banner
אייל ינאי מנכ"ל משותף בי.די.אי // צילום: עודד קרני
אייל ינאי מנכ"ל משותף בי.די.אי // צילום: עודד קרני

האם ענף הבנייה נמצא בסכנת בקריסה?

ירידה באחוז הקבלנים שצופים גידול, עליה בסיכונים והסתברות גבוהה לכשל בענף הבנייה, כך עולה מסקר CofaceBdi

מדיווח סקר הציפיות השנתי אותו ערכה חברת המידע העסקי CofaceBdi עולה כי רק 39% מהקבלנים צופים גידול בפעילות הענף השנה. את הסקר ערכה CofaceBdi בקרב מנהלים מכ- 100 חברות בנייה, לקראת כנס הנדל"ן השנתי ה-20 של ארגון הקבלנים והבונים בתל אביב-יפו – בת ים, שיתקיים השבוע באילת (8-10.11). הכנס יעסוק בנושאים בוערים ורלוונטיים ביותר בענף הנדל"ן דרך דיונים ומושבים בהשתתפות ראשי ערים, מקבלי ההחלטות בישראל בתחום הנדל"ן, מומחים בתחום הפיננסי, ההנדסי ועוד.

ירידה באחוז הקבלנים שצופים גידול בענף
עוד עולה מהדיווח על הסקר, כי לגבי המשך פעילות הענף כולו ב-2018, צופים 44% מהקבלנים כי יהיה גידול או גידול מהותי בפעילות, זאת לעומת 46% שצפו זאת בשנה שעברה לגבי 2017. "הציפיות הגבוהות ביותר בשנים האחרונות היו לגבי השנים 2016 ו-2015, אז צפו כ-65% מהקבלנים גידול או גידול מהותי בפעילות. עם זאת בנוגע לפעילות החברות שלהם,  72% מהקבלנים צופים גידול או אף גידול מהותי בפעילותם ב-2017, זאת לעומת 59% בלבד שצפו זאת בסקר בשנה שעברה. רק 20% צפו כי פעילותם השנה תהיה ללא שינוי, ואילו 8% ענו כי השנה פעילותם תתאפיין בקיטון או קיטון משמעותי", נמסר מהחברה.

פחות מחמישים אחוז צופים עליית מחירים
בנוגע להמשך עליית מחירי הדירות צופים 47% מהקבלנים כי בשנת 2018 תמשיך עליית המחירים, זאת לעומת 68% מהקבלנים שענו כך בסקר בשנה שעברה. רוב מוחץ של 82% מהקבלנים צופים שהמשבר בתחום הביצוע לא הסתיים וכי בשנה הקרובה ימשיכו חברות הביצוע להיקלע לקשיים ונצפה קריסת חברות נוספות.

בנושא המימון, יותר משליש הקבלנים מעידים כי היכולת שלהם להשיג אשראי השנה השתפרה או השתפרה משמעותית, זאת לעומת 14% בלבד שענו כך בסקר בשנה שעברה.

בנוגע לעלות המימון ציינו 40% מהקבלנים כי זו התייקרה עבורם, זאת לעומת 60% מהקבלנים שענו כך בשנה שעברה. יש לציין כי שיעור הריבית הממוצע ב-2017 בבנק ישראל עמד על 0.1%, בדומה לשנה שעברה.

עלייה ברווח התפעולי אבל גם בסיכון
בדיקת החברה לגבי רווחיות הקבלנים מעלה, כי בתחום היזום והנדל"ן המניב, נהנות החברות מהרווחיות הגבוהה ביותר, כאשר הרווח התפעולי במחצית הראשונה של 2017 עומד על 41.5% לעומת 42.4% בתקופה המקבילה אשתקד. קבלני הבניין הגדולים נהנו מ- 10.7% רווח תפעולי לעומת 9.7% בתקופה המקבילה וקבלני הבניין הבינוניים והקטנים נהנו מרווח תפעולי של 5.8% לעומת 4.5% אשתקד. למרות העלייה ברווחיות קבלני הבניין עדיין מדובר ברווחיות נמוכה המעמידה אותם בסיכון. "לפי מדדי BDI  דרוג הסיכון ברוב ענפי הבנייה גבוה משל כלל המשק וקיימת הסתברות גבוהה לכשל בענף קבלני הבניין", נמסר מהחברה.

אייל ינאי, מנכ״ל משותף בחברת CofaceBdi: "הנתונים שלנו וסקר ציפיות הקבלנים מבטאים מספר מגמות בשוק הנדל"ן. מחד, אנו עדים לעלייה ברווחיות הקבלנים, ולעלייה בשיעור הקבלנים שטוענים שיכולתם להשיג אשראי עלתה, זה מסביר את הערכתם שפעילות חברתם תגדל בשנה הבאה למרות הקיפאון ולמרות שפחות קבלנים צופים שהמחירים ימשיכו לעלות. ההערכות שהפעילות תגדל נובעות גם ממספר גדול של קבלנים שזכו במכרזי מחיר למשתכן, שצפויים לצאת לפועל במהלך השנה הקרובה. מצד שני אנו רואים שענף הביצוע עדיין במשבר, כאשר 40% מהקבלנים מעריכים כי תהיה לכך גם השפעה על היצע הדירות וגם על איכות הבניה בענף.

"במחצית הראשונה של 2017 נרשמה ירידה בהתחלות הבנייה, זו צריכה להיות נורת האזהרה של הממשלה, יצירת קיפאון מכוון פוגעת גם בקבלנים וגם בצמיחת המשק. בשנת 2016 התרומה של ענף הבנייה לצמיחת המשק עמדה על0.8% לעומת תרומה של 0.3% בשנים 2014 ו – 2015 בהן היו פחות התחלות בנייה. הממשלה צריכה ליצור את התנאים הנכונים שיאפשרו את הגדלת היצע הדיור וזאת באמצעות יצירת וודאות בשוק, הוצאת יותר מכרזים, וטיפול במשבר בקרב קבלני הביצוע על מנת שענף הבנייה ימשיך לתרום לצמיחת המשק".

אבנר לוי, יו"ר ארגון הקבלנים והבונים בתל אביב-יפו -בת ים ומ"מ נשיא התאחדות בוני הארץ, הוסיף כי: "ממצאי הסקר מצביעים מחד על אופטימיות מסוימת בענף, עם רווחיות ועם יכולת השגת אשראי גבוהות יותר, ועם זאת אני נותר מודאג מהנתונים. ראשית כל, העובדה שהקבלנים והיזמים צופים שחברות הביצוע בענף עדיין בסיכון רק משקפת את המציאות. העובדות בשטח היום הן שאין מספיק קרקעות לבנייה – מזה שלוש שנים הממשלה לא משווקת קרקע לשוק החופשי כי אם רק במסגרת מחיר למשתכן. כמו כן, הענף סובל כבר תקופה ארוכה ממחסור בכוח אדם, שכמה שהמדינה מבטיחה להביא, את העובדים בפועל אנחנו לא רואים. הפרויקטים שכן יכולים לצאת לפועל תקועים בוועדות התכנון עם בירוקרטיה מכבידה ומסורבלת שמעכבת בחודשים ולפעמים שנים את העלייה לקרקע. במציאות כזו, לא פלא שכמחצית הקבלנים סוברים שמחירי הדיור ימשיכו לעלות.

המדיניות הממשלתית כיום היא של הצהרות והבטחות, לא פחות ולא יותר מכלכלת בחירות שמטרתה הבלעדית היא עוד קולות בקלפי. על התוצאות של המדיניות הממשלתית הקוסמטית הזו לא הפוליטיקאים של היום יצטרכו לתת דין וחשבון. מי שרוצה לטפל באמת, מהשורש, בשוק הדיור בישראל חייב להסתכל על חסמים העיקריים היום בענף הבנייה, ולמצוא פתרון בר קיימא, ולא להיות מונע מהרווח הפוליטי הצר."

סקר CofaceBdi נערך לקראת כינוס הנדל"ן השנתי ה-20 של ארגון הקבלנים והבונים תל אביב-יפו-בת ים, שיתקיים בהשתתפות אבי גבאי, יו"ר המחנה הציוני, ח"כ רועי פולקמן, יו"ר סיעת כולנו, אביגדור יצחקי, יו"ר מטה הדיור במשרד האוצר, עדיאל שמרון, מנהל רשות מקרקעי ישראל, רב טפסר דדי שמחי, נציב כבאות והצלה,  אדריכלית עליזה זיידלר גרנות, מהנדסת העיר רמת גן  ומנכ"לים של חברות הבנייה והנדל"ן המובילות במשק.

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות