banner
ראש המינהלת // צילום רונן דמארי
ראש המינהלת // צילום רונן דמארי

התערבות הממשלה לא מנעה את העתירה שהגישו תושבים נגד תוכנית הפינוי בינוי בראשל"צ

משרד השיכון:  "מקודם הליך ניסיוני בשכונה שבמסגרתו המדינה נכנסת בנעלי היזם והיא זו שחותמת הסכמים עם בעלי הדירות"

קבוצת תושבים משכונת רמת אליהו בראשון לציון הגישה לאחרונה עתירה לבית המשפט לעניינים מנהליים מחוז מרכז, נגד הוועדה המחוזית מחוז מרכז, הוועדה המקומית ראשון לציון, בעלי הזכויות באחד ממתחמי הפינוי-בינוי ברחוב מנחם פוזננסקי, ואחת מהחברות הקבלניות המעורבות בפרויקט. בעתירה, שטרם נדונה בבית המשפט, מבקשים תושבים שחתימתם צורפה לעתירה לבטל את תוכנית המתאר העירונית ואת תוכנית הפינוי-בינוי המתוכננת באחד המתחמים בשכונה.

בעתירה נאמר בין היתר: "התוכנית שבכותרת קיימת 'על הנייר' מזה 15 שנה, והיא כורכת עוולות קשות לאוכלוסייה רחבה בת כ-15 אלף תושבים, לא רק לתושבי רחוב פוזננסקי והרחובות הצמודים והסמוכים לו. מדובר בשכונה שתושביה ברמה סוציו-אקונומית נמוכה, והם קורבן נוח ללחצים ולפיתויים. עיקר עיסוקו של המטה הוא נושאי תכנון ובניה ותשתיות, לא בשל בחירה אלא בשל אילוץ שכן במשך לפחות 15 השנה האחרונות קבלנים רבים לוטשים עיניהם אל אדמותיה המבוקשות, עטים על תושבי השכונה המוחלשים ומפעילים לחץ על תושביה לוותר על דירתם בהליך של פינוי בינוי ברוטאלי. התושבים מבולבלים ולחוצים. בשנים האחרונות גם הממשלה וגם העירייה מתנהגות כמו הקבלנים הגסים ביותר ומפעילות את מיטב ומירב לחציהן על התושבים. תהליך התכנון כולו מלווה בהדרת התושבים, ובפגיעה בהתארגנותם".

שכונת רמת אליהו // באדיבות דוברות עיריית ראשון לציון
שכונת רמת אליהו // באדיבות דוברות עיריית ראשון לציון

עוד נאמר בעתירה: "מובן כי האינטרס של הממשלה ושל העירייה הוא למנוע התארגנות של תושבים, למנוע ריכוז הכוח, לנהוג הפרד ומשול על מנת שהאוכלוסייה המוחלשת הזאת לא תוכל להגן על זכויותיה התכנוניות והאחרות.

העותרים עיינו בתיק בניין עיר שבוועדה המקומית המלא כולל שלבי האישור הראשונים ועד היום ולא ראו דו"ח שמאות כלכלית לפרויקט. כלומר, הוועדה המקומית מתנהלת ללא שמאות כלכלית כלל. לעומתה, הוועדה המחוזית מחזיקה בתיק בניין עיר חוו"ד שמאית ישנה ולא מעודכנת משנת 2006 במקרה הטוב, המבוססת על חוו"ד שמאית עלומה משנת 2003".
בהמשך הם מציינים כי על פי תחשיביהם, שווי הדירות במקום גבוה פי ארבע או חמש מהשווי המצוי בהערכות השמאי בתיק: "ברקע עומד חוזה, שלפי ניתוח שקיבלנו אינו חוקי, שנחתם בין הממשלה ובין העירייה למחוק את השכונה ולהקים חדשה תחתיה, כל זאת בלי להיוועץ בתושבים, בלי שיהיו צד לחוזה זה, בלי שיהיו שותפים להליך התכנון ועוד. על חוזה זה ביססה העירייה תכנית מתארית מפלצתית להרס השכונה ולבניית חדשה תחתיה בצפיפות איומה ובתכנון לא אנושי".

מי שלא כל כך שמח לראות את ההתנגדות אלו בעלי הדירות שכבר חתמו לפני זמן רב על ביצוע הפרויקט וכעת מביטים בעיניים כלות במשוכות הבירוקרטיות הנוספות אותן הוא אמור לצלוח על מנת שיוכל לצאת אל הפועל.

רחל כהן מתגוררת ברחוב שי עגנון באחד מתוך שני בניינים בהם כבר חתמו כל הדיירים על ביצוע הפרויקט. ל"מגדילים" היא אומרת השבוע: "אנחנו מאוד רוצים את הפרויקט ועובדה שאנחנו מתקדמים בתהליך אנחנו בניין שעומד להיות בפיילוט, אנחנו בשלבים מתקדמים מאוד ואמור להיבחר לנו קבלן ואנחנו שמחים ומאושרים מזה. אנשים רוצים לעבור למקום טוב יותר, אנחנו חייבים לצאת מפה, הבניינים שלנו עומדים להתפרק כבר ואנחנו רק נרוויח מהמהלך כבר לא מתווכחים על עוד עשר מטר אלא דירות חדשות מרווחות מעלית תנאים אחרים איכות חיים שונה. מישהו יכול לעשות את זה לבד? ממש לא. אני לא יודעת מהיכן מגיעות הטענות אבל משיחות עם תושבים רבים יש הרבה שרוצים אבל תמיד יש אחד או שניים שתוקעים את התהליך. לדעתי הרבה רוצים להשתדרג".

גולן אלבוגן המתגורר ברחוב זלמן שניאור אמר לפורטל: "אני לא מצליח להבין מדוע אותם מתנגדים לא מייצרים שיח על מנת להסביר את ההתנגדות שלהם. לא ברור לי איך אפשר להתנגד להתקדמות לשיפור תנאי מחיה לעזרה שמציעה העירייה לחלשים ולמוחלשים שמקבלים סיוע לחמש שנים הראשונות, אני באמת לא מצליח להבין את הסיבות. הייתי רוצה לדעת מה מפריע ולראות איך פותרים את הבעיות. לא רק להגיד שהם נגד הפרויקט מבלי לתת תשובות אלטרנטיביות לצעקות".

עוד הוסיף אלבוגן: "אני מאמין שזה מעכב את הפרויקט כי אצלי בבניין אחת מבעלי הדירות ביטלה פתאום את החתימה שלה כי שמעה ש'יש בעיה'. אם ההתנגדות צודקת אני אהיה ראשון המתנגדים אבל מאחר ואני לא רואה שום סיבה קונקרטית למה לא רוצים את הפרויקט, אני לא מבין מה עומד מאחורי הדברים וקשה לי להזדהות אתם".

יו"ר מינהלת הבינוי פינוי בינוי, דודו מנצור, התייחס אף הוא לעתירה ולטענות המתנגדים: "אף אחד לא כופה על אף אחד שום דבר הרעיון הוא שרק מי שירצה יעבור. הנכס הוא של בעלי הדירות ורק מה שירצו ייעשה. אנחנו פה בשביל לקדם את הפרויקט בשבילם, לא העירייה ולא המדינה מרוויחה מזה משהו. הטענה היא שעולי אתיופיה רוצים להישאר יחד לא נכונה כי חלק מהעולים אומרים בעצמם שהריכוז שלהם בתוך השכונה הוא בעייתי ושהם צריכים להתערות בשכונות אחרות על מנת להשתלב טוב יותר בחברה".

מהעירייה נמסר בתגובה: "עיריית ראשון לציון מקדמת את פרויקט הפינוי בינוי הגדול בישראל תוך שיתוף מלא של תושבי השכונה, אם במסגרת כנסים, מפגשים אישיים עם התושבים ופרסומים נרחבים במדיה ובשטח.

מינהלת רמת אליהו, שהוקמה בשכונה לצורך קידום התוכנית, מנסה לעודד כל העת מעורבות של תושבים, ועדי שכונה, ועדי בתים ופעילים חברתיים על מנת לשלב אותם בפעילות בתכנית, אך עד כה לא נבחר ועד מייצג לשכונה. לצערנו ישנם מתנגדים סדרתיים אשר מייצגים את עצמם ובוודאי לא את הלך הרוח בשכונה. ההתנגדות איננה משקפת כלל וכלל את עמדת תושבי השכונה ואפילו לא את חלקם המזערי, ולהיפך, רובם המוחלט של התושבים מברכים ומייחלים לקידום הפרויקט".

ממשרד השיכון נמסר בתגובה: בשנתיים האחרונות מקדמים משרד הבינוי והשיכון, הרשות להתחדשות עירונית, רשות מקרקעי ישראל ועיריית ראשון לציון, פרויקט ייחודי לחידוש שכונת רמת אליהו, אשר נכללה בהחלטת הממשלה מינואר 2017 כאחת מחמש שכונות המיועדות להתחדשות עירונית.
החלטת הממשלה מעמידה סל כלים ייעודי לסיוע לתושבי השכונה, החל בהקמת מינהלת שכונתית, דרך תקציבים למיצוי זכויות הדיירים וליווי חברתי וכלה במימון תחזוקת הדירות החדשות לאחר אכלוסן.
נערכו מספר הליכים לשיתוף ציבור במסגרת תכנית המתאר, וכן במפגשים מצומצמים במינהלת השכונתית עם דיירי בניינים ספציפיים שהביעו נכונות להיכנס לתהליך.
בימים אלה, מקודם הליך ניסיוני בשכונה שבמסגרתו המדינה נכנסת בנעלי היזם והיא זו שחותמת הסכמים עם בעלי הדירות. הליך זה מסתמך כאמור על הקצאת קרקע משלימה לטובת חידוש השכונה ומאפשר בנייה לא בצפיפות גבוהה. במקביל לכך, המדינה מפרסמת מכרז לקבלן על קרקע פנויה לבניית מבנים חדשים כאשר שליש מהם מיועדים לתושבים הוותיקים מרמת אליהו. דיירים המעוניינים בכך, ובלבד שמדובר בכל הדיירים בבנין, יחתמו כאמור חוזה מול המדינה ויוכלו לעבור ישירות לבניינים החדשים, ללא מעבר לתקופת ביניים לדירות שכורות.
נציין כי המשרד איננו מעורב בקידום תכנית המתאר לשכונה, אותה הכינה ומקדמת עיריית ראשון לציון".

תמונה ראשית: ראש המינהלת // צילום רונן דמארי

 

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות