banner
כנס נשות הנדל"ן 2024 של אתר מגדילים // צילום: דרור סיתהכל
כנס נשות הנדל"ן 2024 של אתר מגדילים // צילום: דרור סיתהכל

נבחרת נשות הנדל"ן 2024: "מי שחי בעולם של 'יהיה בסדר' ולא מרגיש את הגלים, ייתקל בקיר"

נשות הנדל"ן המובילות בישראל התכנסו לדיון מקצועי בסוגיות בוערות – כעת הן חולקות את המידע, תמונת המצב בשטח והתחזיות

זיו גולדפישר 08.03.2024

התובנות בידיים שלהן: למרות המלחמה והמציאות הביטחונית המורכבת, שוק הנדל"ן תוסס, משרדי המכירות חזרו לעבוד – והמחירים צפויים לזנק בעתיד הקרוב, כך מעידות בכירות בעולם הנדל"ן, שנבחרו לנשים המובילות לשנת 2024 והשתתפו בכנס שולחן עגול יוזמת אתר "מגדילים", בהנחיית כרמלה קופר העורכת הראשית, לקראת יום האישה. לצד החזרה לפעילות של הענף, משתתפות הכנס מתריעות מפני התפתחותה של בעיה חברתית: "אנחנו רואים את הביקושים הכבושים, וזו תהיה בעיה חברתית, כי אם המחירים יאמירו, איך זוגות יוכלו לקנות דירות?", אומרת טלי כהן, סמנכ"לית שיווק בשפיר מגורים.

טלי כהן בכנס נשות הנדל"ן 2024 // צילום: דרור סיתהכל
טלי כהן בכנס נשות הנדל"ן 2024 // צילום: דרור סיתהכל

טבח 7 באוקטובר ומלחמת חרבות ברזל שפרצה בעקבותיה גרמו לזעזוע בחברה הישראלית ולכלכלת המדינה. ענף הנדל"ן, שהסתמך ברובו על עובדים פלסטינים, היה אחד הענפים שספגו את המכה הקשה ביותר. חמישה חודשים לאחר האסון שהיכה במדינה כולה, הענף מתחיל לראות סימני התאוששות. "אני יכולה להגיד שאם בתחילת המלחמה היה קיפאון, מדצמבר-ינואר המכירות חזרו ואף קפצו", מציינת עדי אבן, רואת חשבון וסמנכ"לית כספים חברת ענב. "אצלנו זה היה בזכות ההלוואות, וחזרנו למכור". אבן מסבירה עוד כי הטבח הפתיע את בכירי החברה, כמו את המדינה כולה. "אבל אם אתה חברה חזקה יש אוויר", היא מוסיפה. "רוב העסקאות הן של 20/80, כי קשה למכור באופן ליניארי. לכן יש הלוואות קבלן".

רו"ח עדי אבן בכנס נשות הנדל"ן 2024 // צילום: דרור סיתהכל
רו"ח עדי אבן בכנס נשות הנדל"ן 2024 // צילום: דרור סיתהכל

גם טלי כהן משפיר מגורים מעידה על עלייה בביקושים לדירות: "בשבועיים האחרונים עשיתי שני אירועי מכירות, והגיעו נחילים של אנשים, כמויות של אנשים, לא נערכנו לזה. פשוט התנפלו על הדירות. אנשים מבינים שהמחירים הולכים לטוס".

אחד האתגרים שעמם התמודדו חברות הבנייה היה המשבר בכוח האדם בתחום: העובדים הפלסטינים, שהיו חלק משמעותי מכוח עבודה, לא הורשו להגיע ועובדים זרים רבים עזבו את הארץ. למרות זאת, אומרת עו"ד סיון נבון, יועצת משפטית בחברת רכסים, בחברה הצליחו להתמודד במהירות ובהצלחה עם האתגר. "אנחנו עבדנו עם פלסטינים, ואחרי 7 באוקטובר כבר חשבנו מה הצעד הבא", היא מספרת. "התקשרנו לחברות כח אדם סיניות, והם רוב העובדים שלנו עכשיו. כל האתרים שלנו פעילים כיום. הייתה רשימה ארוכה של תנאים לפתיחת האתרים אחרי פרוץ המלחמה, ואנחנו תוך שבוע פתחנו את האתרים שלנו".

עו"ד סיון נבון בכנס נשות הנדל"ן 2024 // צילום: דרור סיתהכל
עו"ד סיון נבון בכנס נשות הנדל"ן 2024 // צילום: דרור סיתהכל

נבון מוסיפה כי המעבר לעבודה עם עובדים מסין ישתלם, בסופו של דבר: "לפי שעות העבודה של הסינים, אני מאמינה שהשינוי יבוא לטובה. הם עובדים עד 6 בערב. אנחנו מצפים גם לעובדים מהודו, והעובדים האלה יכולים לסיים שתי קומות בחודש".

רוית כוכבי בכנס נשות הנדל"ן 2024 // צילום: דרור סיתהכל
רוית כוכבי בכנס נשות הנדל"ן 2024 // צילום: דרור סיתהכל

רוית כוכבי, סמנכ"לית תכנון ופתוח עסקי בחברת צרפתי שמעון, מסכימה כי היזמים חוזרים, אבל המציאות השתנתה לחלוטין: "ב-2024 ניתן לראות שהיזמים שנשארו מתמודדים עם מצב לא פשוט, בגלל עליות הריבית ואי יכולת להביא מימון והון עצמי. יזמים חוזרים ומתחרים על מחירי קרקע, כמו מחיר מוטרה ומחיר משתכן, אבל במחירים שפויים. אין הצעות גרנדיוזיות. יזמים נזהרים יותר, נעזרים יותר בשמאים. מי שחי בעולם של 'יהיה בסדר' ולא מרגיש את הגלים של הענף, ייתקל בקיר משמעותי ולא יוכל להתמודד עם זה".

עו"ד אתי לוסקי בכנס נשות הנדל"ן 2024 // צילום: דרור סיתהכל
עו"ד אתי לוסקי בכנס נשות הנדל"ן 2024 // צילום: דרור סיתהכל

ועל אף ההתאוששות, יש כמעט קונצנזוס בין בכירות הענף שהשתתפו בכנס כי מחירי הדיור עומדים להאמיר. עו"ד אתי לוסקי, לשעבר מנהלת מחלקת שומה ברשות המיסים ומ"מ יו"ר וועדת מיסים חיפה, וכיום בעלת משרד עצמאי, מתריעה: "לעמדתי יש לנקוט בפעולות, כי בעוד שנה שנתיים המחירים יזנקו כי לא יהיה מספיק היצע, ואז החלום של הזוגות הצעירים ומחוסרי הדיור ייגנז. יש דרכים יצירתיות שניתן לנקוט בהם, כגון הסרת חסמים נוספים בתחום ההתחדשות העירונית. החוק כיום מסורבל, יש להציג פלטפורמה משופרת של החוק לעידוד השקעות והקלות מימון".

עו"ד אפרת רשף בכנס נשות הנדל"ן 2024 // צילום: דרור סיתהכל
עו"ד אפרת רשף בכנס נשות הנדל"ן 2024 // צילום: דרור סיתהכל

עו"ד אפרת רשף, שותפה במשרד פרבמן רשף ושות', המתמחה בייצוג דיירים ויזמים, אמרה כי השנה האחרונה התאפיינה במשברים שהביאו לעיכובים בקידום תהליכים וקבלת החלטות, דבר שהשפיע על ענף התכנון: "אחרי שנה של רפורמה/מהפכה משפטית, הגיעה המלחמה שבעקבותיה גם נדחו הבחירות לרשויות המקומיות, כך שאנחנו למעשה בירידה משמעותית בקידום תהליכים וקבלת החלטות כאשר ברקע יש ביקושים כבושים שצפויים להתפוצץ כי אנשים ישבו על הגדר תקופה ארוכה, ומצד שני היצע הדירות הבנויות והחדשות והיתרי הבניה לא גדלו בהיקף הנדרש. הטעם לכך הוא כי מבחינת היזמים, הרבה חברות השהו התחלות בניה לאור קושי במכירות מוקדמות, שמהוות תנאי לקבלת הליווי ומחסור בכוח אדם. אנו רואים עכשיו בשוק הנדל"ן חזרה לפעילות עם הרגלי רכישה חדשים של רוכשים באמצעות תנאי מימון מטיבים מהיזמים ועדיין ללא ירידה במחירי הדירות ועל רקע חוסר הוודאות עם המלחמה בצפון, צופים כי לא תחול ירידה. התנאים השוררים היום בשוק של ביקושים גבוהים שממתינים על הגדר עם היצע קטן יותר של התחלות בניה וסיום בנייה, וזה יביא לעלייה גבוהה יותר של מחירי הדירות".

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות