banner
רוני מזרחי // צילום: מנחם עוז
רוני מזרחי // צילום: מנחם עוז

מדינה לא בונים בשיטת "פאסט פוד"

איך עד היום, 20 שנה ויותר מאז החל ירי הטילים לעבר העוטף, נזכרו מקבלי ההחלטות שיש לקדם את פיתוח הנגב המערבי? // דעה

רוני מזרחי 08.01.2024

כזכור הצעתי בשם לשכת הקבלנים מיד לאחר אירועי ה-7 באוקטובר לקדם תכנית ממשלה שיהפוך את שיקום הנגב המערבי ליעד לאומי מועדף ובין היתר ליצור באזור מטרופולין עירוני גדול חדש שיגיע בעתיד למיליון תושבים. ובעתיד הרחוק ל- 5 מיליון תושבים.

הצענו גם קידום  מתחמי הייטק גדולים, אוניברסיטה, שפע מקומות תעסוקה איכותיים ומערכת היסעים המונית משוכללת שתחבר את הנגב המערבי למרכז הארץ.

כמו כן הצענו, ואנו מציעים כיום ביתר שאת, להעניק לכל החיילים שהשתתפו בלחימה, כולל תומכי לחימה, חצי דונם מענק מהמדינה, זאת כולל הלוואה לבניית בית ל- 10 שנים 

עד כה, לצערי, לא שמענו על תכנית ממשלה כוללת לשיקום הנגב המערבי, זאת מלבד מנהלת תקומה שתקציב שלה נמוך יחסית ומיועדת בעיקר להעניק מענה נקודתי לתושבים שנפגעו.

זאת הסיבה גם שהתמלאתי בתהייה גדולה, זאת בלשון המעטה, כשקראתי לאחרונה אודות תכנית ענק, כביכול, של רמ"י לשיקום הנגב המערבי, לשעבר עוטף עזה, זאת באמצעות קידום כ-45 אלף יחידות דיור, רובן במתחמים חדשים ומקצתם במסגרת פינוי בינוי. ויותר מזה, אם כבר תוכנית, אז למה לא תוכנית כוללת של 1 מיליון יחידות דיור ל- 5 מיליון תושבים בעתיד.

תכנית זו מתמקדת בשלוש מערי הנגב המערבי שסבלו קשות במתקפת ה-7 באוקטובר ובכלל, שדרות, נתיבות ואופקים, כשבין היתר היא מדברת על שילוש מספר תושבי נתיבות ואופקים וכן הגדלה ניכרת של שדרות.

איני מזלזל כלל ועיקר במספרים המאוד מרשימים של תכנית רמ"י ואולי אף בכוונות הטובות של הוגי התכנית, אולם יש לי מספר הערות והארות עליה:

ראשית, איך זה שעד היום, 20 שנה ויותר מאז החל ירי הטילים לעבר העוטף, נזכרו מקבלי ההחלטות שיש לקדם את פיתוח הנגב המערבי? איני טוען, חלילה, שמדובר בתוכנית פופוליסטית ובכל זאת העיתוי שלה מעורר תהיות.

שנית, האם רמ"י, משרדי השיכון והפנים ומשרדי ממשלה נוספים שיהיו קשורים באופן כזה או אחר לתוכנית, ערכו בטרם פרסומה, בדיקת התכנות, כיצד יתווספו כ-200 אלף ישראלים לאוכלוסיית הנגב המערבי, זאת שעה שכ-80 אלף מהתושבים הנוכחיים הינם על סטטוס של פליטים מפונים?

שלישית, האם רמ"י תאמה את התוספת הענקית הזאת של 45 אלף יחידות דיור עם תוספת מקבילה של מתחמי תעסוקה גדולים הנדרשים בשל כך ומוסדות ציבור החל מבתי ספר וגני ילדים וכלה במרפאות, מרכזים מסחריים וכו? ומתן עדיפות מס מופחת ל- 10 שנים לרוכשים ולעסקים הפועלים באזור

לכן – 

מדינה, עם כל הכבוד, לא בונים בשיטת "פאסט פוד" של כך וכך יחידות דיור, לא כל שכן אזור שנפגע קשות דוגמת עוטף עזה לשעבר. מדינה, לפרוטוקול, בונים באמצעות תכנית אסטרטגית מעמיקה שאמורה לשתף בתוכה את מיטב המוחות, הן משרדי ממשלה, הן אנשי מקצוע מתחום התכנון וההנדסה והן אותנו, הקבלנים שבנו את מדינת ישראל מהמסד ועד לטפחות במהלך כל שנות קיומה.

מדינה בוודאי ובוודאי שלא בונים אמצעות רמ"י, אותו גוף שהוקם ב-1960 על מנת לשמור על קרקעות המדינה, ובמקום זאת שמר את הקרקעות לעצמו, תדלק את רמות המחירים שלהם ללא רחם, פגע בנו הקבלנים כשנאלצנו לקחת מימון עושק שכיום מסכן רבים מאוד מתוכנו ופגע, כמובן, במאות אלפי צעירים שמקיזים כיום את דמם וחובת המדינה, שרמ"י הינה שלוחה שלה, לדאוג לכך שיגיעו לדירה.

*כותב המאמר רוני מזרחי, הוא נשיא לשכת הקבלנים ובעלי קבוצת "מזרחי ובניו"

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות