דף הבית > תמ"א 38 > משרד השיכון והבינוי מעכב תמ"א 38 בדירות בבעלות ממשלתית
משרד השיכון והבינוי מעכב תמ"א 38 בדירות בבעלות ממשלתית
יזמים ודיירים נאלצים להמתין שנה ויותר לקבלת אישור המשרד להסכמים בבניינים שבהם מצויות דירות בבעלות "חלמיש" הממשלתית, זאת לאחר שהמשרד דורש לבחון כל הסכם שגובש מול החברה. יהודה כתב, יו"ר הקבלנים תל אביב יפו בת ים: "מדובר באבסורד". הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית: "בחנו כל פרויקט וכל הסכם ביסודיות רבה, מתוך מגמה לסייע לבעלי הדירות"
תמונה: יואב גלנט // צילום: מיכל מסינג
משרד השיכון והבינוי הכריז לא אחת כי הוא פועל להסרת חסמים מתהליכי התחדשות עירונית אולם דווקא כשזה מגיע "הביתה" מסתבר שהסנדלר הולך יחף: מבדיקת "מגדילים" עולה כי משרד השיכון והבינוי מעכב מאות פרויקטים של התחדשות עירונית ביחידות דיור השייכות לחברה הממשלתית חלמיש. נציין כי להבדיל מחברות ממשלתיות אחרות המנהלות את נכסי המדינה, כגון עמידר ועמיגור, חלמיש היא למעשה בעלת הנכסים בעצמה ונמצאת בבעלות עיריית תל אביב ומדינת ישראל. בבעלותה החברה כ-150 פרויקטים, עיקרם בגוש דן, שבהם נמצאות יחידות דיור המיועדות לעבור התחדשות עירונית במסגרת תמ"א 38 אלא שהמצב הולך ומסתבך כבר בשלב זה, כאשר בחלק מהפרויקטים מדובר בדירות בודדות מתוך עשרות דירות בבעלות פרטית.
מבדיקה שערך "מגדילים" עולה כי לא מעט יזמים נתקלים במצב, לפיו הם מסיימים תהליכי גיבוש הסכם עם הדיירים ועם חברת חלמיש, כאשר כל אחד מהצדדים מיוצג על ידי בא כוחו אלא שאז משרד השיכון והבינוי מחייב באישור ההסכם של חברת "חלמיש" על ידי גורם משפטי נוסף מטעמו. על פי התיאורים שהגיעו לידי "מגדילים" מדובר בעיכוב שיכול להמשך כשנה ומעלה מכך, כאשר משרד השיכון והבינוי רשאי ואף מממש את זכותו לפתוח מחדש את ההסכם. נקדים ונציין כי לטענת משרד הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, לא קיים עיכוב ואף קיימת התייעלות בעצם פרוצדורה בירוקרטית זו.
המשרד מינה את האגודה לתרבות הדיור לבחון את ההסכמים כאילו לא די בכך, ל"מגדילים" נודע כי לאחרונה משרד השיכון והבינוי, שככל הנראה מתקשה ובספק אם צריך להוות גורם משפטי בוחן להסכמי התחדשות עירונית כאמור, העביר את הטיפול המשפטי בהסכמים לגורם שלישי- האגודה לתרבות הדיור. כמו כן, הוחלט לאחרונה במשרד כי כל התייחסות של המשרד תעבור תחילה ליועץ המשפטי המייצג של האגודה לתרבות הדיור ורק לאחר מכן יצא מסמך אחוד משותף לחלמיש ולמשרד. אלא שהפתרון הנוכחי נראה יותר כמו עלה תאנה לתהליכי בירוקרטיה כפולים, והוא למעשה מסרבל את ההליכים כתוצאה מהוספת גורם משפטי נוסף, כך לטענת היזמים. בשורה התחתונה הטריו יזם-חלמיש-משרד השיכון, צרף לשורותיו, שלא לשביעות רצון כל הצדדים, שותף רביעי לתהליך אישור הסכמי תמ"א 38. מי שסובל מהבירוקרטיה כרגיל, הם אזרחי ישראלי, שלרוע מזלם בבניין מגוריהם מצויות דירות בבעלות הממשלה.
יהודה כתב, יו"ר ארגון הקבלנים תל אביב יפו בת ים, התייחס לטענות היזמים, ואמר כי: "אני מודע לעניין וקיבלתי תלונות מיזמים. הבטחתי לבדוק את הנושא מול משרד הבינוי והשיכון ולנסות לסייע בפתרון הבעיה. לא ייתכן שמצד אחד המשרד יפעל להסרת חסמים מפרויקטים של התחדשות עירונית ואילו, מאידך, יתקע מקלות בגלגלים של פרויקטים. מדובר באבסורד כי על אחת כמה וכמה, כאשר הדירות נמצאות בבעלות ממשלתית, היינו מצפים שקצב התקדמות הפרויקטים יהיה מהיר. בנוסף, כאשר דורשים מהרשויות המקומיות לייצר מסלול מהיר שיניע את גלגלי ההתחדשות העירונית אז המשרד צריך להוות דוגמא ולא להפוך בעצמו לרגולטור שמקשה על היזמים. אני משוכנע שכאשר הדבר ייוודע לשר השיכון והבינוי הוא יטפל בו באופן אישי וכאמור, בכוונתי לפנות אליו למציאת פתרון מיידי".
דרך החתחתים לאישור ההסכמים גורמים בענף אשר בקיאים בסוגיה, מספרים כי המצב הנוכחי נמשך מזה זמן רב וכי לפני כשנתיים אף נערכה פגישה בנושא בלשכת שר השיכון והבינוי, יואב גלנט, שמצדו הורה לתת פתרון לעיכובים ולחסמים. גורמים עמם שוחחנו טענו כי: "השר מבין שההיסטוריה בין המשרד לחלמיש יוצרת עיכובים משמעותיים והוא ניסה לפלס דרך למתן עצמאות ניהול לחלמיש אולם בפועל כלום לא קרה". בין היתר נטען כי בפועל ההתנהלות ביד קשה היא תוצאה של הכתבת המציאות בידי "שלטון הפקידים" במשרד.
אחד היזמים שסובל מעיכוב פרויקט בשל התופעה, אמר כי: "מעל שנה אנחנו במו"מ לגבי בניין, שבו יש רוב דירות בבעלות פרטית וקומץ דירות של חלמיש. כל הדיירים חתומים וחסרות רק חתימות על דירות חלמיש. אנחנו נאלצים לעבוד מול שני גורמים, כאשר העבודה הישירה היא מול חלמיש אבל מעליה יש את משרד הבינוי והשיכון שאמור לאשר את ההסכמים של חלמיש. לא יודע מה מאבקי הכוחות הפנימיים אבל המשרד לא בקיא בחומר ומעכב המון פרויקטים. חלמיש מסכימים לחתום על ההסכם אבל אז משרד הבינוי והשיכון מכניס עוד עו"ד מטעמו, שפותח אחרי שנה את ההסכם מחדש. צריך להבין שלדיירים יש עורך דין שלהם, אנחנו עובדים עם ליווי בנקאי מסודר ועכשיו יש לנו עוד דרך חתחתים. ככה לא נלחמים במחירי הדיור".
עו"ד איתמר פנץ, בא כוחה של חברת חלמיש, מסר בתגובה: "עם כניסתי לתפקיד ובהובלתה וריכוזה של מזכירת החברה את הנושא, חלמיש עשתה כברת דרך משמעותית לייעול, להנגשת ולהנעמת תהליך ניהול המו"מ והוצאתם אל הפועל של הפרויקטים הקשורים בחלמיש. בטוחני שציבור היזמים ועוה׳ד אשר באו איתנו במגע יוכלו להעיד זאת. במקביל, לאורך כל הזמן אנו פועלים תוך שיתוף פעולה גם עם משבש. לגופן של טענות כלפי משבש, הרי שבכל הנוגע להתנהלות משבש, יהיה נכון שתעשה פניה במישרין ולא באמצעות חלמיש".
הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית מסרה בתגובה: "משרד הבינוי והשיכון והרשות הממשלתית להתחדשות עירונית פועלים בכדי לשמור על זכויות דיירי הדיור הציבורי, ולשפר את תנאיהם. משום כך, בחנו כל פרויקט וכל הסכם ביסודיות רבה, מתוך מגמה לסייע לבעלי הדירות, בפרויקטים של פינוי בינוי ותמ'א 38. עם זאת, על מנת לא לעכב מימוש של פרויקטים ולצורך התייעלות, מונתה האגודה לתרבות הדיור שהינה זרוע ביצועית של משרד הבינוי והשיכון, לבחון כל פרויקט על מרכיביו השונים – תכנוניים, הנדסיים, קנייניים ומשפטיים. האגודה פועלת על-פי הנחיות שנקבעו, בהתאם לנהלים שגובשו במשרד הבינוי והשיכון וברשות הממשלתית להתחדשות עירונית".