banner
איציק סימון // צילום: דני שביט
איציק סימון // צילום: דני שביט

הכיסוי הביטוחי והיערכות לנזקי החורף בפרויקטים של תמ"א 38 ובכלל

פרויקטים של תמ"א 38 מסוג חיזוק המבנה, מחייבים (בתזמון כזה או אחר)  הסרת האיטומים ו/או גג הרעפים וכן תיתכן פגיעה בהם במהלך העבודות השגרתי.
לא פלא אם כך שבפרויקטים רבים  נגרמים בתקופת החורף נזקי מים, ביניהם  חדירת מים לדירות הדיירים המתגוררים  במבנה כתוצאה מהסרת הגג או חשיפת האיטומים  תוך כדי ביצוע עבודות בפרויקטים מסוג זה. מבנים ותכולת דירות – ניזוקים, דירות נמצאות בלתי ראויות לשימוש והיזם או הקבלן נאלצים  להתמודד עם מיני כאוס באתר, פינוי דירות ותביעות דיירים לפיצוי או שיפוי.

לנזקים אלה יש השלכות כספיות כבדות משקל: עצירת עבודה, שיבוש תכניות עבודה וחריגה מלוחות זמנים מתוכננים, אי עמידה בהתחייבויות  (מסירת מפתח במועד),  כמו גם נזקים למבנה ולתכולה והצורך לפנות ולשכן את הדיירים בדיור חלופי.
כעת, כשהחורף בפתח זהו העיתוי המושלם 'להציף' את עניין הכיסוי הביטוחי שמעניקה לך פוליסת הביטוח לעבודות קבלניות עבור פרויקטים מסוג תמ"א 38 בכלל – ותמ"א חיזוק בפרט. ולשם דיוק: הכיסוי הביטוחי שהפוליסה עלולה  שלא להעניק לך לנזקי מי גשם בתקופת החורף.

"להציף" היא כנראה מילת המפתח בסוגיה זו מאחר ורוב הנזקים  שצפויים בחורף מקורם במי הגשמים

התוכן כולל המלצות להיערכות  שעשויות לשפר את מצבך  (לפחות באופן חלקי) ובכך להקטין את הסיכון שלך לשאת בתוצאות נזקים שמקורם במפגעי הטבע הצפויים והשכיחים כל כך בעונת החורף.

הגדרת מקרה הביטוח בפוליסה הקבלנית
ההגדרה ע"פ תנאי ביט 2013 לביטוח עבודות קבלניות, הנפוצה בשוק, הינה: אובדן או נזקים פיזיים פתאומיים ובלתי צפויים מראש באתר העבודה, לפרויקט או לחלק ממנו, וזאת מסיבה כלשהי אשר אינה מוחרגת על פי חריגי פוליסה זו.

נזקי גשמים עלולים להיחשב כנזקים צפויים
נזקי מים בחורף עלולים להיחשב כנזקים  צפויים:  צפוי שירדו גשמים , לכן במידה ובוצעה הסרת איטומים ו/או הסרת גג הרעפים – החוצצים בין המבנה לגשמים שיורדים – הנזק עלול להיחשב כצפוי מראש.
במקרה כזה לא יהיה כיסוי לנזקים שייגרמו כתוצאה מהגשמים למבנה ולתכולתו, כמו גם לפינוי הדיירים במידה ונדרש.

בפועל, המצב חמור עוד יותר מבחינת הקבלן או היזם
במקרים רבים, ללא שום קשר ל"נזק צפוי" או לא צפוי, חברות הביטוח  מרחיבות את הסתייגותן ומציינות בפוליסה במפורש שלא יהיה כיסוי ביטוחי לנזקי טבע בחורף כתוצאה מהסרת איטומים או גגות.  וכך, באמירה כוללנית ומפורשת,  פורסות לעצמן חברות הביטוח 'מטריית הגנה' הרבה יותר רחבה בהגדרתה,  מה שמכרסם עוד יותר באפשרויות הכיסוי הביטוחי לנזקים מסוג זה.

לסיכום הדיון בסוגיה – להלן  אפשרויות ההתמודדות עם הבעיה :

1. הסתפקות במצב הקיים – דהיינו : לקיחה בחשבון של  ההחרגה לנזק צפוי שייגרם כתוצאה מהסרת איטומים או גגות בכל תקופת החורף החל מה-1 באוקטובר ועד ה-30 באפריל.  במצב כזה מומלץ להתפלל היטב בחגים.


2. היערכות בתזמון העבודות – גם היעדר הכיסוי ל"נזק צפוי" וגם העובדה שמרבית חברות הביטוח מוסיפות תנאי מפורש בפוליסה הקובע שאין לפרק את הגג או להסיר את האיטומים במהלך עונת החורף  מחייבים היערכות מתאימה מבחינת תזמון  העבודות בפרויקט, מה שאמנם עלול לשבש את תכניות העבודה, לוחות הזמנים  וקצב ההתקדמות, אולם תכנון והיערכות  כאלה בתזמון הסרת האיטומים ו/או הגג – בחודשי הקיץ, וטיפול בו לפני תחילת החורף, עשויים לתת פתרון גם אם הוא מחייב כבילה ללוחות זמנים כאלה.                  

3. ניהול מו"מ עם חברת הביטוח– אם יש כוונה מפורשת להסיר את האיטומים או את גג המבנה בתקופת החורף – אני ממליץ  להקדיש זמן ומאמץ ולטפל בסוגיה במו"מ מול חברת הביטוח ובראש וראשונה – מול סוקר חברת הביטוח.טרם הדיון מומלץ  להכין  תכנית  הנדסית למיגון ואיטום המבנה לביצוע מיד לאחר  הסרת האיטומים או הגג,  שאותה יש להציג לסוקר חברת הביטוח.

המטרה הינה: להציג פתרונות ולהסיר את החשש  של הסוקר וחברת הביטוח  מפני קרות  נזקים כתוצאה מהסרת האיטומים ובכך  לסלול את הדרך לקבלת כיסוי ביטוחי לנזקים בלתי צפויים מגשם בפרויקט תמ"א 38  – גם בעונת החורף, נזקים אשר לאחר ביצוע תכנית עבודה מסודרת כאמור – ייחשבו כנזק בלתי צפוי.  זה לא פשוט – אבל אפשרי. אין טעם לטמון את הראש בחול.

 

 

למידע נוסף, שאלה, הבהרה, צורך להתייעץ אני זמין לתת לך את המענה המקצועי והאיכותי ביותר. למידע המלא על ביטוחי תמ"א 38 והתחדשות עירונית הקלק כאן…

שלך, איציק סימון

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות