banner
התחדשות שכונת ורבר // באדיבות מינהלת כרמים
התחדשות שכונת ורבר // באדיבות מינהלת כרמים

פתח תקווה סירבה לתת היתר לתמ"א 38 – ועדת הערר הפכה את ההחלטה

בעירייה טענו כי ההיתר צריך להשתלב בתוכנית התחדשות לשכונת רמת ורבר אבל  ועדת ערר מתחה ביקורת, וקבעה: "מצב בלתי רצוי שיש להימנע ממנו"

כרמלה קופר 08.07.2025

מה האיזון הראוי בין תכנון כולל לתכנון פרטני, כשמיגון מבנים הופך לדבר הכי בוער במדינה? את התשובה לזה נתנה ועדת הערר לתכנון ובנייה מחוז מרכז, שקיבלה בימים אלה ערר שהוגש נגד הוועדה המקומית לתכנון ובנייה פתח תקווה, ואף חייבה אותה בהוצאות בסך 10,000 שקל, זאת על רקע סירוב להוצאת היתר בנייה לפרויקט תמ"א 38 בשכונת רמת ורבר. 

יש לציין כי החלטה דומה התקבלה לאחרונה גם לגבי שכונת תקומה בעיר, כאשר בשני המקרים טענו בעירייה כי בשכונות מקודמות תוכניות כוללניות להתחדשות עירונית וכי היתרים נקודתיים עלולים לפגוע בקידום התוכנית השכונתית. 

ברקע להחלטה האמורה עומד ערר שהגישה חברת פליגמן את לנדא בע"מ, הפועלת מזה כמה שנים לקידום פרויקט תמ"א 38 בפתח תקווה, ואשר יוצגה בהליך על ידי עורכות הדין תמר עיני ורדון והילה סירוטה ליבנה, שכיהנו בעצמן בעבר כיושבות ראש ועדת הערר לתכנון ולבניה במחוז תל אביב. 

עו״ד תמר עיני ורדון // צילום: באדיבות עו״ד תמר עיני ורדון  | Depositphotos
עו״ד תמר עיני ורדון // צילום: באדיבות עו״ד תמר עיני ורדון | Depositphotos

הוועדה המקומית ביקשה לאפשר את צירופו של המגרש בו הוגשה הבקשה להיתר, למתחם תכנוני שנקבע במסגרת תכנית כוללנית מאושרת לשכונת רמת ורבר, וזאת על מנת שהמגרש ישמש כרמפת גישה נוספת לחניה תת קרקעית במתחם אולם ועדת הערר קיבלה את עמדת היזם, וביטלה את החלטת הוועדה המקומית. "אנו סבורים כי מצב שבו הבקשה להיתר מאושרת, אך מנגד קיימת מניעה במתן ההיתר, הוא מצב בלתי רצוי שיש להימנע ממנו ככל האפשר. על כן, במבט כולל, סברנו כי ראוי שהנושא ייבחן גם על ידי הוועדה המחוזית, בדיון שיתקיים בהמלצת המשיבה, וזאת מבלי לגרוע מעמדתנו המוצגת בהחלטה זו. החלטה זו תובא לידיעת הוועדה המחוזית, וזו תתבקש לראות בבקשה להיתר כבקשה שאושרה. במובן זה, אנו מאשרים את הבקשה להיתר, אך מתלים את תוקפה לתקופה קצובה". קבעו חברי ועדת הערר.

חשוב לציין כי הוועדה קבעה כי התכנון המתחמי המוצע אינו בשל על מנת להצדיק את דחיית הבקשה להיתר. בתוך כך, ועדת הערר קבעה כי יש להקפיד על איזון בין תכנון כולל לבין מימוש זכויות תכנוניות פרטניות – במיוחד כאשר מדובר בבקשה לפי תמ"א 38 שמטרתה חיזוק מבנים קיימים, והדגישה כי הצורך במדיניות מאוזנת עולה במלוא עוצמתו על רקע האירועים האחרונים שחוותה מדינת ישראל במסגרת מבצע "עם כלביא".

עורכות הדין תמר עיני ורדון והילה סירוטה ליבנה, מסרו כי: "כאשר מדובר בחיזוק מבנה ומיגונו מפני טילים, גורם הזמן הוא משמעותי, כפי שהוכח לכולנו בתקופה האחרונה. ההחלטה מדגישה את החשיבות של קבלת החלטות המבוססות על איסוף מידע ועבודה תכנונית ממשית. ועדת הערר נתנה משקל לאינטרס ההסתמכות של היזם ושל בעלי הזכויות, ונערך על ידה איזון ראוי בין האינטרסים השונים. אנו שמחות על ההחלטה המאוזנת והמנומקת של ועדת הערר ".

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות