banner
גיא דוננפלד // צילום: אלעד מלכה | Depositphotos
גיא דוננפלד // צילום: אלעד מלכה | Depositphotos

"מדובר בעוגן הכלכלי של העיר": עיריית בית שמש ממליצה על בניית אלפי דירות חדשות

התכנית ממוקמת בחלקו המערבי של המע"ר הצפוני ומציעה 2,750 יח"ד. היא מצטרפת לתכנית למזרח המע"ר, שמקודמת במקביל

זיו גולדפישר 06.07.2025

הוועדה המקומית בית שמש ממליצה להפקיד תכנית להקמת חלקו המערבי של המע"ר הצפוני בבית שמש, המציעה 2,750 יח"ד ותעסוקה ומסחר בהיקף של 280,000 מ"ר. "התוכנית היא העוגן הכלכלי המשמעותי של בית שמש", אומר מהנדס העיר, גיא דוננפלד, ל"מגדילים".

תכנית "בית שמש מע"ר צפוני – חלק מערבי" היא אחת משתי תכניות להקמת מתחם תעסוקה ומגורים בצפון בית שמש, בהיקף של כ-5,000 בסך הכל. התכנית, ששטחה 693 דונמים ברחוב יגאל אלון בעיר, נועדה לאפשר את גידול העיר בית שמש בהתאם לתכנית המתאר העירונית, באמצעות יצירת מקורות תעסוקה ושטחי מסחר בהיקף של כ-280,000 מ"ר שטחים עיקריים וכ-2,750 יח"ד למגורים. בנוסף, על פי התכנית, מתחם ביג הקיים ישודרג גם הוא ויאפשר ליזמים הגדלת זכויות בניה ותוספת משמעותית של כ-1,000 יח"ד כולל הקצאות לשטחי ציבור.

"אנחנו מדברים על תכנית שנחלקת לשתי תכניות", אומר דוננפלד. "אחת שהיא ממזרח לכביש 10, וכוללת שטחי מגורים, תעסוקה ומסחר, מרכז תחבורה חדש, מוטה רכבת כבדה, זה בחלק המזרחי, ובחלק המערבי שהומלץ להפקדה עכשיו בוועדה המקומית, מדובר באזור שמשלב מגורים, תעסוקה ומסחר ושטח שמיועד לאיחוד וחלוקה של אזור התעשייה והמלאכה הקיים. המטרה בעצם לאפשר את גידול העיר בית שמש בהתאם לתוכנית המתאר שמקודמת. אנחנו מקדמים תוכנית מתאר שמסתכלת על בית שמש בהיקף של 500,000 תושבים. יחד עם התוכנית לחלק המזרחי, זה סדר גודל של מעל 5,000 יחידות בכל החלק הצפוני של העיר. החלק המזרחי הוא פחות מוטה מגורים, הוא משלב בתוכו יותר את המרכז עסקים ותחבורה".

דוננפלד מוסיף כי בית שמש גדלה בקצב קבוע של 8 אחוזים בשנה, ולכן יש צורך בהגדלת מקורות הכנסה לעיר משימושי קרקע שאינם למגורים: "התכנית מציעה יצירה של מקורות תעסוקה ושטחי מסחר בהיקף של 280,000 מרובע שטחים עיקריים ו-2,700 יחידות דיור. אזור הביג ישודרג, ויאפשר ליזמים הגדלת זכויות ותוספת משמעותית של עוד 1,000 יחידות דיור, כולל הקצאות לשטחי ציבור. ובשטחים של היזמים הגדולים, שזה רמי לוי, ביג ושופרסל, כבר הם מקדמים תוכניות נקודתיות למבטחים שלהם, שנמצאות בוועדה המחוזית".

הוועדה המקומית החליטה בישיבתה האחרונה להמליץ על הפקדת התכנית בוועדה המחוזית. הוועדה ציינה כי היא "רואה בחיוב את התחדשות האזור על ידי תכנית כוללנית אשר מייצרת ראיה רחבה של צרכי ציבור תוך עירוב שימושים אשר תואם למרכז עיר חי, עירוני ופעיל". 

דוננפלד אומר כי "התוכנית היא העוגן הכלכלי המשמעותי של בית שמש, שבעיקר גדלה בשנים האחרונות בצורה של שכונות מגורים בצד הדרומי שלה, ששווקו בגדול ברובם לאוכלוסייה החרדית. המגורים הם לא רווחיים לעיר. אז המטרה בתוכנית מע"ר צפון, על שני החלקים שלה, היא למעשה לייצר איזשהו עוגן כלכלי משמעותי והתחדשות, של כל האזור הוותיק של העיר. התעשייה המסורתית והמוסכים והדברים שקיימים שם היום, יתחלפו לשימושים מעורבים של מסחר, תעסוקה ומגורים".

אזור תחנת הרכבת הקיימת יהפוך למסוף תחבורה
התכנית ממוקמת ממזרח לכביש 38 וממערב לכביש 10 (כביש עוקף בית שמש, המוכר גם בתור כביש 3855) בשטח בו קיימים כבר כיום מבני התעשייה התעסוקה והמוסכים, בין מסילת הרכבת לבין רחוב יגאל אלון. במקביל לה, כאמור, מקודמת תכנית לחלקו המזרחי של המע"ר, מציעה תעסוקה ושטחי מסחר בהיקף של כ- 135,000 מ"ר שטחים עיקריים וכ- 2,300 יח"ד. התכנית ממוקמת ברובה ממזרח לכביש 10 ומצפון למושב מחסיה.

על פי התכנית, אזור תחנת הרכבת הקיימת יהפוך למסוף תחבורה משני לאחר מעבר תחנת הרכבת מזרחה למיקומה החדש בשלב בו הקיבולת התחבורתית והרכבתית תמצה את עצמה. מסוף משני זה ישרת את התחבורה העירונית ויספק נגישות לאזור התעסוקה המערבי של המע"ר. 

את התכנית יזם משרד הבינוי והשיכון, בתכנון משרד ארמון אדריכלים.

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות