banner
עו"ד אלדן דנינו // צילום: תומר שלום | Depositphotos
עו"ד אלדן דנינו // צילום: תומר שלום | Depositphotos

הרשויות המקומיות מציבות פקחי בנייה שאין להם מושג וחצי מושג

כשאנחנו צפויים ליותר ויותר מגדלים בעשרות רבות של קומות בכל רחבי הארץ והפרויקטים הופכים למורכבים יותר ויותר, הצורך בהסדרת הפיקוח על אתרי הבנייה יהפוך לקריטי // דעה

אלדן דנינו 06.11.2022

בכמי שעוסק באופן יומיומי בנושא הבטיחות בבנייה והאחריות התאגידית הנובעת מכך, לא היו לי ציפיות רבות מהמפלגות הרצות לבחירות לכנסת שיעסקו בנושא זה. הסיבה לכך ברורה, לאף אחד לא אכפת באמת ואף אחד לא רוצה לטפל בנושא כאוב זה.

זה עצוב מאוד לשמוע, אבל כשנהרג, חלילה, חייל בפעילות מבצעית, כשנהרג, חלילה, אזרח בפיגוע וגם כשחלילה נהרג אדם בתאונת דרכים קשה, התקשורת מלאה וגדושה בכותרות.

אולם, ככמעט מידי יום אנחנו מתבשרים על תאונות עם נפגעים, ובשנה האחרונה לבדה נהרגו קרוב ל-40 פועלי בניין ומאות רבות נפצעו ונותרו נכים לכל ימי חייהם, עובדה זו בקושי רב משתחלת איכשהו לשולי העמודים האחוריים של אמצעי התקשורת.

הבטחות היו הרבה. שרי ממשלה וחברי כנסת הגישו הצעות חוק וכבר לפני שלוש שנים דיברו נכבדות, לדוגמא, על הכנסת הפיגומים בעלי תו התקן האירופי המחמיר, זאת במטרה להוריד בעשרות רבות של אחוזים את מספר ההרוגים והנפגעים בכלל.

דובר גם נכבדות על החמרת הפיקוח באלפי אתרי בנייה בכל רחבי מדינת ישראל, זאת על מנת לאכוף את כללי הבטיחות שהפכו עם השנים להיות למשל ולשנינה. אולם גם כאן לא רק שלא נעשה דבר וחצי דבר, אדרבה, למנהל הבטיחות במשרד העבודה יש בקושי עשרות בודדות של מפקחי עבודה, רובם ככולם חסרי מיומנות בסיסית.

יתרה מכך: העלייה בהיקף ההתחדשות העירונית גרמה לכך שיותר ויותר פרויקטים מתבצעים בלב ליבן של ערים צפופות ומסכנים לא רק את העובדים בהם, אלא גם לא מעט עוברי אורח, כולל ילדים ובני נוער שמשחקים סביבם ולעיתים קרובות אף משתחלים פנימה בנקל אל אתרי בנייה על כל הסכנות שבכך.

כאן, וזה חמור שבעתיים, לא רק שלא נעשה דבר, אלא אף חמור מכך, המחסור במפקחי עבודה,  גרם לעיריות ולרשויות המקומיות, להציב פקחים מטעמם, שאין להם מושג וחצי מושג בכל הקשור לנושא הבטיחות, ושבמקום לאכוף את הדברים החמורים באמת, הם מתעסקים בעניינים שוליים. 

ואם חיי אדם אינם מספיק חשובים, מדוע לכל הפחות לא חשבו על הנושא הפגיעה הכלכלית ועל הפגיעה חסרת התקדים בשוק הדיור? סטטיסטית הוכח מעל ומעבר לכל ספק כי סגירה סיטונית של אתרי בנייה ובד בבד עצירה של פעילות חברת בנייה כזו או אחרת לפרק זמן קצוב, פוגעת קשות לא רק באותה חברת הבנייה, אלא בשוק הבנייה כולו, ומורידה מידי שנה בשנה בעשרות אחוזים את היקף הבנייה, משמע פגיעה בכלכלית המדינה, הלכה למעשה.

ובשנים הקרובות, כשאנחנו צפויים ליותר ויותר מגדלים בעשרות רבות של קומות בכל רחבי הארץ והפרויקטים הופכים למורכבים יותר ויותר, הצורך בהסדרת הפיקוח על אתרי הבנייה יהפוך לקריטי, שכן אם הנושא לא יטופל, מספר הנפגעים יגדל עוד יותר וכך גם הנזק הן לחברות הבנייה ובמיוחד לשוק הדיור.

ולסיכום, אם במערכת הבחירות "שכחתם" לחלוטין את נושא הבטיחות, הייתי מצפה שלכל הפחות הממשלה החדשה שתוקם, תיקח על עצמה אחת ולתמיד לעקור מהשורש את המחדל הנורא הזה.

 *כותב המאמר עו"ד אלדן דנינו, הינו מומחה לבטיחות בבנייה ולאחריות תאגידית בענף הבניה

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות