banner
תמ"א ברחוב הדרור ביבנה // צילום רונן דמארי
תמ"א ברחוב הדרור ביבנה // צילום רונן דמארי

מהפיכת התמ"א ביבנה

עלייה של 400 אחוזים במחירי הדירות בתוך עשור, איך זה קרה, מי עצוב ומי שמח מכל התמ"א הזו? כתבנו רונן דמארי יצא לביקור בית

אם רציתם להבין עד כמה האמירו מחירי הדיור ביבנה במהלך העשור האחרון, כדאי שתבקרו ברחוב הדרור, אולי הרחוב הוותיק הכי יקר היום בעיר. עבור דירה שנמכרה ברחוב בפחות מ – 300,000 שקלים בשנת 2006, מבקשים כעת סכום של למעלה מ – 1,200,000 שקלים.

עלייה של 400 אחוזים! תוך עשר שנים. חושבים שהמחירים לא הגיוניים? מתווכים סבורים כי העליות לא הגיעו לקיצן וכי ייתכן מאוד שהמחיר יוסיף לעלות במהלך השנים הקרובות. העליות לא היו מעוררות עניין על רקע עליית מחירי הנדל"ן בכל המדינה, לולא העובדה שהדירות ברחוב נבנו אי שם בשנות השבעים ותחילת שנות השמונים וכעת מחירן הולך ומתקרב בצעדי ענק למחירי הדירות החדשות בשכונת יבנה הירוקה.

מדוע המחירים ברחוב הדרור לא מפסיקים לעלות?
מדובר ברחוב החותך את העיר ממזרח למערב ומסמל עבור רבים קו גבול לא רשמי בין יבנה הישנה ליבנה החדשה. בניגוד לרחובות ותיקים אחרים בעיר שזוהרם הועם עם השנים, נראה כי רחוב הדרור רואה עדנה מחודשת בעיקר בשל פרויקטים של תמ"א 38 שהולכים וצוברים בו תאוצה. נכון להיום ישנם מספר בניינים בשלב בנייה מתקדם של הפרויקט ברחוב, בניין אחד שכבר סיים את הפרויקט בהצלחה ועוד מספר בניינים המצויים בתהליכי אישור מתקדמים לתהליך. תוסיפו לכך מיקום מרכזי, בתי ספר, גני ילדים וסופר-מרקטים ותקבלו משוואה, שנכון להיום יש בה רק נעלם אחד: הזוגות הצעירים. אם עד לא מזמן דירה בסכום של מיליון שקלים בדרור נשמעה כמו הגזמה פרועה, נראה כי כיום הקונים משוועים לדירות במחיר הזה.

רחוב הדרור יבנה
רחוב הדרור יבנה

מתווך הנדל"ן הוותיק משה בוזגלו, לא מופתע מעליית המחירים ברחוב וגם כאשר בישרנו לו כי נתקלנו במודעה של דירה למכירה ברחוב בסכום של 1,440,000 הוא סירב להתרגש: "אלו דירות מקומה חמש ומעלה שכבר עברו תמ"א 38 וזה מחיר סביר. בניין ללא תמ"א ברחוב המחיר הוא 1,050,000 עד 1,150,000 לדירת שלושה חדרים".

וזה נראה לך מחיר הגיוני?
"תשמע זה הכוח של השוק, אין שליטה על זה. צריך להבין שמה שקורה זה לא רק ביבנה אלו שגרים בתל אביב משלמים על דירת שלושה חדרים 2.5 מיליון אז כאן זה נראה פתאום זול. אנשים מיבנה עוברים לאשקלון ומאשקלון עוברים לשדרות ואופקים וכך הלאה"

איך המחירים עולים ועולים?
"זה המצב. מרגע שנכנס תמ"א בכל יבנה הוותיקה אף אחד לא רוצה למכור אין תנועה ואין תזוזה. בעל הבית ימכור לפי מה יהיה השווי בעוד כמה שנים או שהוא אומר לעצמו אני 'יושב כאן ולא זז' וזה אחד הדברים שמשתקים את השוק. אנשים לא קונים. במשרד האוצר אומרים 'בלמנו את עליית המחירים' אבל אין דירות".

אתה מכיר עוד רחוב ותיק בעיר עם כזו עליית מחירים?
"כל החלקים של יבנה הישנים עלו במימדים גבוהים אבל בדרור זה באמת בלתי ייאומן. למשל בנאות שז"ר דירת שני חדרים הייתה עולה בעבר 250,000 שקלים היום אי אפשר למצוא גם ב – 600,000 שקל. דירות קטנות כבר לא מוצאים, אנשים פשוט לא מוכרים".

"הייתי קונה את כל הבנין"

זוג צעיר שרכש דירה בקומה הרביעית של בניין בן ארבע קומות ברחוב הדרור בשנת 2006 לא יודע אם לצחוק או לבכות: מצד אחד הנכס שלהם השביח את ערכו במאות אחוזים אך מנגד הם לא מצליחים להימנע מהמחשבה מה היה קורה לו היו רוכשים עוד דירה להשקעה בבניין שמחירי הדירות שבו עלו מבלי היכר. הם מתכוונים למכור את דירתם בקומה הרביעית בבניין שצפוי לעבור פרויקט תמ"א 38 בסכום של 1,350,000 שקלים בעוד כשנה כאשר הם רכשו אותה באותם ימים עליזים שבהם דירות נמכרו בדולרים. השווי אם תהיתם – 70 אלף בלבד.
"לא האמנו שהמחירים יגיעו לסכומים האלו ונראה שזה רק הולך לעלות", אומרים בני הזוג "אם יכולתי הייתי קונה את כל הבניין. אף אחד לא ידע שככה המחירים יעלו. קנינו בשנת 2006 ערב המשבר הכלכלי העולמי ואז התחילה עליית המחירים וזה נמשך מאז ועד היום. נכון להיום כמעט ואין דירות למכירה ואם יש אז המחירים ממש גבוהים כי אנשים זיהו את הפוטנציאל".

פרויקט התחדשות עירונית ברחוב הדרור ביבנה
פרויקט התחדשות עירונית ברחוב הדרור ביבנה

אתם יכולים להבין למה המחירים כאלו גבוהים? למה שלא אוסיף עוד 200 אלף שקל וארכוש דירה בשכונה הירוקה?
"תראה, הרחוב רחב יש בו בתי ספר, חנייה בשפע, בתי כנסת גני עירייה. זה המרכז של המרכז. יש גם הבדל משמעותי בארנונה ביננו ובין השכונה הירוקה. אם אתה קונה בירוקה אתה לא רק מוסיף רק 200 אלף שקל אתה גם משלם ארנונה הרבה יותר יקרה. אלו שחיים בדרור, חיים בזול אבל נהנים בירוקה. אנחנו הולכים עם הילדים ונהנים שם בפארק. בנוסף ועד הבית מאוד זול אין לך מעלית אין לך על מה להוציא את הכסף חוץ מגנן ומנקה וחשמל. אנחנו מאמינים שבעוד חמש או שבע שנים כל רחוב הדרור יתחדש ואז בכלל תהייה אווירה יוקרתית יותר. צריך לבדוק את מחירי השכירות בדרור, המחירים לא נופלים מהירוקה ההפרשים הם אולי 300 שקלים  יש ביקוש עצום לרחוב הזה".

אלא שבעוד הזוג המאושר מרוצה עד מאוד מהעסקה שעשה לפני עשור, ישנם לא מעט מחוסרי דיור בעיר שמאוד מתוסכלים מהמצב. אחד מהם, רווק בשנות הארבעים לחייו, עמד לרכוש דירה ברחוב הדרור בסכום של 400,000 שקלים לפני מספר שנים אולם התחרט ברגע האחרון מתוך מחשבה שהמחיר המבוקש גבוה מדי.

כעת הוא מכה על חטא: "אני מודה שעשיתי טעות רצינית שלא קניתי, אבל מצד שני צריכים להבין שאין הצדקה למחירים ההזויים האלו. עם כל הכבוד מדובר בבניינים ישנים של חמישים שנה, המוכרים צריכים להיכנס לפרופורציות, פשוט מנצלים את המצוקה של אלו שאין להם וחייבים לקנות וככה המחירים עולים ועולים. אני מחכה למחיר למשתכן בעיר אבל עדיין חושב שהמחירים ברחוב הדרור מוגזמים מאוד".

לעומת זאת סגן ראש העיר משה חזות נשמע אופטימי כאשר שוחחנו אתו על הנושא: "מדובר בהיצע וביקוש. הרחוב הולך לתמ"א 38 אנשים רואים את העתיד אם קונים נותנים את המחיר אז למה לא? יבנה השתנתה והמחירים קפצו בכל העיר וכל מי שיש לו היום נכס הוא מעריך אותו אחרת. העירייה לא יכולה להיכנס לתחום הזה וזה לא מתפקידה בכלל. מתפקידה שיהיה תמ"א 38 וחיזוק מבנים לטובת התושבים וזה הכי חשוב לנו. בכל הקשור למחירים זה היצע וביקוש".

האמנת שאלו יהיו מחירי הדירות ברחוב הדרור?
"בנושא של תמ"א 38 אנחנו בין הערים המובילות בארץ וברחוב הדרור יש מספר פרויקטים כאלו ויהיו עוד. אני לא האמנתי אבל אלו כוחות השוק שכעירייה אין לך אפשרות להתערב רק להגדיל את ההיצע של הדירות. הרבה מאוד אנשים מתחרטים שלא קנו דירות לפני עשר שנים אבל אתה לא יכול לעשות שום דבר תגיד לבן אדם שיש לו נכס פרטי שהוא מוכר ביוקר? אם לא יהיו קונים, המחירים ירדו כל עוד יש אנשים שמשלמים מה אתה יכול לעשות?"

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות