banner
עו"ד אושרי שלוש // צילום: קמיליה
עו"ד אושרי שלוש // צילום: קמיליה

ייעוץ משפטי רגע לפני שמדליקים מנגל בחצר הבית המשותף

חג לאומי? לפעמים המנגל שהפך לחלק מהתרבות הישראלית ביום העצמאות יכול להסתיים בסכסוכים משפטיים, שלא לדבר על אלימות. כיצד תוכלו לעשות "על האש" בחצר הבית המשותף ולשמור על שכנות טובה?

תמונה: עו"ד אושרי שלוש // צילום: קמיליה

מאת: עו"ד אושרי שלוש

יום העצמאות הינו חג המנגל הלאומי. רבים עושים על האש בטבע, בים או בפארקים. בנוסף, קיימת קבוצת 'המנגליסטיים הביתיים' שמסיבות כאלה ואחרות מעדיפים לעשות על האש בחצר הגינה  או במרפסת הבית המשותף.

מה שלא תמיד נלקח בחשבון, הוא שהשכנים בבית המשותף  נאלצים לסבול משורה של מטרדים שמביא איתם המנגל בבית המשותף כמו עשן, מפגע תברואתי ובטיחותי, הפרעה לשגרת החיים, רעש וריח חזק עד בלתי נסבל. לפעמים השכנים לא יתלוננו כלל, לפעמים כן, המקרים החמורים יגיעו עד לכדי סכסוכים משפטיים, או בחלק המקרים מלווים גם בסכסוכים אלימים.

האם  אפשר למנוע  מדייר לעשות מנגל בחצר הרכוש המשותף או במרפסת בבית המשותף?
לא, משום שאין כל חוק הקובע שאסור, או הלכה קבועה יצירת הפסיקה. בכל זאת, מה כן ניתן לעשות על מנת למנוע סכסוכי שכנים על רקע  המנגל?

חגיגות יום העצמאות ועריכת מנגלים ברכוש המשותף יבחן לפי נסיבות המקרה. ראשית, נבדוק האם מדובר במטרד חד פעמי או מטרדים קבועים  המתקיימים ברכוש המשותף ופוגעים ברווחת ואיכות חיי הדיירים במקום.

בסעיף 3 לחוק למניעת מפגעים, תשכ"א-1961 נקבע כי, "לא יגרום אדם לריח חזק או בלתי סביר, מכל מקור שהוא, אם הוא מפריע, או עשוי להפריע, לאדם המצוי בקרבת מקום או לעוברים ושבים." בערכאות השונות המונח 'בלתי סביר' נידון רבות ויצר מחלוקות. למי מהפוסקים אשר לידיהם מגיעה הטענה לריח בלתי סביר, יש משקל רב בעת קבלת ההחלטה, היות ולא קל לפסוק מהו ריח סביר או בלתי סביר. שיקול דעת יוטה לטובת צד מסוים בהתאם לנסיבות הנבדקות באותו המקרה, האם הצד שביצע מנגל בחצר או במרפסת המשותפת נקט בצעדים כלשהם לקראת ולטובת שכינו בבית המשותף טרם עשיית המנגל והאם לא. אם לא הייתה פשרה טרם או לאחר נקיטת אמצעים משפטיים בין הצדדים והסכסוך הגיע לדיון בערכאות המשפטיות, הבקשות יהיו למתן סעד זמני או קבוע לצו מניעה האוסר על הדייר לעשות מנגל בשל אותם  מטרדים.

מה יכול לעשות הדייר טרם עשיית המנגל בחצר או במרפסת המשותפת בכדי למנוע סכסוך שכנים?
מספר דברים: להשתמש במנגל המופעל על ידי גז ולא על ידי פחמים, כך יראה כמו בישול ולא כמו על האש, לעדכן את השכנים  בהודעה ראש, לשמור על השקט וכמובן על הניקיון, לחבר ונטילטור לצורך פיזור העשן. בנוסף, כמובן לא לעשות מנגל בין השעות 14:00 לשעה 16:00 כמו כן, לא לאחר חצות. ולטווח הארוך יותר, ניתן לבצע אסיפת דיירים ולקבוע בה איסור מוסכם על כך בתקנון הבית המשותף או לחילופין, לצמצם את תדירות המנגלים, או לקבוע שטח ספציפי שרק בו ניתן יהיה לעשות מנגל.

דבר נוסף שלא בטוח ידעתם וישמח אתכם, אם רציתם לשיר בקולי קולות בערכת הקריוקי החדשה שהשגתם לכבוד יום העצמאות, סעיף 3(ב)(1) לתקנות למניעת מפגעים (מניעת רעש), תשנ"ג-1992, מאפשרות לכם לחגוג, לרעוש ולשמוח עד אור הבוקר ובשעות הצהריים ביום העצמאות.

הכותב: עו"ד אושרי שלוש, שותף מייסד באושרי שלוש עורכי דין ונוטריון המתמחה בנדל"ן. אין משום הכתוב ייעוץ משפטי או חוות דעת משפטית

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות