banner
טל ברוך // יחצ
טל ברוך // יחצ

אי ודאות תכנונית ומדיניות לא ברורה של העיריות

"רק חקיקה אגרסיבית תסיר חסמים לפרויקטי תמ"א 38 והתחדשות עירונית" // היזם טל ברוך מקדם חוק להגבלת הרשויות בהחלטותיהן

מאת: טל ברוך, מנכ"ל טאבה קידום פרויקטים בע"מ, מנהל ויוזם מיזמי תמ"א 38 ופינוי בינוי

יש צורך מידי בקידום של חקיקה מוגברת בתחום ההתחדשות העירונית, אשר תרסן את הרשויות המקומיות והעיריות, ותגביל אותן מלקבל החלטות בעייתיות שעוצרות במתכוון התקדמות הפרויקטים. התחדשות עירונית מצילה חיים, מחדשת את פני העיר ונלחמת במשבר הדיור וזו תכנית בעלת חשיבות לאומית ממדרגה ראשונה. הכוח של הרשויות המקומיות בתחום היום הוא כמעט בלתי מוגבל, וזה דבר שחייב להשתנות בהדרגה.

הצעת החוק: להגביל עיריות במרחב קבלת ההחלטות
לאחרונה התחלתי בייזום ובקידום הצעת חוק חדשה, שהוגשה לאחרונה על שולחן הכנסת, וצפויה לעלות בקרוב לוועדת שרים לענייני חקיקה. הצעת החוק תגביל עיריות במרחב קבלת ההחלטות שלהן בתחום, ותמנע מהן להתנות היתר בנייה לחיזוק מבנים לפי תמ"א 38 בחפירה של מתקני רובוטיים יקרים ברחבת המגרשים, דרישה שלעיתים עולה מצד העיריות כתנאי לאישור הפרויקט כולו, דבר אשר נכון להיום עוצר מאות רבות של פרויקטים מלהתממש וזה בשל יוקר המתקנים המיוחדים, וחוסר כדאיות כלכלית להתקנה של מתקנים כאלו מחוץ לרדיוס של הערים היקרות בארץ. את המהלך אני מניע בשיתוף ודרך חברת הכנסת החדשה מהליכוד שרן השכל, אשר פועלת בקידום חקיקה גם בתחום ההתחדשות העירונית.

רשויות אינטרסנטיות
הרשויות המקומיות מתנהלות היום בחוסר אחריות כאשר הן מתייחסות לפרויקטים הללו כמטרד, וזה במקום לעודד חיזוק או הריסת מבנים ישנים ומסוכנים שלא עומדים בתקן לרעידות אדמה, והוספת חדרי ממ"ד במבנים הללו. לצערנו השיקול המהיר של רוב הרשויות המקומיות עדיין מתמקד במשמעויות כספיות מהירות, ובהשלכות של היערכות העירייה לפרויקטים המורכבים הללו, לכן כאשר יושבים בוועדות האלו גורמים מתוך העירייה ומקבלים החלטות, לרוב השיקולים של חברי הוועדה יהיו בהתאם למה שמטריד את העירייה בטווח קצר, ולצערנו עם פחות חשיבה שמבינה את המטרה הלאומית של חיזוק מבנים ובניית ממ"דים בבניינים הישנים בארץ, שאינם עומדים בתקנים המתאימים. צריך לזכור שזו בעצם המטרה של הפרויקטים הללו מלכתחילה. לצערי, במדינה שלנו בכל שנה וחצי יש התמודדות עם טילים המשוגרים למרכזי האוכלוסייה, דבר אשר מצריך בניית ממ"דים לאלפי דירות לא מוגנות בכל עיר.

רעידת אדמה צפויה בעשור הנוכחי
חשוב גם לדעת שבכל 80- 90 שנה בממוצע יש בישראל רעידת אדמה חזקה ועשרות אלפי מבנים כנראה לא יעמדו בה בזמן אמת, הרעידה המסיבית האחרונה התרחשה בשנת 1929, כך שהבאה בתור סטטיסטית כנראה כבר בדרך, וסבירות די גבוהה שהיא תתרחש בעשור הנוכחי. צריך להבין שאם לא יהיה שינוי חקיקה, יותר מ 70 אחוז מהבניינים הישנים בארץ, שאינם עומדים בתקן 413 לרעידות אדמה, לא יחוזקו בגלל מדיניות העירייה ועלולים לקרוס במצב של רעידת אדמה.

ארחיק ואומר שיש עיריות שפשוט מסכנות במודע, את חיי התושבים, וזה חוסר אחריות גדול. כשתתרחש רעידת האדמה, שאמורה להגיע בסבירות גבוהה מאוד בשנים הקרובות, זה יהיה כבר מאוחר מדי, וכשזה יקרה, העיריות ששמו מקלות בגלגלים של הצלחת הפרויקטים האלה, לא יוכלו להתחמק מאחריות.

מתייחסים ליזמים כאל "זבוב טורדני"

היחס שמקבלים יזמים כמעט בכל בעירייה כשהם רוצים לקדם תמ"א 38 בעיר, דומה ליחס שמקבל זבוב טורדני מסועד בפיקניק: מנפנפים כלפיו בדחייה הלוך ושוב, עד שהוא מפסיק להטריד ונעלם.

אני לא מקבל את הטענה של גורמים בעירייה ש"הנחיתו" על העיריות את תכנית תמ"א 38, מבלי שיש להן יכולת להתמודד עם ההשלכות של פרויקטים כאלו. מתכנני תמ"א 38 במועצה הארצית לקחו בחשבון שהתכנית אינה מושלמת ויהיה צורך להתמודד עם אילוצים, אבל עמד לפניהם הערך החשוב של הצלת חיים, ואת זה לדעתי לא מבינים ברוב ערי המרכז. אף אחד כבר לא מדבר על חיזוק מפני רעידות אדמה, כאילו שכחו שזו המטרה העליונה. אם היו נותנים לשיקול של הצלת חיים את המשקל האמתי שלו היינו רואים היום הרבה יותר פרויקטים מצליחים לצאת לפועל. ברור לנו שיש בעיות תחבורה במרכזי הערים, ושיש השלכות לתוספת של יחידות דיור במרכזי הערים, אבל זה לא סיבה מספיק טובה לסכן את חיי התושבים.

מספיק רק לראות מה קורה היום בראשון לציון, שבה נעצרו לגמרי כל ההגשות לתמ"א 38, ולשמוע את ראש העיר ת"א רון חולדאי מתבטא בנושא של תמ"א 38 כדי להבין כמה הרשויות לא מחוברות, לא לתושבים ולא לצורך בחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה.

תמ"א 38 חשוב לזכור זו תכנית בעלת חשיבות לאומית! מטרתה היא לא להעשיר את בעלי הקרקע אלא לחזק מבנים ולהציל חיים- ואת זה לא זוכרים בעיריות ובוועדות המקומיות. חקיקה שתגיע מלמעלה יכולה לפתוח את הברזים הסתומים, ואנחנו כולנו צריכים להירתם לכך אם התחום חשוב לנו.

 

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות