banner
ארז טל // צילום: דוברות עיריית חדרה | Depositphotos
ארז טל // צילום: דוברות עיריית חדרה | Depositphotos

"טעות אסטרטגית": מהנדס העיר חדרה ממליץ לבטל 2,000 יח"ד ברובע התעסוקה החדש בעיר

הוועדה המקומית תדון בהמלצתו לתקן את מסמך המדיניות לרובע אנרג'י, כך שלא יכלול מגורים: "זאת כדי למנוע פגיעה בהתחדשות"

זיו גולדפישר 12.05.2025

במהנדס עיריית חדרה, אדר' ארז טל, ממליץ לוועדה המקומית לבטל תכנית להקמת כ-2,000 יח"ד במתחם התעסוקה "אנרג'י פארק", בטענה כי המתחם אינו ערוך למגורים, וכן מחשש לפגיעה באפשרות להתחדשות עירונית בסמיכות למתחם. חברי הוועדה המקומית ידונו בהמלצה בישיבה בשבוע הבא.

רובע אנרג'י מתוכנן כרובע התעסוקה העתידי של חדרה, שאמור להיות אחד הגדולים בארץ. המתחם ממוקם בסמיכות ישירה לתחנת רכבת חדרה מערב ולכביש 2 ומהווה חלק בלתי נפרד מהחזון התחבורתי האזורי, כפי שנקבע בתכניות האסטרטגיות של משרד התחבורה לשנת היעד 2050. תכניות אלו מייעדות את העיר חדרה לשמש כ-HUB תחבורתי משמעותי בגוש המרכז-צפון, המחובר באמצעות רשת תחבורה ציבורית להסעת המונים. הסמיכות הפיזית והתחבורתית של מתחם אנרג'י פארק לתשתיות אלה יוצרת פוטנציאל גבוה במיוחד להקמת אזור תעסוקה מטרופוליני אשר ינצל את הנגישות הגבוהה לטובת משיכת עסקים, חברות, מוסדות, ומרכזים לוגיסטיים וחדשניים עירוב מגורים בהיקף משמעותי יפגע במימוש פוטנציאל זה.

ממסמך מדיניות רובע אנרג'י פארק, שאומץ על ידי הוועדה לפני כשנה, עולה כי המתחם צפוי לכלול כמיליון וחצי מ"ר תעסוקה ו-100,000 מ"ר מסחר. המסמך הציע לשלב במתחם גם מגורים, בהיקף של כ-2,000 יח"ד זעירות (מיקרו דירות). לאחר אישור המסמך, נערך כנס שיתוף הציבור, שבו הוצגה התכנית.

בנוסף, מהנדס העירייה התחלף, ולתפקיד נכנס אדר' ארז טל, עם תובנות משלו לגבי התכנית. בשבוע הבא תקיים הוועדה המקומית דיון חוזר במסמך מדיניות הרובע. , שבמסגרתו תועלה הצעה לביטול הצעת השימוש למגורים במתחם, תוך שמירה על ייעודו כמרכז תעסוקה ומסחר. בהצעה לסדר היום נכתב כי התאם לדיונים שהתקיימו בנושא עם לשכת התכנון המחוזית, ולאור ניסיון ותובנות מהנדס העיר הנכנס מוצע כי הרובע לא יכלול מגורים. 

בהמלצה של המהנדס נכתב כי "המאפיינים הפיזיים והסביבתיים של המתחם אינם תומכים ביצירת סביבה איכותית למגורים. השטח אינו כולל שטחים לצורכי ציבור (חינוך, תרבות, פנאי) ולא ניתן לפתח בו מרחבים ציבוריים אפקטיביים. התכנון הנוכחי של יחידות דיור קטנות יוצר אוכלוסייה חד-ממדית שאינה משקפת תמהיל חברתי תקין".

עוד נכתב כי במתחם יש מגבלות סביבתיות חמורות, ביניהן סמיכות לקווי הולכת דלק, המהווה סכנת בטיחות; מטמנת פסולת פעילה בקרבת מקום המייצרת סיכון בריאותי וזיהום סביבתי; מסילת רכבת פעילה התורמת לרעש וזיהום אוויר, שאינם מתיישבים עם מגורים. בנוסף, בצמידות למתחם מתוכננת הקמת מסוף מטענים הבעייתי מאוד לשימוש מגורים. המהנדס מציין עוד בחוות דעתו כי תשתיות המים והביוב באזור תוכננו רק לשימושים של תעסוקה ומסחר, ותחנת השאיבה תוכננה לקליטת שפכים ממתחמים ללא מגורים, והרחבתה אינה אפשרית בשל סמיכות למסילת רכבת.

בהמלצה נכתב עוד כי 10 אחוז שטחי בניה למגורים משמעם מעל 2,000 יח"ד, שהוא היקף משמעותי המצריך מוסדות חינוך כמו בית ספר יסודי. "לנושאים אלו לא נתן מענה במסמך המדיניות – אין יכולת לספק פתרונות לצורכי הציבור במתחם זה בשל יתר הנימוקים (סביבתיים ותשתיתיים)".

טענה נוספת שהעלה המהנדס נגד הוספת מגורים לרובע היא פגיעה באפשרות התחדשות עירונית: "הוספת אלפי יח"ד במתחם תבוא על חשבון יח"ד ובינוי אחר בעיר לרבות סיכול ההתחדשות העירונית. כאשר התשתיות מוגבלות, יש להימנע מהוספת מגורים באזור שאינו מיועד לכך, כדי לא ליצור עומס על יתר האזורים בעיר. ריכוז מגורים חדש מחוץ למרקם העירוני הקיים עלול לרוקן את המרכז העירוני ולפגוע בפרויקטים של התחדשות עירונית במתחמים סמוכים (כגון לאורך רחוב דוד שמעוני)".

המהנדס מסיים את המלצתו וכותב כי "המתחם תוכנן כמתחם תעסוקה מרכזי ולא כמגורים, והסבתו לשימוש מגורים תהיה טעות אסטרטגית אשר תסכן את היכולת של העיר לממש את מטרות ההתפתחות הכלכלית שלה. הפיכת המתחם לשכונת מגורים תפגע ביכולת לנצל את פוטנציאל המיקום הייחודי ולספק פתרונות תעסוקה משמעותיים לעיר ולסביבותיה".

 

 

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות