המשמעות של היטל השבחה בפרוייקט תמ"א 38
תמ"א 38 והיטל השבחה, מה זה בדיוק ועד כמה הוא משמעותי מבחינת עלויות הפרויקט? כל המידע הרלוונטי שרציתם לדעת, כאן במדריך!
דניאל דותן
תמ"א 38 והיטל השבחה, מה זה בדיוק ועד כמה הוא משמעותי מבחינת עלויות הפרויקט? כל המידע הרלוונטי שרציתם לדעת, כאן במדריך!
דניאל דותן
היטל השבחה הוא תיקון לחוק שאושר בכנסת בחודש מרץ 2017 וקבע, כי בפרויקטים של תמ"א 38 היטל השבחה ייגבה בגובה 25% מאת הרשויות מקומיות, עבור קומה נוספת לבניין. על פי החוק, רשויות מקומיות יהיו רשאיות לגבות היטל השבחה (תשלום על עליית ערך הנכס) של עד 25% משווי קומה אחת שנוספת לבניין בפרוייקט תמ"א 38/2 הריסה ובנייה מחדש. חובת תשלום של היטל ההשבחה יתבצע כאשר כשהבניין בן שלוש קומות, כשהיטל ההשבחה הוא בשווי השטח של חצי קומה מורחבת. בבניין בן ארבע קומות ומעלה, היטל הוא בשווי השטח של קומה מלאה.
היטל ההשבחה בפרוייקט תמ"א 38, נועד לממן את התשתיות החדשות שיבנו עבור תושבים שיגורו בדירות החדשות כגון: מדרכות, כבישים, מערכות ביוב, מוסדות חינוך, מתנ"סים ועוד. את תשלום היטל השבחה יש לבצע בעת מימוש זכויות הבנייה הרלוונטיות, כלומר במקרה של היתר בנייה למימוש זכויות הבנייה החדשות או בעת מכירת הדירות. מעבר לסכום ההיטל, יש להוסיף לחישוב הסכום את הפרשי ההצמדה מיום חובה ההיטל ועד מועד התשלום.
בפרויקטים של 38/2 הריסה ובנייה מחדש, היזמים רשאים להוסיף לבניין 3.5 קומות. המשמעות היא שעשרות דיירים חדשים יצטרפו ויגורו בבניין, ועל הרשויות המקומיות מוטל לפתח את השכונות ולהוסיף שירותים לדיירים החדשים. היתרון בהיטל ההשבחה שמכניס כסף לרשויות המקומיות הוא, שכעת פרויקטים של תמ"א 38/2 צפויים לקבל אישור מהר ובקלות יותר. חשוב לציין מבחינת תמ"א 38 והיטל השבחה, כי העיריות יוכלו לגבות היטל בגובה 25% משווי קומה אחת בלבד, ולא עבור 3.5 קומות שיתווספו בפרוייקט התמ"א 38.
מאחר וההחלטה על שווי הנכס מבוצעת ע"י שמאי מקרקעין, ניתן להגיש ערעור על החלטת השמאי מטעם הרשות המקומית. את הערעור מבצעים ע"י הערכה מחודשת של שווי הנכס בפרויקט התמ"א 38 שנעשית באמצעות שמאי מקרקעין מוסמך, אשר מגיש חוות דעת נגדית. לכל בעל נכס יש את הזכות להגיש ערעור שכזה, אך חובה שיעשה לאחר ביצוע הערכה נגדית ע"י שמאי מקרקעין מוסמך. על גובה היטל ההשבחה ניתן לערער בטווח של עד שנה מיום הצגת ההיטל. בנוסף, ניתן לערער על גובה היטל ההשבחה עד 30 יום, במקרים של מימוש זכויות על הקרקע.
פטור מהיטל השבחה בפרויקט של תמ"א 38 ניתן לבקש, במקרים בהם בעל הקרקע מבצע הרחבה או בנייה של דירת מגורים שהיא מתחת ל140 מ"ר. זאת בתנאי שבעל המקרקעין או איש מטעמו, יגור בדירה למשך 4 שנים לכל הפחות, מרגע תום הבנייה. חשוב לציין, כי כאשר מכריזים על נכס כמיועד לשיקום שכונות ע"י המדינה, הוא פטור מתשלום היטל השבחה.
ישנה אפשרות כי הדיירים המוכרים את הכנסים בפרויקט של תמ"א 38 יתארגנו יחד ויערערו על גובה היטל ההשבחה של פרויקט התמ"א 38. תחילה, על הדיירים ללמוד את הזכויות שלהם ולבלום אפשרות של גביית ההיטל על תוספת הזכויות לפי תכניות פרוייקט תמ"א 38 החדשות. הכוונה היא, כי ההיטל לא יכלול את שווי כלל הזכויות החדשות בפרויקט תמ"א 38, אלא את ההפרש בין הזכויות הנוספות ובין אלו שמגיעות ממילא לדייר בפרוייקט תמ"א 38.
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן