banner
בלה ברדה ברקת // צילום: ליה יפה | Depositphotos
בלה ברדה ברקת // צילום: ליה יפה | Depositphotos

מהפכת הבינה המלאכותית מגיעה לעולם האדריכלות, העיצוב והבנייה

החלטות כלכליות נכונות יותר, שיאפשרו חסכון בזמן ובמשאבים וכניסה לעולם עיצובי מעורר השראה – הנדל"ן צועד לעידן ה-AI

עו"ד בלה ברדה ברקת 04.04.2024

בתור מי שעוסקת בנדל"ן כבר יותר מעשור, ומאוד אוהבת את התחום, במיוחד בפן היצירתי-אדריכלי שלו כשגיליתי  לפני קצת יותר משנה את עולם הבינה המלאכותית, זה היה כמו להיכנס לחנות צעצועים שמייצרת עבורי איזה צעצוע שרק אחלום עליו.  עולם שמאפשר, ממש בשניות, ליצור אינספור הדמיות של מוצרים שלא קיימים, בניינים עתידניים, מכוניות בעיצוב מיוחד ולמעשה כל רעיון שאפשר לחשוב עליו ועד עכשיו היה מאוד קשה להציג אותו באמצעים ויזואליים מבלי שיש לך ניסיון בציור או עיצוב. 

כשאנו מתבוננים על AI בתחום העיצוב, האדריכלות והבנייה רק ניתן לתהות כיצד הבתים ייראו בעזרת הטכנולוגיות האלו. מחוללי הבינה המלאכותית הקיימים היום בשוק, מייצרים למעשה, תוצרים שהם שילובים ברמה כזו אחרת, מתוך מאגרי הידע הקיימים מאז שהאדם החל לעצב את ביתו. אנחנו מדברים פה על מאות שנות אדריכלות, עיצוב ותכנון, אלפי אמנים, ומגוון רחב מאוד של אפשרויות לשילובים וחידושים בכל התחומים. ככל ונשלב מחוללי בינה מלאכותית בתחום האדריכלות, העיצוב והבנייה נראה בנייה המחקה את הטבע, גם בשל יעילות אנרגטית וגם בשל יתרונות חברתיים ופסיכולוגיים של מבנים הבנויים כחלק מהטבע ולא בנויים לצידו. בנוסף לכך, אנחנו צפויים לראות הרבה יותר קוים מעוגלים בניגוד לקווים הישרים שאנו רואים בבנייה היום, ושימוש בחומרים טבעיים יותר כמו עצים, אלמוגים, קונכיות וכו' ופחות בטון וזכוכית. ככל והטכנולוגיה תשתפר ותאפשר רובוטיקה בתחום הבנייה, נראה הרבה יותר הדפסות של שלדי בניינים וכן מוצרים משלמים כמו ריהוט, תאורה ומגוון פריטי עיצוב שישלבו סגנונות מעבר – כמו הבארוק והרומנסק. 

יתרה מזאת כל אחד יוכל לתכנן, ברמת ההשראה ובמימד הדיגיטלי את בית חלומותיו, לתכנן ריהוט בעיצוב אישי ולבחור באריחים, חיפויים ואלמנטים נוספים הדרושים לבנייה בהתאמה אישית. אבל, כדי להפוך את בית החלומות הזה למציאות, למימד הפיסי האמיתי יש צורך במספר רב של אנשי מקצוע, כדי לוודא שהתכנון תואם את דרישות הבטיחות, הרישוי והנוחות האנושית הדרושה כדי לחיות בבית שכזה. תפקידם של האדריכלים והמעצבים הוא לא רק ברמת התכנון הקונספטואלי ויש צורך במומחיות שלהם על מנת לייצר בית חלומות שהוא אפשרי ליישום מעבר למימד הדיגיטלי. 

אם מביטים על עתיד הבנייה בעזרת שימושים טכנולוגיים, אנחנו נראה הרבה יותר אוטומציה, בכל שלבי הבנייה. מרובוטים שיצבעו את הקירות, דרך רובוטים שיניחו ריצוף ועד טכנולוגיה שתתריע על נזילות או סתימות במערכות השונות של הבניין. אנחנו נראה חלקים שמודפסים על ידי מדפסות ענק, נראה שימושים בחומרים חדשים וידידותיים יותר לסביבה והשינוי הגדול ביותר יגיע כאשר הבניינים יהיו דינמיים-רספונסיביים.. הבניינים יגיבו לשינויים מהסביבה –שינויי מזג אויר, שינויים בשימוש במרחב ושינויים כתוצאה משוני בזהות המשתמשים וכמותם. שינוי כזה יאפשר גם חסכון באנרגיה, גם התאמה מהירה יותר של המרחבים הבנויים וכמובן התאמה אישית בהתאם למגדר, גיל, מצב רוח, צורך פסיכולוגי או ביולוגי אחר. 

מעבר לכך כשאנו מסתכלים על השקעות נדל"ן כבר כיום הבינה המלאכותית משמשת לגורמים השונים בענף לעזר. אתרים שונים עושים שימוש בבינה מלאכותית כדי לנתח עסקאות עבר, מגמות של עליה או ירידה בהיקף העסקאות או במחירן. מעבר לניתוח עסקאות עבר ומגמות שונות, אנחנו נחשפים לפיתוחים טכנולוגיים מבוססי בינה מלאכותית אשר מנבאים מחירים עתידיים. חשוב לזכור כי השימושים בבינה מלאכותית הם מגוונים – השימוש בבינה מלאכותית לניתוח כלכלי מספרי אינו דומה לשימוש בנושאים עיצוביים. ככל ומדובר בתחום המספרי כלכלי – אין לי ספק שנוכל לקבל החלטות נכונות יותר ומותאמות אישית, מה שיאפשר לנו חסכון בזמן ובמשאבים כלכליים. בהיבט העיצובי כאמור, בשלב הזה מדובר יותר ברמת ההשראה ולא ברמת הפרקטיקה, ככל ומדובר על שימושים פרטיים. בסופו של דבר ההיסטוריה מלמדת אותנו שניתן לעשות שימוש בכל טכנולוגיה חדשה – לטובת האנושות וכן לרעתה. השאלה כיצד נעשה בה שימוש, תלויה בנו ולכן חשוב לוודא שהטכנולוגיה הנוכחית, תנוצל לטובת האנושות כולה, תוך בקרה אנושית קפדנית ותהיה נגישה לשימוש לכלל האנושות ולא רק לחלקה. 

*הכותבת, עו"ד בלה ברדה ברקת, הנה מומחית להשקעות נדל"ן אסטרטגיות, מחברת הספר 'תבונה מלאכותית באדריכלות עיצוב ובנייה'

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות