banner
רונית מרום // צילום עצמי | depositphotos
רונית מרום // צילום עצמי | depositphotos

המלחמה שברה את שוק השכירות של תל אביב – המחירים צונחים

 שוק השכירות התרסק: "20 שנה שאני גרה בת"א ולא ראיתי מודעות ברחובות על דירות להשכרה, דירות שהיו נחטפות נשארו ריקות" // דעה

רונית מרום 05.12.2023

מתי בפעם האחרונה ראיתם ברחובות תל אביב, שלטים דירה להשכרה על דירות עמודים ועצים!? עד פרוץ המלחמה, נראה היה ששום דבר לא יעצור את עליות המחירים בתל אביב בשל עודף הביקושים. והמחירים שעלו בהתאמה. 

זה התחיל בהעלאת המיסים על דירה נוספת 5% ל-8%, אח"כ הגיעה עליית מחירים, ובעקבותיה העלאת הריבית, ואז הגיעה המלחמה, טרפה  את הקלפים. מחירי הנדלן בתל אביב משנים כיוון. זה לא תיקון למה שקרה כאן בקיץ. זה לא פחות מהתרסקות .

לא צריך להיות מתווך נדלן בשביל להבין את זה: המלחמה ריסקה את שוק הדיור בתל אביב. דירות חדשות לא נמכרות, ואין ביקוש לדירות שכורות בפרט.

ואיך אני יודעת ? שבוע אחרי המלחמה שוכר שעזב את הדירה במיקום המבוקש ביותר, 100 מטר מחוף הים, בגלל שהיה במילואים, ובהעדר ממד, החליט שגם אחרי צו 8 לא לחזור, השאיר אותי בחיפוש אחרי שוכר מחליף.

עד לפני חודש וחצי המחירים עוד האמירו ודירה מהסוג הזה הייתה נחטפת תוך שעה, בעיקר בגלל המיקום והמחיר. אבל עכשיו צעירים חוזרים אל הבית  עם הממ"ד של ההורים, וקבוצות ברשתות החברתיות מלאות במאות הצעות, משפטים כמו: "לאור המצב נאלצים לעזוב את דירתנו המקסימה", או "גמישים במחיר בתקופה הקרובה", "יש הורדה בשכר הדירה לאור המצב", "בעלי דירות אם אתם מעוניינים להשכיר דרך מתווך, תשלמו אתם את עמלת התיווך״ מאות דירות שותפים שמחפשים מחליפים, שופך אור על המחירים ששילמו עבור חדר בדירה.

כשדירות רבות מתפנות משוכריהן בגלל היעדר מרחב מוגן, התגייסות למילואים עד מועד לא ידוע, אזרחים שאיבדו מקומות עבודה או יצאו לחל"ת, רצון לעזוב את תל אביב למקום בטוח יותר, הצורך לחסוך עולה. שוכרים פוטנציאלים, קובעים את המחיר, וכל מי שמעז לדרוש מחירים כמו בחודש אוגוסט, מקבל מבול של תגובות זועמות.

20 שנה שאני גרה כאן בתא ,לא ראיתי אנשים תולים מודעות ברחובות על הסבלטים, או דירות להשכרה, שמנסים בכל דרך ואולי מקווים  שמשם תגיע הישועה.  העיר מתמלאת בשלטים להשכרה על לוחות מודעות, עצים ועל דירות. גם אנשים שמצבם הכלכלי טוב, מכינים כרית ביטחון להמשך, ועוזבים.

עוד באוגוסט היינו עדים למספרים לא מידתיים בשוק השכירויות בתל אביב, ולקראת תחילת שנת הלימודים ונדמה היה שמחירי השכירויות עולים שוב. ואז הגיע ההבנה שהשוק נכנס לתקופה קשה, של מלחמה, שבזמן אחר הייתה מגדילה את הכוח של השוכרים, לאור ירידת המחירים. רק שהשוכרים עוזבים כרגע את העיר.

מחירי השכירות מהנמוכים ביותר שראתה העיר בשנים האחרונות, הורדה של אלפי שקלים בשכר הדירה, ועדיין אף אחד לא רוצה אותן. אם בימים רגילים אנשים היו עומדים בתור וחוטפים תוך שעה דירת  2 חדרים ב 10 אלפים שקל, היום דירות עומדות כבר חודש, ואין קופצים, גם אחרי הורדת מחיר ל- 7,500 שקל, ועל זה התווספו דירות rbnb , שריקות מתיירים, ומוצעות כבר להשכרה לשנה ויותר, ״במחירי עלות״ וגם הן נשארות על המדף.

אנשים בחוסר ודאות כלכלי מוחלט.

על פי נתוני הלמ"ס, מלאי דירות הקבלן החדשות שנותרו על המדף ממשיך לטפס והרוכשים לא ממהרים באי הודאות לקנות, כשהריבית במשק מאוד גבוהה, (מה גם, שמקשה על כל היזמים שהגיעו למלחמה ממונפים, וחלקם לא ישרדו את התקופה הזאת) ובחודש האחרון ההאטה החריפה, הקבלנים  שלחוצים למכור ייאלצו להמשיך ולהוריד את מחירי הדירות. הצפי לירידות במחירים ברור, אבל תזכרו ״ביום שאחרי״ זה יכול להיות הפוך לגמרי, צריך לזכור, יש עדיין ביקוש אדיר לדירות שעולה על ההיצע. מעבר לכך, אנחנו בקיפאון בבנייה וזה יביא למצב של מחסור גדול בהיצע דירות בהמשך, ככל שהמחסור גדול יותר, כך הסיכוי לעליית מחירים הביקוש יהיה הרבה מעל להיצע.  ומדינה שסובלת ממחסור ענק של היצע דירות, חייבת לעודד מכירה בכל דרך בהיקף הנדרש לשוק.

כרגע, רק ביקוש מיהודים מחו"ל שמעוניינים לרכוש דירות בישראל על רקע עלייה באנטישמיות בעקבות המלחמה.  יצליח להחיות את השוק .זהו לא גל עלייה, אך יהודים ברחבי העולם שוקלים לרכוש דירה בישראל ליתר ביטחון.  ראינו בזמנו, ב 2008 את הצרפתים שהגיעו ורכשו דירות במזומן  בכך הגדילו בזמנו את הביקושים ומחירי הדירות, ויצרו ביקושים חדשים. 

כשנתחיל לעכל מה קרה וכשנצטרך גם לשלם את המחיר הכלכלי. לסיכום; תוצאות מלחמה יקבעו את עתיד השוק שקפא למוות.

*הכותבת, רונית מרום, הנה בעלת המשרד לאדריכלות ועיצוב פנים

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות: רונית מרום

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות