banner
תמ"א 38 ברמת גן וגבעתיים // shutterstock
תמ"א 38 ברמת גן וגבעתיים // shutterstock

"המחוזית רבה איתנו, ככה אי אפשר לעשות התחדשות עירונית"

כך אמר רן קוניק, ראש עיריית גבעתיים בכנס הנדל"ן * יו"ר הוועדה המקומית ר"ג: "המדינה גובה מיסים מהיזמים- תנו אותם להתחדשות עירונית" * חיים אביטן, ראש המינהלת: "נקים 30 מינהלות ברשויות המקומיות"

בפאנל התחדשות עירונית בהנחיית מנכ"לית קבוצת אביב דפנה הרלב, בנושא "כוונות לחוד ומציאות לחוד", שנערך בכנס הנדל"ן באילת, אמר חיים אביטן ראש הרשות להתחדשות עירונית: "אין ספק שהנושא של ההתחדשות העירונית הוא הדבר הבא של מדינת ישראל והראיה לכך שהוקמה הרשות. נכנסתי לעניינים מהר, הייתי ראש עיר שתי קדנציות ואני מכיר את התהליכים ובימים אלו אני מקים את הרשות עצמה. אנחנו קולטים כ-30 בעלי מקצוע ומנהלים לרשות. האגף יטפל בכל נושא הדיירים, יצירת אמון בינם לבין הרשויות. הכוונה האמיתית של הרשות היא להסיר את החסמים. יש הרבה מיזמים שלא מצליחים להתקדם. נרד לשטח לבדוק הכל, ואני אגיע לבקר ברשויות כדי לשמוע ולראות מקרוב. חוסר הוודאות לגבי פרויקטים הוא סוגיה משמעותית, הן ליזם, לראש העיר ולדיירים. הדברים נמצאים בצומת דרכים ועלינו להתניע את התהליך. אנחנו מקימים 30 מינהלות ברשויות המקומיות, כולל ראש מינהלת, עובדים סוציאליים וכדומה. בפריפריה אנחנו נרצה לתת פתרונות ולכן, יש סעיף קרן להתחדשות עירונית וממנה יוזרמו כספים לערי הפריפריה, כדי שהפרויקטים יהיו כלכליים. אנחנו לא רק בונים את פני הארץ מחדש אלא משנים את פני החברה".

שני משמאל חיים אביטן
שני משמאל חיים אביטן

 

קוניק: לא מאשרים בנייה לגובה במרכז העיר

בפאנל השתתף רן קוניק, ראש עיריית גבעתיים, שאמר כי: "בכנסים לפני כמה שנים ראשי הרשויות היו הרשעים ועכשיו כולם מבינים שהבעיה היא לא ראשי הרשויות אלא שיש משלוש יזם, תושב ועיריה. עד עכשיו כולם הרוויחו והעיריה נשארה עם הבעיות. אצלנו יש כעת וודאות, אנחנו בשלבים סופית של תוכנית המיתאר, יש בנייה אבל קשה להוציא היתרי בנייה אצלנו. יש לנו מדיניות לתמ"א38 וכולם יודעים בדיוק מה אפשר ומה לא. יודעים להתחשב בכל הפרמטרים הקשורים לתמ"א38 ופינוי בעיר. בחרנו אזורים מסויימים של פינוי בינוי וגם שם הקריטריונים לא פשוטים. במרכז העיר אנחנו לא מאשרים בנייה לגובה יותר. אנחנו העיר הכי צפופה במדינת ישראל אחרי בני ברק. אין לנו יותר שטחים בנויים וכל יח"ד שנכנסת מגדילה את הגרעון בכ-7 אלף שקל בשנה. 80 אחוז מגורים, 20 אחוז תעסוקה זה תמהלי בעייתי. לא ניתן לקדם תמ"א עד אין סוף בלי קידום תעסוקה. תמ"א זו לא התחדשות עירונית אלא בניינית. אין קשר בין תמ"א לבין תכנון. אם רוצים לקדם התחדשות עירונית, מעבר לכסף, צריך להבין שבעיר חיים תושבים".

שני מימין, ראש עיריית גבעתיים
שני מימין, ראש עיריית גבעתיים

עוד אמר קוניק: "האנשים שבסוף מקבלים את ההחלטות הם מתכנני המחוז, הם לא יושבים כאן ובסוף אני צריך לריב עם מתכננת המחוז 4 חודשים על מיקום של בוטקה של שוטר עירוני או על מיקום גן ילדים. ככה אי אפשר לעשות התחדשות עירונית".

יו"ר הוועדה המקומית רמת גן: "לא נוותר על היטלי השבחה מתמ"א 38"

אביבית נמרודי, יו"ר ועדת מקומית לתכנון ובנייה רמת גן וסגנית ראש העיר, אמרה כי: "ברמת גן אישרנו יחד עם רמ"י את התוכנית לתמ"א 38, מדיניות שאנחנו עובדים עליה כבר כמה שנים, במטרה לייצר וודאות תכנונית. היא אושרה במליאה. במקביל אנחנו מקדמים תוכנית מיתאר כוללת לעיר. אנחנו כעיריה לא יכולים לוותר על היטלי השבחה מתמא 38, זה חלק קטנטן. אנחנו מאשרים בשנה 1200 יח"ד וזה מצריך בניית מוסדות ציבור. אנחנו לא יכולים לשאת את זה על כתפנו. בנוסף, המדינה הפחיתה בתמריצים בגלל ריבוי יחידות דיור שנבנו ברשויות. משקיעים מיליארדים בתוכניות שנראה עוד 20 שנה ואילו בתמ"א 38 ופינוי בינוי אפשר לייצר, רק ברמת גן עצמה, כמות מהירה של יח"ד. המדינה גובה מיסים מהיזמים, תנו אותם להתחדשות עירונית".  

היזמים: "לתגבר תשתיות ציבוריות ולהעביר כסף לעיריה להקמה ותפעול"

הר לב הוסיפה: "הדיירים הרבה יותר בשלים היום לתוכניות התחדשות עירונית, הם מלווים בצוותים מקצועיים, המדינה חוקקה חוקים נוספים שעוזרים לקדם את ההתחדשות העירונית. הקושי העיקרי היום הוא חוסר וודאות תכנונית, שהופכת את התהליך לארוך, מייגע ובלתי ישים. הדיירים מאבדים את האמון. צריך לתגבר תשתיות ציבוריות ולהעביר כסף ומימון לעיריה להקמה ותפעול. הרבה יותר נכון שהמדינה תחדש תשתיות בתוך העיר מאשר תקים שכונות חדשות".

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות