banner
משתתפי הפאנל ארנונה לפי שווי נכס // צילום: מרסלו אילת
משתתפי הפאנל ארנונה לפי שווי נכס // צילום: מרסלו אילת

האם הורמה הכפפה לשינוי חקיקה לגביית ארנונה על בסיס שווי נכס?

אופיר פז פינס, ראש המכון לשלטון מקומי באוניברסיטת תל אביב ושר הפנים לשעבר: "הסיפור של הארנונה הוא כאוב מאוד והוא אחד הכישלונות הקולוסאליים של משרד הפנים לדורותיו גם בתקופתי כשר הפנים"

תמונה: פאנל ארנונה לפי שווי נכס // צילום: מרסלו אילת

לשכת שמאי מקרקעין ולשכת עורכי הדין יקימו צוות מקצועי משותף לקידום חקיקה שתאפשר גביית ארנונה מבוססת שווי נכס, כך סוכם בין יו״ר לשכת שמאי מקרקעין, חיים מסילתי ובין סגן יו״ר לשכת עורכי הדין, עו״ד אברהם ללום. אופיר פז פינס, ראש המכון לשלטון מקומי באוניברסיטת תל אביב ושר הפנים לשעבר, התייחס לנושא: "הסיפור של הארנונה הוא כאוב מאוד והוא אחד הכישלונות הקולוסאליים של משרד הפנים לדורותיו גם בתקופתי כשר הפנים. יש הרבה סוגיות בעיתיות, משרד האוצר והפנים נגועים בניגוד עניינים היסטרי כי כל מה שרשות מקומית לא תאסוף במסגרת הארנונה משרד הפנים ומשרד האוצר יאלצו לשלם ולכן האינטרס שלהם הוא שהארנונה תהייה גבוהה. הרפורמה שמציע עכשיו משרד הפנים היא לא רעה הם מציעים ליצור 70 סיווגים לארנונה במקום אלפים שיש היום, הבעיה היא שהם לא יצליחו לקדם אותה כי אנחנו עוד דקה בבחירות".

שמאי המקרקעין ערן שמעוני, המקדם את הצעת החוק לארנונה על פי שומה, אומר כי: "יש היום בעיה בארנונה, תעריפי הארנונה נקבעו והוקפאו באמצע שנות השמונים של המאה הקודמת כך שבמקרים רבים הם אינם רלוונטיים להיום. יש חלוקה לא הוגנת של נטל המס, יש שונות גדולה בשיטות המדידה ויש למעלה מ – 250 צווי ארנונה שונים. הרעיון של הצעת החוק החדשה היא יצירת מס פרוגרסיבי כך שבעל הנכס היקר משלם יותר תוך שמירה על החקיקה הקיימת ועל ההנחות הקיימות וקביעת מנגנוני בקרה ואיזון. אני מקווה שאישור הצעת החוק וההתאמות משיטות גביית ארנונה בעולם תייצר חוק ארצי שקוף, יהיו פחות ערעורים ותהייה חלוקה צודקת של נטל המס".

 עו"ד טל קדש המתמחה בתחום מסביר כי: "התכלית של ארנונה לפי שומה היא לפצות על פערים חברתיים אבל אני חושב שכיום יש מנגנונים לא רעים בכלל בחוק ההסדרים ובתקנות במסגרתן אוכלוסייה מוחלשת רשאית להגיש בקשה להנחה מארנונה ובמקרים מסויימים גם אפשרות למחוק חובות ארנונה. לפי דעתי מה שצריך לעשות על מנת לשנות את המצב הקיים זה ליצור כללים אחידים ופרשנות אחידה ומצד שני לפעול בשקיפות והגינות ורק כל נוכל להגשים את המטרה של צדק חלוקתי ולאפשר לאוכלוסיות מוחלשות ליהנות מארנונה מופחתת".

 עו"ד ושמאי מקרקעין עידו שחם, מוסיף כי: "קל לעשות מניפולציה בנושא שטח ויש בעלי נכסים שמשלמים ארנונה המהווה שיעור גבוה מאוד משווי הנכס ויש בעלי נכסים שמשלמים שיעור נמוך מאוד משווי הנכס. בראייה רוחבית שאנחנו מסתכלים על מדינות בעולם שאימצו את המודלים של השווי רואים שזה מדינות שהיינו רוצים להדמות להן. אם רוצים ללכת לכיוונים חיוביים צריך ללכת על שווי הוגן. לגבי תפקיד השמאים הכוונה היא שהם יקבעו את שווי הנכס ואז הרשות המקומית עם שקיפות אומרת מה הסכום שהיא זקוקה לו ואז קובעים את שיעור המס ויוצרים חלוקה הפנימית צודקת יותר".

עו"ד אברהם ללום מציין  כי: "יש לנצל את התקופה הנוכחית לפני הבחירות לגיבוש המלצות מקצועיות ולהציג אותן בפני המפלגות לפני הבחירות שייקחו את הנושא ויטפלו בו ואז יש סיכוי שנוכל לראות שינוי במסגרת הממשלה הבאה".

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות