banner
דודי קפלן // צילום: רז רוגובסקי | Depositphotos
דודי קפלן // צילום: רז רוגובסקי | Depositphotos

התחדשות עירונית באזורי תעסוקה: היתרונות, ההזדמנויות והחשיבות בתהליכי התחדשות לערים ולקהילה

החייאת אזורים שנותרים נטושים שעות רבות, הגדלת ההכנסות לרשויות המקומיות, הגדלת היצע בילוי ומסחר. אלה הם רק מיתרונות תהליכי התחדשות באזורי תעסוקה

דודי קפלן 09.02.2023

תהליכי ההתחדשות העירונית הפכו לאחד המנועים המשמעותיים בהתפתחות העירונית. נראה כי אין מי שיבקר את המדיניות להרוס מבנים ישנים, שאינם עומדים בתקני רעידות אדמה, ללא חניות וממ"דים, לטובת בניית דירות חדשות, משופרות, תוך ציפוף מרכזי הערים. אך מנגד, אזורי התעסוקה בערים נותרו מחוץ למעגל ההתחדשות. להתחדשות אזורי תעסוקה יש יתרונות משמעותיים וברורים עבור הרשויות המקומיות, גם אם שימושי הקרקע באזורים אלה אינם למגורים. 

במשך שנים אזורי תעסוקה, שהוגדרו בכלל כ"אזורי תעשייה", נחשבו לאזורים שאליהם נדחקו כל שימושי הקרקע שנתפסים כלא רצויים עבור העיר ותושביה: מפעלים מזהמים, מוסכים, נגריות ובתי מלאכה שלא ניתן למקמם במרכזי ערים, בגלל מטרדי רעש, סביבה וזיהום. ומכיוון שכך, אזורים אלה נותרו הרחק מדעת הקהל ותשומת הלב. אזורים אלה היו פעילים במשך שעות היום, אך בלילה נותרו שוממים, ללא תנועה של אנשים ולמעשה נטושים במשך שעות רבות.

אך כל זה השתנה בשנים האחרונות, לאחר שלאזורי תעשייה נכנסו שימושים לא תעשייתיים, בעיקר מסחר, וכן משרדים ומקומות בילוי. היחס למתחמים אלה השתנה, והם הפכו ל"אזורי תעסוקה", שבה יש שימושים מגוונים לצד התעשייה. אך עם זאת, אזורי התעשייה נותרו בשוליים. בניגוד לאזורי מגורים, שעבורם הוכנה תשתית משפטית, חוקית וכלכלית לביצוע תהליכי התחדשות ופינוי בינוי, באזורי תעסוקה אין תשתית שכזו. אין תמריצים כלכליים לפינוי, אין אפשרות לכפות על בעלי נכסים להתפנות לצורך התחדשות, כפי שהדבר נעשה במגורים. וכל זה ראוי וצריך להשתנות.

וכאן המקום להבהיר את החשיבות בתהליכי התחדשות באזורי תעסוקה. מדובר, כאמור, בשטחים גדולים, של עשרות אלפי מטרים רבועים. בעבר שטחים אלה היו בשולי העיר, אך הערים גדלו וצמחו, ואזורי המגורים התפשטו עד לאזורי התעשייה. המציאות של שטחים נטושים במהלך שעות ארוכות לצד שכונת מגורים פוגעת באיכות החיים של התושבים, מושכת פעילות לא רצויה, כמו פעילות עבריינית, ומחייבת שינוי המצב.

הפיכתם של מבנים המשמשים לתעשייה, ושחלקם נטושים, לשטחי מסחר, בילויים ושירותים, וכן למגורים יכולה להביא לשיפור משמעותי במרקם העירוני. ומכיוון שהארנונה עבור שימושים לא תעשייתיים גבוהה מארנונה לתעשייה, יש כאן גם רווח לרשות המקומית שנהנית מהכנסות גבוהות יותר.

הפעלת מתחמי בידור ותרבות, בתי אוכל ומועדונים באזורי תעסוקה יאפשרו להחיות אותם למשך רוב שעות היממה, להרחיק פעילות לא רצויה ולאפשר לציבור הרחב ליהנות מפעילות רחבה. צריך לזכור גם שתקני הרעש במרכזי ערים מגבילים פעילות של מועדונים, אך באזורי תעסוקה תקנים אלה שונים, וניתן להפעיל מקומות בילוי רועשים באזורים אלה. יש ערים שהבינו את התהליכים הללו, כמו, לדוגמה, עיריית תל אביב שמקדמת מדיניות לגיוון השימושים בפארק עתידים, במטרה להפכו לאזור בילויים, ועיריית רמת גן שמקדמת הכנסת מגורים למתחם הבורסה.

שימושים נוספים שניתן להכניס לאזורי תעסוקה הם משרדים ושירותים. אם בעבר משרדים התמקמו במרכזי הערים, הרי היום, כאשר הערים גדלו והתרחבו, מרכז העיר המסורתי התרחק מהשכונות. אזורי תעסוקה הפכו ליעד עבור נותני שירותים. גם האפשרות להקים באזורי תעסוקה בניינים מעורבי שימושים, הכוללים משרדים, מגדילה את האטרקטיביות של מתחמים אלה. בנוסף, אף להוסיף מגורים לאזורי תעסוקה, במטרה להביא להתחדשותם.

מעבר לכך, הכנסת שימושים מגוונים למתחמים עירוניים במטרה להחיותם ולחדשם היא אסטרטגיה מוכרת בתכנון עירוני. והדבר נכון ביתר שאת כאשר מדובר במתחמי תעסוקה. אך כדי לקדם תהליכים שכאלה בצורה משמעותית צריך, כאמור, לקדם תשתית משפטית, כך שניתן יהיה להשוות בין התחדשות אזורי תעסוקה להתחדשות אזורי מגורים.

כותב המאמר, דודי קפלן, הינו שותף ומנכ"ל ולור ביירון

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות