banner
גלנט בועידה הלאומית להתחדשות עירונית // צילום ארן דולב
גלנט בועידה הלאומית להתחדשות עירונית // צילום ארן דולב

שר השיכון: מכרזי "תכנן ובנה" יצאו לפועל בחודש יולי. בחירות? רק בעוד שנתיים"

ראש מטה הדיור: "עד סוף חודש יוני השנה המשנה ליועמ"ש יסיים להכין תכנית בתחום ההתחדשות העירונית. זהינו שמי שצריך להוביל את ההתחדשות העירונית הם ראשי הרשויות המקומיות"

המכרז הראשון בשיטת "תכנן ובנה" ייסגר ביולי,  כך אמר שר השיכון, יואב גלנט בוועידה הלאומית להתחדשות עירונית של מרכז הבניה הישראלי שנערכה בחודש מאי, בשיתוף הרשות לפיתוח ירושלים, ובתמיכת משרד ירושלים ומורשת ועיריית ירושלים.

לדברי השר גלנט, "כאשר נכנסתי לתפקיד לפני כשנתיים היה כאן משבר גדול מכיוון שאנשים לא יכלו להתאכלס בבתיהם בגלל מחסור בתשתיות. עד היום במשך שמונה שנים תכננו שכונה חדשה ולאחר מכן עוד 7-8 שנים בונים את השכונה על ידי שורה של משרדי ממשלה וגופים פרטיים. אין גורם אחראי.

שר השיכון יואב גלנט // צילום ארן דולב

"לכן, ערכתי סיורים בסין, ארה"ב וסינגפור, התייעצתי עם אנשים בתחום בארץ ועכשיו יוצאת לראשונה מכרז "תכנן ובנה". מדובר במכרז פיילוט שכולל 1,200 יח"ד לבנייה בחריש. הקבלן יקבל שטח והוא נדרש לבנות את כל השכונה: מדירות דרך בתי ספר ועד כבישים ופארקים. התב"ע גמישה ומאפשרת ליזם לקבוע איפה כל דבר יוקם בתנאי שזה ייקח עד 40 חודשים".

שר השיכון אמר עוד כי ביום רביעי, מועצת רשות מקרקעי ישראל תחליט על הקצאת 5% בדירות בפרויקטים של מחיר למשתכן לטובת דיור ציבורי במקומות בהם יש צורך לדיור ציבורי". השר גלנט, שהקפיד להחמיא על מהלכיו של שר האוצר, הוסיף כי "אני שמח ששר האוצר קיבל את ההחלטה הזאת דווקא בזמן הזה שמכרזי מחיר למשתכן כבר דוהרים בשוק".

לגבי מחירי הדירות אמר השר גלנט כי "אני אף פעם לא עסקתי במחירי דיור. מדובר בשוק חופשי. לכן, כאשר אתה מזרים יותר ויותר דירות במחירים שהם 20-30 אחוז נמוכים מהשוק אתה מצנן את השוק.

"בארבעת החודשים האחרונים יש עצירה. הגענו לנקודה שאנחנו מאוזנים. דירות יוקרה כמעט ולא נמכרות בישראל, יש האטה משמעותית במכירת דירות יקרות מעל מיליון דולר וזה מתחיל להשפיע על השוק כולו".

השק גלנט ביטל את הביקורת של בנק ישראל על תכנית מחיר למשתכן ואמר כי "שר האוצר הציג בתקציב 2016 יעד צמיחה של 2.4%. בנק ישראל נלחם בזה בכל כוחו והסביר שזה יכניס אותנו לבעיה במאזן התשלומים. זה הסתיים בצמיחה של 4%. אני לא ראיתי שמישהו בבנק ישראל התנצל. היום שר האוצר החליט להשתמש בחלק מהכסף לתוכנית "נטו למשפחה".

שר השיכון התבדח שנשאל לגבי הבחירות והשיב כי "לדעתי יש בחירות באופק. בעוד שנתיים, שנתיים וחצי".

אביגדור יצחקי: "עשינו הכל, עכשיו הקבלנים צריכים לבנות"

"עשינו את כל הפעולות הנדרשות וכעת נותר לקבלנים רק להתחיל ולבנות", הצהיר אביגדור יצחקי, ראש מטה הדיור. "אני מזיעים ועובדים הרבה מאוד בשביל לייצר היצע. בין היתר הגדלנו את היקף הדירות המתוכננות המאושרות ליותר מ-100 אלף דירות בשנה. אנחנו בדיוק במספרים שאנחנו רוצים להיות בהם".

יצחקי הוסיף כי "מבחינת תשתיות שנועדו לסייע בפתרון המשבר, מטה הדיור פעל בנושא אולם המדינה עדיין מפגרת בתחום התחבורה הציבורית ובעיה זו לא נפתרה. מנגד, בנושא האשראי עשינו את כל הצעדים כולל עבודה עם בנק ישראל ויחד עם התאחדות בוני הארץ פעלנו להוריד את מרכיב המע"מ במסגרת חוק המכר. הפתרון הזה אמור לשחרר עוד המון כסף לשוק".

ראש מטה הדיור הוסיף כי להערכתו עד סוף השנה ייחתמו 25 הסכמי גג שיאפשרו להוציא היתרי בנייה בזמן סביר. "למעשה, כל מה שאנחנו משווקים נמצא על המסלול", הדגיש יצחקי והוסיף, "לא עשינו את זה בשיטת האצבע, אלא ישבנו ותכננו והוצאנו את כל התכניות הללו בצורה מסודרת".

יצחקי הסביר כי במטה הדיור זיהו את הגורמים המעכבים בהתחדשות עירונית ולכן עד סוף חודש יוני השנה יסיימו להכין תכנית שתקטין את החיכוכים הללו. לדבריו, "בתחום ההתחדשות העירונית זהינו שמי שצריך להוביל את ההתחדשות העירונית הם ראשי הרשויות המקומיות. הם לא שמים מקלות בגלגלים, אולם קידום הפרויקטים בעיקר תלויים בהתנהלות של הרשות עצמה, ולכן כל רשות אמורה להקים מנהלת להתחדשות עירונית. 20 ערים כבר קיבלו תקציב לכך".

כמו כן, כל רשות צריכה להכין מסמך מדיניות כך שכל בית ומבנה בעיר ידע מה ייעודו, ובכך לייצר ודאות לתושבים וליזמים. בעיה מהותית שהמדינה מנסה למצוא לה פתרון הוא בחוסר כדאיות כלכלית בפרויקטים של התחדשות עירונית באזורים שונים בארץ. יצחקי ציין כי "בראשון לציון המדינה נתנה קרקע משלימה של העירייה. לקחנו רק 16.5% משוויה, אבל אבל התברר לנו המון דירות כבר חתומות עם כל מיני מאעכרים. לכן עשינו את חוק המארגנים. בסופו של דבר אנחנו בונים את המסגרת שבאה לתת קרקע משלימה. המשנה ליועמ"ש ארז קמינץ מכין כיום את הכללים לגבי תנאי העברת קרקע משלימה להתחדשות עירונית והם יאשרו בשבועות הקרובים. לכן להערכתנו עד שנת 2040 כ-20%-30% מסך יח"ד המוצעות בשוק יהיו במסגרת התחדשות עירונית".

 

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות