banner
אילוסטרציה // Depositphotos
אילוסטרציה // Depositphotos

כרטיס צהוב לבית משפט מחוזי: בית המשפט העליון ביטל פסק דין בגלל התערבות בשיקולי הוותמ"ל

בית המשפט המחוזי בחיפה קיבל עתירה של בעל קרקע חקלאית בקרית אתא נגד ההחלטה שלא לכלול את אדמותיו בשטח של שכונה חדשה. הותמ"ל ורמ"י ערערו – בית המשפט העליון ביטל את הפסיקה, וקבע כי אין מקום להתערב בהליכים תכנוניים

זיו גולדפישר 06.12.2022

כרטיס צהוב מבית המשפט העליון לבית המשפט המחוזי בחיפה, על רקע התערבות בשיקולים תכנוניים של מוסדות התכנון: שופטי בית המשפט העליון ביטלו פסק דין של בית המשפט המחוזי, שקיבל עתירה של בעל קרקע חקלאית בקרית אתא נגד החלטת הוועדה לתכנון מתחמים מועדפים לדיור (ותמ"ל) לא לכלול את השטח שלו בתכנית להקמת שכונת מגורים חדשה. בפסק הדין של העליון שניתן השבוע (ב'), נקבע כי פסיקתו של בית המשפט המחוזי מנוגד למדיניות בית המשפט של אי התערבות בהליכים תכנוניים.

הרקע לעתירה הוא אישורה של תכנית תמל/ 1024, שאושרה בשנת 2018 ונועדה לקדם הקמתה של אזור מגורים בקרית אתא, הכולל 4,061 יחידות דיור ו-500 יח"ד לדיור מוגן. מדובר בשטח של 1,690 דונמים בדרום העיר, מצפון לקיבוץ אושה, קיבוץ רמת יוחנן וכפר מכבי. הקרקע שנכללה בתכנית היא חקלאית, ובין בעלי הקרקעות שנכללו בשטח התכנית היה העותר. התכנית ייעדה את שטחיו של העותר לצורך הרחבת הדרך הקיימת, המהווה את הכניסה הדרומית לשכונה. 

העותר ביקש לכלול את שטחיו במתחם האיחוד והחלוקה, אך חוקר מטעם הוותמ"ל דחה את בקשתו, וקבע כי אין לכלול שטחים המיועדים לתשתיות בתוך מתחמי איחוד וחלוקה. על רקע זה הוא עתר לבית המשפט המחוזי בחיפה כנגד החלטת החוקר. בעתירתו הוא טען כי ההחלטה פוגעת בעקרון השוויון. 

השופטת ריבי למלשטייך-לטר קיבלה את העתירה, וקבעה בין השאר כי: "לפי עקרון הצדק החלוקתי, ובהיעדר עיגון לשיקול תכנוני מובהק המחריג את המקרקעין, יש לכלול את המקרקעין של העותר במתחם האיחוד והחלוקה".    

השופט יוסף אלרון //צילום: באדיבות דוברות הרשות השופטת
השופט יוסף אלרון //צילום: באדיבות דוברות הרשות השופטת

הוותמ"ל ורשות מקרקעי ישראל ערערו על פסק הדין בבית המשפט העליון. השופטים יוסף אלרון, אלכס שטיין וגילה כנפי-שטייניץ קיבלו את הערעור וביטלו את פסק הדין במחוזי. בפסק הדין נכתב כי: "בית המשפט שמע בהרחבה את מלוא הטיעונים שהועלו על-ידי הצדדים, והביע דעה כי פסק הדין קמא (הכוונה לפסק הדין במחוזי. ז.ג) אינו יכול לעמוד לאור פסיקתו של בית משפט זה שעניינה אי-התערבות בהליכים תכנוניים ובשיקול דעתם של מוסדות התכנון. בית המשפט המליץ אפוא על קבלת הערעור. משכך, הערעור מתקבל, פסק הדין קמא מתבטל, והעתירה המנהלית שנדונה בהליך קמא נדחית בזאת".

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות