוח וליווי מטעם בעלי הדירות הסביר מהי חשיבותו של המפקח מטעם הדיירים ומתי נכון להתקשר איתו. לדבריו, "רבים מבעלי הדירות חושבים שמפקח מגיע רק בשלב הביצוע ושהוא אמור רק לבדוק אם העבודה נעשתה בהתאם להסכם, אבל אם אני לא נמצא כבר בשלב ההסכם ואם לא הייתי שם מההתחלה כדי לוודא שכל הנושאים מטופלים, לא יהיה לי עם מה לעבוד בשלב הביצוע. מפקח חייב ללוות אתכם כבר משלב היזמים, לוודא שיש מפרט טכני ראוי, לבדוק את ההצעות של היזמים ולהביא את דעתו המקצועית. גם בתב"ע אני בודק שנותנים מענה למה שהבטיחו לכם, האם שטחי המסחר והתעסוקה שבתוכנית תואמים את מה שסוכם, האם קיימת הפרדה נדרשת בין המגורים לשימושים האחרים ועוד. אם אין מענה לדברים האלה בתחילת הדרך, אחר כך כבר אי אפשר לשנות. בסופו של דבר, בכל רגע שבו אתם נמצאים בפרויקט, מפקח דיירים הוא האוזן הקשבת והלב שלכם".
אפרת ג'מו – שותפה לתחום התחדשות עירונית בחברת טדי שמאות וניהול ציינה כי: " השמאי הוא היחיד שמחזיק בראייה הרחבה הכוללת היבטים הנדסיים, משפטיים, שמאיים וכלכליים. שמאי הדיירים עוזר לכם להשפיע כבר בשלב בחירת היזם, בודקים את הדוחות הכלכליים ויכולים לדאוג לכם יותר כשאנחנו מעורבים בהסכם המשפטי, אני יכולה להוסיף סעיפים בחוזה שמעניקים לכם הגנה נוספת כמו לדוגמא בנושא השכירות, למשל בנושא דירות חלופיות במקרה שאין דירות זמינות באזור, או בסוגיות נדל"ן כמו מדידות. המטרה שלי היא לוודא שתקבלו את כל מה שמגיע לכם, כולל שדרוגים, שנמוכים ובדיקת ערבויות ולכן חשוב להקפיד על ליווי של שמאי כבר מהיום הראשון"
כרמית דומרצקי, סמנכ"לית תחום התחדשות עירונית ברמי לוי נדל"ן, ציינה כי "החשש של הדיירים בהתחדשות עירונית הוא לגיטימי משום שמדובר בנכס היקר ביותר שלהם. כשמקיפים את עצמכם באנשי מקצוע שיודעים את העבודה ויש להם את היכולת והניסיון, החשש הולך ופוחת. שקיפות מלאה לאורך כל הדרך היא קריטית, וגם כאשר יש קשיים חשוב לשים את האתגרים והסיכונים על השולחן ולא לתת הבטחות שווא שקשה לקדם. אני לא חושבת שאי פעם אפתח הסכמים, כי אני מבטיחה לדיירים רק את מה שאני יודעת שיכול להתקיים בפועל"
זאב גרינברג – סמנכ"ל ושותף בחברת מידר ציין בפאנל כי :"תפקידו של היזם הוא להיות שותף של הדיירים לכל אורך הדרך בתהליך שקוף ותומך ולספק להם פתרונות לבעיות שעולות לאורך התהליך. הוא סיפר שלפני כחודש בפרויקט שלהם בירושלים הייתה שריפה וכל הדיירים התפנו , השריפה לא היתה קשורה ליזם אך נודע להם שלאחת הדיירות לא היה לאן ללכת והיא מצאה את עצמה עם מזוודות בתחנת המרכזית בירושלים. אז החברה שלחה לה מונית ואכסנה אותה במלון למשך שבוע עד שמחלקת הרווחה של הרשות נכנסה לתמונה, וזה סימן לשותפות, אנחנו נמצאים שם עבור הדיירים".
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן
מכירים מישהו שצריך לקרוא את הפוסט? שתפו אותו. ?