ענף הנדל"ן יאמץ פתרונות של בינה מלאכותית עד שנת 2018
מלי ביצור פרנס, מנכ"לית TEFFEN ישראל, מספרת על פתרונות ה- BI עתידיים בתחום הנדל"ן, מודלים של ערים חכמות בישראל וחוזה את עתיד ההתחדשות העירונית
מלי ביצור פרנס, מנכ"לית TEFFEN ישראל, מספרת על פתרונות ה- BI עתידיים בתחום הנדל"ן, מודלים של ערים חכמות בישראל וחוזה את עתיד ההתחדשות העירונית
חברת Teffen מוכרת לנו כקבוצת הייעוץ האסטרטגי והניהולי הגדולה בישראל בתחומי המגזר הציבורי, הפיננסיים, בריאות, תחבורה ותעופה, מוצרי צריכה, טלקום ועוד. לאחרונה, החברה הודיעה על כוונתה להיכנס גם לתחום הביטחון והגנת העורף, ענף שהיא רואה בו כאסטרטגי ככלל ובמיוחד עכשיו, יותר מתמיד, כאשר חשוב יותר מכל שמדינת ישראל תשפר את ההגנה על העורף ותדע להתמודד עם החסמים הבירוקרטיים והחוסרים בתקציב.
על כל אלו מנצחת בהצלחה, מלי ביצור פרנס, שמשמת מנכ"לית TEFFEN ישראל, מזה כחצי שנה.
ביצור פרנס בצעה תפקידים בכירים בעולמות הייעוץ וצברה ניסיון, ידע ניהולי וממשקי עבודה עם לקוחות רבים בשוק. בעברה הייתה ראש מערך להתייעלות ומצוינות בחיל האוויר, מנהלת שיווק בכירה במגזר הביטחוני-ממלכתי בחברת אלטל טכנולוגיסטיקה ומנהלת מערך השיווק והפיתוח עסקי בחברת לוג הנדסה. בנוסף שמשה כסמנכ"לית פיתוח עסקי של חברת אביב, ובתפקידה האחרון ניהלה את היחידה למצוינות והתייעלות בתע"ש מערכות.
כאשה בעולם של גברים, בתחומים שנחשבים "גבריים", מהם ההתמודדויות שלך? כיצד את עומדת באתגרים?
"כלל התפקידים שבהם כיהנתי הם אינם תפקידים "נשיים" קלאסיים, גם כראש יחידת מצוינות והתייעלות בארגון בטחוני מוביל הייתי אשה בעולם של גברים, אבל אני מרגישה שאת כל המינויים שלי קיבלתי בזכות. בעולם הייעוץ אין כמעט נשים בעמדות מנכ"ל ואני חריגה לא רק בגלל היותי אשה, אלא גם בגלל גילי הצעיר. עם זאת הייתי מוכוונת מטרה, הקדשתי את מירב שנותיי לצבירת ניסיון מקצועי בתחום, ייעצתי להרבה מאד ארגונים מובילים בארץ וחברת תפן האמינה בי שאצליח לשמר את ההישגים שלה ולהצעיד אותה אל עבר הצלחות חדשות. אני חושבת שלנשים יש יכולות מדהימות והן רק צריכות להעז, וזו הסיבה שעם כניסתי לתפקיד הפכתי את השדרה הניהולית של תפן לכזו שהרוב הנשי בולט בה".
"תפן" עוסקת בין היתר בתחום ההתחדשות העירונית, בייעוץ לרשויות המקומיות בתחום, ספרי על פרויקטים שסייעתם להוביל בתחום
"תפן מלווה את משרד הפנים, רשויות מקומיות ותאגידים עירונים, בין היתר :עיריית ראשון, תל אביב, ירושלים, ירוחם ועוד. אנו מסייעים לארגונים אלו בבניית חזון, גיבוש אסטרטגיה, התייעלות וניצול מיטבי של משאבים בארגון. בפרויקטים של התחדשות עירונית אנו משמשים כחברה מנהלת ומלווה בעלת תפקידים רבים הקשורים לרשות המקומית. תהליכי התחדשות עירונית משפיעים מאוד על העיר הקיימת, ומכאן עלה צורך בהקמת גוף עירוני שמחד ירכז את המידע והמדיניות העירוניים וישקף את חוקים וההנחיות של השלטון המרכזי, ומאידך ייתן מענה יומיומי לתושבים ולעוסקים בכך באותה עיר.
"תפן מלווה את הרשות בהגדרת אסטרטגיה להתפתחותה ובהערכות לחרום. פעמים רבות כשאנו מגיעים לארגון אחד האתגרים זה המפגש עם עובדים המעוגנים בוועד חזק, עובדים ותיקים שלא מחוברים לארגון. אנו מאמינים בתהליך של שיתוף העובדים ושקיפות בכדי לרתום אותם למשימה, וההצלחה שלנו באה לידי ביטוי כשהעובדים הופכים לשגרירים של הפרויקט בארגון. אתגר נוסף הוא הובלת תהליכים ממושכים כהתחדשות עירונית עם שלטון מתחלף, בדרך כלל תהליך כזה עולה על זמן כהונת ראש עיר ולעיתים זה גורם מעכב".
כיצד משתלב תחום הבינה המלאכותית בפרויקטי נדל"ן ובמיוחד בהתחדשות עירונית?
"תחום הבינה המלאכותית ייכנס באופן משמעותי בכל ענף בשנים הקרובות. שנת 2018 תהווה את שנת המפנה כשיותר מ-40% מהארגונים יאמצו פתרונות מבוססי בינה מלאכותית בענפים כמו פיננסים, תקשורת, שירות לקוחות, בריאות ועוד. דוגמה מקומית וטובה ניתן לראות בסטארט-אפ באר שבעי שקם לאחרונה וסיפק פתרון להערכות בשוק הנדל"ן המרובה נתונים, בדמות של מערכת חדישה לבקרה ומעקב אחר שוק הנדל"ן בישראל.
"המיזם הנדל"ני הזה כולל אלגוריתמים מיוחדים המאפשרים לקבל תמונה מקיפה ומדויקת על שוק הנדל"ן. כך למשל המערכת מאפשרת לצפות בנתוני עסקות שבוצעו בקרבת הנכס שמוצע למכירה, ולהעריך את שוויו באמצעות דוחות מתקדמים. כמו כן, ניתן לבצע ניתוח נתונים, לזהות מגמות בשוק ולאפשר למתווכים ולקונים לבצע החלטות נכונות הקשורות לנכסים שברשותם. זו דוגמא מצוינת לשימוש ב- Big data ובינה טכנולוגית לשינוי כללי המשחק בשוק מסוים. שימוש במערכת כזו ניתן ליישם גם במרבית חברות התשתיות הגדולות בהן קיים ריבוי פרויקטים וצורך בקבלת החלטות מידיות און ליין, כל החלטה יכולה לגרור עמה עלויות כספיות גבוהות מאוד".
מהי ההתאמה למודלים עולמיים בתחום?
"נתונים חדשים של חברת המחקר IDC, שפורסמו על ידי חברת סיילספורס, מעידים כי שימוש בטכנולוגיות המבוססות על בינה מלאכותית יוכלו להעשיר את יכולות העובדים ולשפר את הפריון שלהם, במיוחד בתחומים הקשורים לשיפור השירות. נראה כי לא יהיה תחום או ענף כלכלי שלא יושפע מההפיכה זו, הנמצאת רק בחיתוליה למרות ה"הייפ" הגדול. מחקר של מקנזי הראה שבארה"ב חברות מנצלות רק 18% מפוטנציאל המידע שברשותן, ורק 12% בצרפת ו-10% בגרמניה, כאשר במרבית השווקים בעולם המספר נמוך מכך".
מה לגבי ערים חכמות? האם הנושא מתחיל לתפוס תאוצה בישראל?
"כשמדברים על 'עיר חכמה' הכוונה לשימוש בטכנולוגיות במרחב העירוני כדי לייעל את השירות לאזרח, לחסוך בעלויות, לשפר את הקשר עם התושב ואת עבודת העירייה. זה כולל גם צמצום זיהום אוויר, ניהול אנרגטי טוב יותר ואספקת מרחב ציבורי בטוח. לעיר החכמה יש סגמנטים רבים: תחבורה, חניה, זבל, ביוב, תאורה וכדומה. ישראל היא אמנם מדינה מתקדמת עם עשרות סטארט־אפים בתחום העיר החכמה, אבל אימוץ טכנולוגיות במגזר המוניציפלי הישראלי נמצא מאחור, בגלל תקציבים גירעוניים בשלטון המקומי, חסמי ניהול, ועדי עובדים חזקים שלא ששים לצעוד קדימה, אוריינות טכנולוגית נמוכה ועוד. צריך להבין ש'עיר חכמה' היא איננה רק עיר עתירת מערכות מידע אלא עיר היודעת 'לגייס' את כל המשאבים הטכנולוגיים, הפיזיים והאנושיים, לתכלל אותם ובכך לשפר את רמת השירות לתושב, רמת איכות החיים, רמת הערכות לחרום ועוד.
"בשנים האחרונות כן נעשו ניסיונות לשלב טכנולוגיות חכמות ברשויות מקומיות בישראל. בדרך כלל מדובר ביוזמות מקומיות, של הרשויות עצמן או של חברות מסחריות. תל אביב היא דוגמא טובה לעיר שנהנית מקהילת סטארטאפים וממחלקת מחשוב גדולה והיא מצליחה להנגיש שירותים רבים לתושבים באמצעות הדיגיטל. לדוגמה, מספקים מידע על אירועים ליד הבית, חיסונים לכלבים, עובדים על מיזם שיאתר חנייה פנויה ועוד".
כיצד ישראל ממוקמת בתחום הבניה וההתחדשות העירונית ביחס לערים אחרות בעולם?
"אין יום שעובר מבלי שאנחנו קוראים ידיעות על מחירי הנדל"ן שנוסקים לשמיים ועל פעולות שנעשות מצד הממשלה במטרה להקל על מבקשי הדירות, כדוגמת תוכנית מחיר למשתכן. בגלל שמחירי הקרקעות והדירות גבוהים כיום, יש חלון הזדמנויות מעולה ליישום התחדשות עירונית לאור הכדאיות הכלכלית ביישום התוכנית. ואכן, תחום ההתחדשות העירונית הולך ותופס תאוצה וערים רבות במרכז הארץ, השרון, השפלה והצפון, שמשנות את המרקם האורבני שלהן, כשהנוף סביב הופך מישן לחדש יותר. תל אביב, רמת גן, הרצליה, רעננה, כולן ערים שהשכילו לקדם תחום זה ובעקבותיהן מגיעות ערים רבות נוספות. רמת גן היא העיר המובילה בישראל בקידום תמ"א 38. בפער ניכר, תל אביב ניצבת במקום השני בישראל מבחינת היקף פעילות ההתחדשות העירונית ובת ים ואשדוד מסתמנות כהבטחה הבאה. הבשורה בהתחדשות העירונית היא שגם מחדשים את מרכזי הערים הישנים והמתפוררים וגם מייצרים דירות חדשות עם מחירים במקומות מבוקשים, שלא נותרו בהם עתודות קרקע".
עם מה מתמודדים בעיקר ראשי הרשויות המקומיות בתחום?
"הרשויות המקומיות צריכות להתמודד עם חוסר וודאות שנובע מהליכי התכנון מול ועדות מקומיות וההתמודדות מול בעלי הנכסים. אנחנו כן רואים שינוי מגמה בנוגע להתחדשות עירונית בקרב ראשי הערים ומעבר מתגובה לפעולה. אם בתחילת הדרך הרשויות היו מגיבות לדרישות ולתוכניות, אז היום ישנן ערים ובראשן תל אביב, שמתאימות את דרישות החוק לצרכיהן ולהשקפת עולמן. הן מייצרות ביטחון ושקיפות והופכות את הדיירים בדירות הקיימות לשותפים בתהליך".
מהי הטכנולוגיה העתידית בתחום ההתחדשות העירונית?
"בעשור הקרוב התעשיות בעולם ישתנו ולא תהיה הפרדה בין תעשיית ההיי-טק והלואו טק. תהיה קהילת חדשנות שתשנה את ענף הבנייה ובעתיד את המבנים יבנו רק מכונות ולא בני אדם. לצורך הדוגמא ישנה חברה בשם 'ביונד תלת מימד', שמטמיעה טכנולוגיות רובוטיות באתרי הבנייה. החברה הזו פיתחה פס יצור אוטומטי לחלוטין משרטוט למוצר מוגמר ללא מגבלה של גודל או גאומטריה. הטכנולוגיה הזו מוזילה משמעותית את עלויות הבנייה וכתוצאה מכך מתכוונת להוזיל משמעותית את עלויות הדיור".
מהן התכניות העתידיות שלך?
"להמשיך להוביל את תפן למחוזות של הצלחה, ולשמר את מעמדה כחברת הייעוץ הגלובאלית החדשנית המובילה בישראל. עוד בכוונתי, להעמיק את מערכת היחסים שלנו עם לקוחותינו באמצעות שילוב ארסנל הכלים הייעוציים של תפן עם עולמות של Big Data Ai, וטרנספורמציות דיגיטליות שמהווים ONE STOP SHOP בעולם הייעוץ המתקדם. תפן תמשיך את חדירתה לעולמות הגנת העורף והחירום, ביצוע של 360 מעלות למצוינות בשלטון המקומי והובלת המהפכה התעשייתית הרביעית בפיילוטים נוספים".
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן