banner
פרויקט הרובע של חברת גולדן ארט בחיפה // צילום: איתמר סיידא
פרויקט הרובע של חברת גולדן ארט בחיפה // צילום: איתמר סיידא

הרוכשים מחפשים קהילתיות והיזמים מצליחים לבנות קהילות חדשות בישראל

קשרים כלכליים, אכפתיות גבוהה, ביטחון אישי וגאוות יחידה – כך מצליחות חברות הנדל"ן לגבש חברה חדשה בשכונות ישראל. מורן גפניאל מרלי, תושבת בפרויקט חדש: "סוג של קיבוץ"

שלוש שנים מאז משבר הקורונה, שהתאפיין במגבלות התקהלות וריחוק חברתי, הקהילתיות והשיתופיות הפכו לערך מבוקש בקרב רוכשי דירות רבים, שמחפשים קצת מעבר לארבע קירות בדירה. חלק גדול מהם מחפשים לגור בקהילה חמה ותומכת, הם מחפשים את תחושת הביחד, את תחושת ההזדהות והשתייכות, והרעיון של להיות חלק ממשהו גדול. קבלו כמה פרויקטים שהפכו שכונות בישראל לקהילה של ממש עבור תושביהן. 

מתחם "הרובע" של חברת גולדן ארט ברובע האמנים בחיפה
המתחם כולל סה"כ 198 יח"ד ב-3 בניינים בני 9 קומות כל אחת. אחד הבניינים מיועד להשכרה ארוכת טווח והוא כולל 131 דירות. מדובר בדירות עם מטבח מאובזר הכולל כיריים, מקרר, מדיח ותנור, ארונות קיר ומיזוג מיני מרכזי דירתי. בנוסף חלק מהדירות מוצע עם ריהוט מלא לטובת גיוון המענה לצרכי שוכרים. החברה מציעה חוזה השכרה של עד 3 שנים שניתן כמובן להארכה, וניהול מלא של הבניין והפסיליטיז שלו הכוללים חדר כושר, מועדון דיירים, חדר כביסה, מערכת חימום מים מרכזית, באמצעות חברת ניהול ואחזקה עם אב בית בזמינות מירבית. הבניין להשכרה ארוכת טווח החל להתאכלס באוקטובר 2019, והיווה למעשה מיקרוקוסמוס של החברה הישראלית – יחידים, זוגות צעירים, משפחות, פנסיונרים. רובם הגיעו לפרויקט ללא היכרות מוקדמת ביניהם.

לדברי אורי הניג, מנהל נכסים בחברת גולדן ארט, שבנתה ומנהלת את הבניין: "בשלב הראשון בין הדיירים שהגיעו לא היה כל קשר מוקדם, אבל הפסיליטיז שתכננו בבניין – מועדון דיירים, חדר כושר וגינה פנימית פרטית – תרמו רבות ליצירת הקשרים החברתיים הראשוניים ולגיבוש הקהילה. הדיירת הראשונה שנכנסה לפרויקט פתחה קבוצת ווצאפ לכל הדיירים, והקבוצה הזו מהווה את הבסיס למגוון פעילויות משותפות ולעזרה הדדית". 

הניג מפרט על מספר תופעות מיוחדות ומרגשות המאפיינות את הקהילה שנוצרה בבניין. "נוכחנו ביצירת קשרים כלכליים בין דיירים לבעלי מקצועות חופשיים שגרים בבניין. כך, עו"ד שגר בבניין מקבל עבודה מדיירים אחרים, צלם שדיירים משתמשים בשירותיו לטובת אירועים שהם עושים וכו' – וזה נובע מעזרה הדדית בקרב הדיירים שמתרחשת על בסיס יומי. עוד תופעה היא חברויות שנוצרו בין אנשים בפערי גילאים. אנשים מבוגרים שמתחברים עם חבר'ה צעירים בבניין שהופכים להיות כמו הנכדים שלהם. לדוגמא – צעירים שחזרו מטיול בדרום אמריקה הפכו להיות כמו נכדים של זוג מבוגר שמדבר ספרדית, והם דואגים אחד לשני. ניתן לראות גם תופעה של קליטת עלייה – יש היום גל גדול של עלייה מרוסיה ואוקראינה, ואלו שמגיעים לבניין מקבלים עזרה וליווי מהדיירים בתהליך הקליטה בארץ. תופעה מרגשת נוספת, במיוחד בעידן מגוון אפליקציות ההיכרויות, היא שאנו רואים הרבה צעירים שמוצאים זוגיות בתוך הבניין, וזאת כתוצאה ממפגשים פנים מול פנים בחדר הכושר, מועדון הדיירים והגינה".

הניג מסכם: "בזכות הקהילתיות רמת האכפתיות של הדיירים מאד גבוהה, וזה מתבטא בשמירה על המרחבים הציבוריים בבניין, לדעתי אפילו יותר מאשר בבנייני מגורים בהם גרים אנשים שהדירות שלהם.  הקהילה התרחבה כאשר אנשים שגרו בשכירות קנו דירות בבניינים ליד ועברו אליהן – אבל נשארו חלק ממנה. אנו, שעודדנו את יצירת הקהילה באמצעות בניית הפסיליטיז וייזום אירועים בהם, ממשיכים להיות קשובים לצורכי הקהילה ולתמוך בה לאורך הזמן". 

פרויקט גבעת אלונים של חברת שרביב // צילום: ספרינג הפקות
פרויקט גבעת אלונים של חברת שרביב // צילום: ספרינג הפקות

שכונת גבעת אלונים בקרית אתא
השכונה מונה כ- 580 משפחות ומתאפיינת באווירה קהילתית. לדברי מורן גפניאל מרלי, תושבת השכונה, נשואה ואמא ל- 3 ילדים צעירים: "גבעת אלונים היא סוג של קיבוץ או יישוב קהילתי, כולם מכירים את כולם, הילדים הולכים ברגל לגנים או לבית הספר שיש בשכונה, נפגשים אחה"צ בגן השעשועים או בחוגים וגם המבוגרים מאוד מגובשים, יש לי כאן את המעגל המשפחתי והחברתי שלי, כשאני צריכה משהו תמיד יש לי למי לפנות. חברת שרביב לוקחת חלק משמעותי ביצירת הקהילתיות בשכונה, עם מיזמים חברתיים כמו פעילות למשפחות בשבוע בטיחות בדרכים, היריד המסורתי בתחילת שנת הלימודים, העדלאידע השכונתית ועוד. ישנן גם פעילויות קהילתיות מקסימות שמתקיימות ביוזמת הדיירים, כמו קבוצות כדורגל שכונתיות, מיזם "סירי לידה", המשמר השכונתי ועוד".

לדברי שרה אילין, סמנכ"לית השיווק והמכירות בחברת שרביב, המובילה את הפרויקט: "קהילתיות היא אחד מהגורמים המשפיעים ביותר על בחירת מקום המגורים. שכונה קהילתית היא שכונה שמרגישים בה שייכות ומוצאים כבר מהתחלה את המקום הטבעי שלך. גבעת אלונים היא מודל הצלחה לשכונה עצמאית וקהילתית. השכונה הומוגנית והתושבים מחוברים זה לזה. כחברה שמקימה את מרבית הבתים בשכונה, חשוב לנו ליזום, להוביל ולקחת חלק בפעילויות הקהילתיות שמתקיימות בשכונה. לכן, כשמגיעות אלינו יוזמות והצעות מצד הדיירים אנחנו נוטים להיענות להן ולממן אותן אם צריך".

אילין מוסיפה כי: "השכונה בנויה באופן שמזמין חיי קהילה: ישנם שבילים בטוחים להולכי רגל בין הבתים. בית הספר ואשכול הגנים כמו גם גינת המשחקים ממוקמים במרכז השכונה. הבנייה מדורגת באופן בו אף בניין לא מסתיר את הנוף לבניין שמאחוריו והשכונה סמוכה לחורשה, כל זאת מזמין הרבה אפשרויות של הנאה משותפת עם השכנים".

שכונת הים אכזיב // יזמיות - צמח המרמן ואלקטרה מגורים // הדמיה 3Dvision
שכונת הים אכזיב // יזמיות – צמח המרמן ואלקטרה מגורים // הדמיה 3Dvision

שכונת הים אכזיב בצפון נהריה
השכונה נבנית על ידי החברות צמח המרמן ואלקטרה מגורים, ממוקמת בצמוד לחוף הים ושמורת הטבע אכזיב. השכונה משתרעת על פני 300 דונם ותכלול כ-30 בניינים. היא כוללת מדשאות רחבות ידיים, שבילי הליכה וגישה קלה לים, מתקני כושר, גני שעשועים, גני ילדים ובית כנסת. בקרוב יוקם מרכז מסחרי חדש. 

אלירן חזז, מנהל המכירות של הפרויקט, מציין כי: "השם 'אכזיב' הפך למותג. כ-430 המשפחות שכבר מאכלסות את השכונה יצרו קהילה חמה ותומכת, ולצד הפיתוח הסביבתי המוקפד, ניתן כיום כבר לראות שכונה חיה ופועמת שמייצרת 'גאוות יחידה', תחושת שייכות והזדהות בקרב דייריה. השכונה מרוחקת כ-3.5 ק"מ מהעיר והינה עצמאית ומתפקדת כשכונה אוטונומית. נערכים בה אירועי קהילה לאורך כל השנה, יש בה מרכז קהילתי פעיל, בית כנסת, הרבה שטחים משותפים ומדשאות, וחוף הים הצמוד מהווה אף הוא נקודת מפגש מצוינת. האוכלוסיה בשכונה מורכבת גם ממשפחות צעירות ומזוגות צעירים, דבר המביא לרוח צעירה ושיתופיות באופן כללי – וכל אלה הופכים את שכונת אכזיב לסיפור הצלחה של קהילתיות, המהווה מוקד משיכה לתושבים מכל אזור הצפון ומחלקים אחרים של הארץ".

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות