banner
עמית דובקין // צילום: ליאת מנדל | Depositphotos
עמית דובקין // צילום: ליאת מנדל | Depositphotos

הזחיחות והיהירות הבלתי נתפסת של פקידי האוצר

על הקשר בין התגובה המבושמת של פקידי האוצר, הטוענים שנתוני הרבעון הראשון של שנת 2022 מצביעים על בלימה כביכול, של הסתערות הרוכשים על שוק הדיור, מזכירה  את הזחיחות והיהירות של הפיקוד האמריקאי בפרל הארבור // דעה

עמית דובקין 09.06.2022

התגובה המבושמת של פקידי האוצר הטוענים שנתוני הרבעון הראשון של שנת 2022, המצביעים על כ-31 אלף עסקות נדל"ן, עלייה קלה ביותר של 0.8 אחוזים במכירת דירות לעומת הרבעון הראשון של  2021, מצביעים על בלימה, כביכול, של הסתערות הרוכשים על שוק הדיור, מזכירה לי את הזחיחות והיהירות של הפיקוד האמריקאי בפרל הארבור, הוואי, ערב ההפתעה שהכינו להם היפנים.
ביום א, ה-7 בדצמבר , 1941, מפקד הבסיס האמריקאי הקידמי בפרל האבור, נמל הפנינים באיי הוואי שבאוקיינוס השקט, אדמירל האסבנד קימל וחבורת הפיקוד שלו היו עסוקים חלקם במשחק גולף מסורתי של סופשבוע, חלקם במפגש רעים על כוסית וויסקי, זאת שעה ש-325 מטוסים יפנים הגיחו באיווחה אחת משומקום והפציצו את הנמל ואת הבסיס, זאת תוך גרימת אבדות כבדות ביותר הן בנפש והן בנושאות מטוסים.
המציאות המדומה שממנה התעוררו לחלום בלהות האדמירל קימל וחבורת הפיקוד שלו, מזכירה לי את המציאות המדומה שבה שרויים פקידי האוצר. לטעמי הם חוטאים בחטא כפול ומכופל. גם בפרשנות הנתונים וגם בכך שבפרשנות הגויה שלהם, הם רואים את בלימת הביקושים כהישג, כביכול.
מעבר לכך, פקידי האוצר אינם מהססים להוציא דו"ח מפורט המהלל את ההישג, כביכול זאת שעה שבמהלך השנה הקלנדרית האחרונה עלו מחירי הדירות במדינת ישראל בשיעור  של 16.3 אחוזים ומחירי דירות חדשות עלו ביותר מ-20 אחוזים(!) ממוצע של עוד כ-300 אלף שקלים לדירה.
המשגה הראשון של פקידי האוצר הינו בכך שהם לא לקחו בחשבון שכמות הדירות "על המדף" באזור הביקוש ירדה במהלך השנה האחרונה באופן משמעותי, כך שבאופן טבעי כמות העסקות שהיו בפריפריה הייתה גדולה יותר לעומת הרבעון הראשון ב-2021, זאת שעה שהייתה ירידה בכמות העסקות ב"מדינת תל אביב".
המשגה השני היה בכך שהם השוו את כמות העסקות לזו שהייתה ברבעון האחרון של 2021 והייתה גבוהה ב-23 אחוזים, זאת מהסיבה הפשוטה שבאותה עת התנפלו משקיעים רבים על שוק הדיור בידיעה שמס הרכישה עומד לעלות ואותם משקיעים ברחו מהשוק מיד לאחר מכן.
יתרה מכך:  אם פקידי האוצר  היו טורחים לבדוק, היו מגלים כי באותו רבעון אחרון של 2021, היו גם עסקות רבות של דיור מוזל(מחיר מטרה וכו') ובמיוחד בפריפריה.
המשגה השלישי, ולטעמי הינו הגדול ביותר, הינו בכך שפקידי האוצר מתמקדים בתפיסה אסטרטגית שגויה בעליל של "בלימת ביקושים", זאת שעה שהיעד הנכון שלהם היה צריך להיות "הגדלת היצע". מדוע, שהדי שבמרומים, אין בדו"ח המפורט שלהם כלל התייחסות לנושא קריטי זה?
ומעבר לכך. לא במקרה לא התייחסו פקידי האוצר לנושא הכאוב של מחירי הדיור. איש לא יופתע אם במהלך החודשים הקרובים, למרות הירידה היחסית בכמות העסקאות, מחירי הדיור ימשיכו את ה"ראלי" שלהם כלפי מעלה, דווקא בשל הירידה התלולה בהיצע וזאת בלי קשר לכמות העסקאות שתהיה.
אז מי אמר שההפתעה של פרל הארבור לא תחזור על עצמה בשנית?

*כותב המאמר עמית דובקין הוא אסטרטג נדל"ן, יועץ תקשורת ובעלי משרד למיתוג ויחסי ציבור.

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות