banner
יהודה הרציג // יחצ
יהודה הרציג // יחצ

התחדשות עירונית היא כיפת הברזל הטובה ביותר למיגון העורף!

"אנחנו שומעים בפעם המי יודע כמה "על עוד נס", כשטיל של הגי'האד האסלאמי שנורה מרצועת עזה, החטיא גן ילדים בעוטף עזה"

מאז מלחמת המפרץ הראשונה, 1991, עת התקבלה ההחלטה על תוספת ממ"דים לכל דירה חדשה, הוקמו מאות אלפי דירות חדשות ומוגנות. זוהי, ללא ספק, בשורה טובה, הן במצב של רעידת אדמה והן מתקפת טילים. ברם אולם, מתוך כ-700 אלף בניינים בקירוב הקיימים כיום במדינת ישראל, רק כשליש מאובזרים בממ"ד, זאת בשעה שכשני שליש מהבניינים, שנבנו עד לשנות ה-90 של המאה שעברה, הינם נטולי ממ"ד, ולחלקם אין אף מקלט בבניין. רוב רובם של אותם בניינים ממוקמים בשכונות מצוקה, שיכונים ותיקים וערי פריפריה. ובמילים אחרות: כרגיל, השכבות החלשות הינן פגיעות רבה יותר מהאחרות, לא רק כלכלית וחברתית, אלא גם בטיחותית וביטחונית.

איך זה שחלפו 15 שנה מאז ההחלטה על קידום תמ"א 38, וכל כך מעט נעשה מאז?
זהו, לדידי, כיזם הפועל רבות בערי פיתוח ושיכונים ותיקים, מצב שלא יעלה על הדעת, ובמיוחד בימים טרופים אלה, כשאנחנו שומעים, ובפעם המי יודע כמה "על עוד נס", כשטיל של הגי'האד האסלאמי שנורה מרצועת עזה, החטיא גן ילדים בעוטף עזה. ומה היה קורה, חלילה, אם אותו טיל לא היה מחטיא את מטרתו? האם לא היתה קמה קול זעקה, דרישה לוועדת חקירה ממלכתית והדחת ממשלות, שרים, חברי כנסת וראשי עיר ומועצות מקומיות ואזוריות, האחראים לאותו מחדל מתמשך? והאם אז לא היו עושים בדק בית אחורנית, איך זה שחלפו כמעט 30 שנה מאז מלחמת המפרץ, ו-15 שנה מאז ההחלטה על קידום תמ"א 38, וכל כך מעט נעשה מאז?

אכן, התחדשות עירונית, ובתוך זה ממ"דים ומקלוט, אינם רק פתרון דיור ישים ומתבקש, ובמיוחד בערים הותיקות ובפריפריה. הם, הם כיפת הברזל הטובה ביותר למיגון העורף בשעת חירום, וכולנו יודעים מהן הסכנות הצפויות לנו בשנים הקרובות מהאויבים המקיפים אותנו, ולא רק לתושבי עוטף עזה או גבול הצפון, אלא גם לתושבי "מדינת תל אביב", בה הפער בין מיגון הבניינים החדישים לבין השכונות הותיקות ממש זועק לשמיים. מבחינה זו מדיניות כל ממשלות ישראל עד כה, כולל הנוכחית, תעדפה תמיד את "איזור הנוחות", ואיזור הנוחות הנוכחי הינו מחיר למשתכן והסכמי גג, שכבודם אולי במקומם מונח, אך הם באים במישרין על חשבון התחדשות עירונית ועל חשבון, כן, כן, מיגון העורף.

מדיניות מימון ממשלתית לתמ"א 38
לכן, אין זמן. הנני מציע כי מחר(!) ובהוראת שעה, תתחיל הממשלה, ובמשולב מול כל העיריות והמועצות המקומיות והאזוריות, בפעולה מקיפה של התחדשות עירונית ובד בבד תוספת ממ"דים ומקלטים היכן שאפשר. לפני כחודש, לדוגמא, הגיע משרד השיכון לסיכום עם עיריית רמת גן על מימון ממשלתי לתשתיות משלימות לפרויקטים של תמ"א 38, מה שכבר כעת מניב התקדמות רבתי באותה עיר בנושא זה. למה שלא לקדם מיידית מימון דומה בעוד עשרות רבות של ערים, מה שיביא לדחיפת רבבות דירות בהתחדשות עירונית כבר בשנים הקרובות? ולמה, בפריפריה, לא לשים את הדגש דווקא על שיקום מרכזי הערים והעיירות הותיקות, ובמיוחד אלה הממוקמות באזורים ביטחוניים רגישים דוגמת קריית שמונה, נהריה, שדרות, אשקלון, נתיבות וכו'?

בטוחני, לסיכום, כי כפי שכיפת הברזל שעלתה למשק הישראלי מיליארדים השתלמה לבסוף מאוד, כך גם תשלם גם תשתלם פעולה מקיפה זו שתייצר לא רק רבבות רבות של דירות, תשקם ותשדרג את מרכזי הערים הותיקות, אלא גם תציל הרבה חיים. תרתי משמע!

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות