banner
מימין: כרמית יוליס צילום: רז רוגובסקי | ח"כ יעקב אשר // צילום: יח"צ | Depositphotos
מימין: כרמית יוליס צילום: רז רוגובסקי | ח"כ יעקב אשר // צילום: יח"צ | Depositphotos

נבחנת אפשרות להורדת הרוב הנדרש בפינוי בינוי במתחמי ההרס ל- 51% מבעלי הדירות

יו"ר ועדת הפנים, יעקב אשר: "אם לא נפעל ביעילות ובמהירות, נמצא את עצמנו בעוד כמה שנים עם אנדרטאות של מבנים"

כרמלה קופר 09.07.2025

ועדת הפנים בראשות ח"כ יעקב אשר קיימה אמש (שלישי) דיון מיוחד בנושא הצורך בקידום חקיקה דחופה שתאפשר שיקום מהיר של מבנים ומתחמי דיור שניזוקו במהלך מלחמת "עם כלביא". בתוך כך, עלתה בישיבה סוגיית אחוזי הסכמת הדיירים הנדרשת לצורך קידום תוכניות פינוי בינוי, כשכיום יש צורך בהסכמה של 66% מהדיירים, והשאיפה היא להתאים את רף ההסכמה במבנים שנהרסו לצורך הדחוף להקמת המבנה. עו"ד כרמית יוליס, המשנה ליועצת המשפטית לממשלה אמרה בדיון כי במשרד המשפטים בוחנים כעת להוריד את הרוב הנדרש להסכמה במתחמים שנפגעו ל- 51% אך עדיין לא התקבלה החלטה סופית בעניין.

יו"ר הוועדה ח"כ יעקב אשר, אמר כי "מדובר במצב חירום שמחייב אותנו התנהלות שונה מהרגיל, מטרת החקיקה היא להפוך את המשבר של שכונות ומתחמים שנהרסו – להזדמנות. אם לא נפעל ביעילות ובמהירות, נמצא את עצמנו בעוד כמה שנים עם אנדרטאות של מבנים. החובה שלנו היא להפוך אנדרטה של הרס לאנדרטה של התחדשות נכונה ואמיתית. אני מצפה מכל משרדי הממשלה להבין שאנחנו במצב חירום וחייבים לתת לתושבים פתרונות מהירים של קבע, ככל שניתן לתושבים שביתם נפגע וודאות ונשקם את המבנים מהר, כך נצמצם את הפגיעה בהם". עוד הוסיף ח"כ אשר כי "במקביל לשיקום המהיר שנדרש מאיתנו, אנחנו בונים כבר עכשיו תשתית חקיקתית שתאפשר תגובה מהירה גם באירועים עתידיים, שאני מייחל ומתפלל שלא יגיעו."

במהלך הדיון עלה הצורך הדחוף בקיצור הליכי התכנון, תוך מתן סמכויות מיוחדות לוועדות המקומיות, ומתן תמריצים כלכליים ותכנוניים כדוגמת פטור מאגרות בנייה, הפחתת היטלי השבחה, ותוספת זכויות, ועוד. כדי לאפשר לרשויות המקומיות לאשר תוכניות והיתרים במהירות האפשרית, והתחלה מיידית של עבודות השיקום.

אמיר דהן, מנהל מחלקת פיצויים ברשות המסים סקר את המצב במתחמים שנהרסו וציין כי: "יש מספר מתחמים שיש להם פוטנציאל להתחדשות עירונית, אבל יש חשיבות לכך שיתקבלו החלטות במהירות והחקיקה תקודם, שישפיעו גם על ההחלטה כיצד לטפל במבנים שנהרסו חלקית האם לשקמם או לעשות בהם התחדשות עירונית". 

בנוסף, עלתה בדיון בקשה לבחון הפנייה של כספי השיקום של המבנים הזקוקים לשיפוץ מאסיבי וארוך טווח לסיוע בתהליך ההתחדשות העירונית של כלל המבנים במתחם, על מנת לאפשר התחדשות של מתחמים גדולים שיתנו מענה לכלל צורכי התושבים שבתיהם נפגעו. 

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות