דף הבית > חדשות > דנו בן-חור, יועץ בכיר בלמ"ס: בנק ישראל והאוצר הציגו מידע מטעה בנוגע להשפעת מבצעי המימון על מדד מחירי הדירות
דנו בן-חור, יועץ בכיר בלמס // צלם: דרור סיתהכל
דנו בן-חור, יועץ בכיר בלמ"ס: בנק ישראל והאוצר הציגו מידע מטעה בנוגע להשפעת מבצעי המימון על מדד מחירי הדירות
"שקלול הטבות המימון במדד מחירי הדיור הוביל להשפעה מזערית בלבד, ואם יבוצע כעת – לאחר הגבלת המבצעים – הוא דווקא יוביל לעלייה במדד מחירי הדירות"
בשבועות האחרונים פורסמו הערכות מגופים שונים, שטענו כי היקף הטבות המימון בענף הנדל"ן משמעותי, וכי הוא מבטא בפועל ירידת מחירים שאינה באה לידי ביטוי במדד מחירי הדירות. בלמ"ס דוחים את הטענות ומבהירים: מדובר במידע מטעה, גם מתודולוגית וגם מבחינת השפעתו האפשרית על המדד.
דנו בן-חור, היועץ הבכיר לסטטיסטיקן הלאומי, הציג את הנתונים בכנס השנתי של אתר "מגדילים", שהתקיים היום (2 באפריל 2025) בבנייני האומה בירושלים. לדבריו, הפערים בין הדיווחים נובעים מהגדרות שונות של שוק הדירות. כך למשל: בנק ישראל מתייחס לכלל נוטלי המשכנתאות, כולל רוכשי דירות יד שנייה. משרד האוצר מנתח רק עסקאות של דירות חדשות, ללא דירות שנמכרו בתכניות סבסוד, ללא דירות עם מסירה תוך פחות משנה וללא דירות שנרכשו עם הטבות צרכניות. בנוסף, נתוני האוצר כוללים רק 5 מתוך 10 אזורי מיסוי בישראל.
בן-חור המחיש את המצב באמצעות משל "העיוורים והפיל" – כל אחד מהגורמים רואה חלק אחר של התמונה, ולכן מגיע למסקנות שונות. לדבריו, הלמ"ס פועלת לפי עקרונות מדידה עקביים, שמתייחסים רק לדירות הרלוונטיות למדד מחירי הדירות החדשות.
בהתבסס על נתוני רשות המסים, הציגה הלמ"ס שני ממצאים עיקריים: משך הזמן הממוצע בין מועד העסקה למועד האכלוס עומד על 3.2 שנים. הטבת המימון הנפוצה ביותר היא מודל 80:20. הלמ"ס העריכה את השפעת מבצעי המימון באמצעות מודל היוון שפותח באוניברסיטת רייכמן ("פורום שווי הוגן"). לדוגמה: הטבת מימון מסוג 80:20 עם מסירה בעוד 3 שנים שקולה להנחה של 6.4%. הטבת מימון מסוג 85:15 שקולה להנחה של 7.0%.
בן-חור הציג גם ניתוח נתוני שלוש השנים האחרונות, ממנו עלה כי: מדד מחירי הדירות החדשות עלה ב-21.8% ללא שקלול הטבות המימון. כאשר משקללים את ההטבות – העלייה מצטמצמת ל-20.5% בלבד. המשמעות: הפער של 1.3% בלבד נובע מכך ששיעור הדירות שנמכרו עם הטבות מימון נמוך ביחס לכלל הדירות שבמדד.
לסיכום, בן-חור הבהיר כי שקלול מבצעי המימון במדד באופן שוטף אינו תקין מתודולוגית. לדבריו, אם תתבצע כעת התאמה למדד – דווקא לאחר שמבצעי המימון צומצמו על ידי בנק ישראל – התוצאה תהיה עלייה במדד המחירים, ולא ירידה כפי שטוענים גורמים מסוימים. עוד הוא העריך שמדד מחירי הדירות ימשיך לעלות. " מדד מחירי הדירות ימשיך לעלות אל תאשימו את השליח, גם אני רוצה שהמחירים ירדו, גם הבן שלי רוצה לרכוש דירה"
חברת מגדילים – הפורום הישראלי להתחדשות עירונית בע"מ 515749935 רואה חשיבות עליונה בהנגשת אתרי אינטרנט לאנשים עם מוגבלויות ועל ידי כך מאפשרת לגולשים לגלוש ביתר קלות ונוחות באתר החברה. בניית אתר סוגו נוצרה מדפי תוכן ושירותים שונים הדורשים הנגשה לאנשים עם מוגבלויות. חברת סוגו, משקיעה משאבים רבים, על מנת שהחומרים באתר יונגשו בצורה ברורה וקלה למשתמשים בעלי המוגבלויות השונות.
תהליך הנגשת אתרים או בשמו היותר מוכר נגישות אתרי אינטרנט כולל :
ניווט פשוט בדפי האתר בעזרת המקלדת בלבד
תצוגה ברורה של רכיבי האתר
אפשרות לשינוי גודל הגופן בשתי רמות A, AA, בכל דפי האתר
התאמה לדפדפנים שונים
התאמה לעבודה ברזולוציות שונות – ריספונסיבי
כבדי ראייה- ביטול צבעים והפיכת הצבעים לשחור לבן
כבדי ראייה- חדות וכהות הנראות
כבדי ראייה- חדות ובהירות הנראות
הפסקת הבהובים- כפתורים מהבהבים, תמונות קופצות או כל תזוזה באתר.
פונט קריא- מחליף את הפונט לפונט אחיד לאורך כל האתר
הדגשת קישורים- מדגיש בעזרת קו סימון את הקישורים באתר
רמת הנגישות באתר מגדילים על פי החוק הנדרש הינה רמה 2 AA
סייגים לנגישות:
במידה ומכל סיבה שהיא הדף בו צפיתם אינו הונגש לשביעות רצונכם ואו מכל סיבה שהיא מצאתם לנכון לדווח לנו כי הדף אינו עומד בתקן הנקבע על פי חוק, אנו מתנצלים על כך ונשמח לתקן זאת במידי.
נשמח לענות על כל שאלה ולקבל כל הערה בנושא נגישות, בכתובת הבאה: [email protected]