הפקעת מקרקעין לצורך המטרו – נותרו חודשים ספורים לפני ההתיישנות
נותרו עוד כשלושה חודשים בלבד לנקיטת הליכים בגין רוב תכניות המטרו, ובעלי זכויות רבים עלולים לאבד את זכותם לקבל פיצוי // דעה
נותרו עוד כשלושה חודשים בלבד לנקיטת הליכים בגין רוב תכניות המטרו, ובעלי זכויות רבים עלולים לאבד את זכותם לקבל פיצוי // דעה
הפקעת מקרקעין בישראל מתבצעת לרוב על פי פקודת הקרקעות (רכישה לצרכי ציבור), 1943, ומאפשרת לרשות מוסמכת – כגון המדינה (כולל תאגיד ממשלתי) או רשות מקומית – לאחר שאושרה תכנית מתאר (תב״ע), להפקיע זכויות פרטיות במקרקעין לצורך ציבורי. מטרות אלו כוללות, בין היתר, הקמת תשתיות, מוסדות ציבוריים ופרויקטים תחבורתיים רחבי היקף.
בשנים האחרונות, מקודם פרויקט ה”מטרו” בגוש דן וסביבתו המהווה את אחד המיזמים התחבורתיים הגדולים והשאפתניים בתולדות המדינה. לשם הקמת רשת קווי המטרו, נדרשת הפקעת קרקעות רחבת היקף: לצורך הקמת תחנות, מסילות, דרכי גישה, מערכות לוגיסטיות ותשתיות נלוות.
תהליך ההפקעה מעורר לא אחת התנגדויות ושאלות רבות בקרב בעלי נכסים המושפעים ממנו – ובצדק שכן בניגוד לאזרח הפשוט, לרשות המפקיעה לרוב יתרון מובהק הנובע מהכלים והמשאבים העומדים לרשותה.
ההפקעה היא הליך מורכב, בעל מאפיינים משפטיים ושמאיים הדורשים התמחות מקצועית מעמיקה והיכרות יסודית עם החוק והפרקטיקה בתחום. לכן, חשוב שבעלי נכסים ייעזרו באנשי מקצוע מנוסים כגון שמאי מקרקעין ועורכי דין הבקיאים בדיני ההפקעות, אשר ילוו אותם לאורך כל הדרך ויפעלו להבטחת מלוא הזכויות והפיצויים המגיעים להם.
בשנה האחרונה נשלחו אלפי הודעות הפקעה לבעלי זכויות בנכסים בגוש דן והסביבה. הודעות אלו כוללות את: פרטי הנכס המופקע והפניה לתכנית התשתית הלאומית, תשריט המסמן את השטח המיועד להפקעה, מידע כללי אודות רשת קווי המטרו ותהליך ההפקעות.
ההודעות נשלחות לכתובת הידועה של בעלי הזכויות, אך ייתכן שבעלי נכסים לא יקבלו הודעה אם פרטיהם לא אותרו. גם אם לא התקבלה הודעת הפקעה, ייתכן שהנכס שלכם יושפע באופן עקיף מהתכניות, ולכן חשוב לבדוק זאת באופן מקצועי.
מה לעשות אם קיבלתם הודעה או חוששים כי נכסיכם צפוי להיפגע, או רק מעוניינים לבדוק באופן ראשוני וללא התחייבות או עלות אם התכנית צפויה להשפיע על נכסיכם?
לגבי תביעת פיצויים בגין ירידת ערך (לא הפקעה): בהתאם לפרק ט’ לחוק התכנון והבנייה, תשכ”ה-1965, תביעה זו יש להגיש בתוך 3 שנים מיום פרסום התכנית ברשומות, אחרת תחול התיישנות והזכות תתיישן ותתבטל. בהקשר הזה חשוב לציין כי, נותרו עוד כשלושה חודשים בלבד לנקיטת הליכים בגין רוב תכניות המטרו, ובעלי זכויות רבים עלולים לאבד את זכותם לקבל פיצוי. מומלץ מאוד ליצור קשר עם גורם מקצוע כדוגמת שמאי מקרקעין או עורך דין על מנת לוודא שהזכויות לא התיישנו או צפויים להתיישן.
גורם מקצועי מיומן ומנוסה ידע לנתח את המקרה הספציפי שלכם, ע"י בדיקת גבולות ההפקעה והתאמתם לתכנון המאושר, ולאחר מכן יגבש אסטרטגיה מיטבית לפעולה ולשמירה על מלוא הזכויות שלכם.
*הכותבים הם שמאי המקרקעין אורי יעקב ושלומי כהן ממשרד יעקב&כהן שמאות מקרקעין
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן