banner
מימין: איל מושלין והילה סימון // צילום: איל תגר
מימין: איל מושלין והילה סימון // צילום: איל תגר

תוכנית פלוס היתר: הכירו את מנהל הפרויקט החדש – האדריכל!

האדריכלים הילה ואיל מושלין עם המדריך המלא, וההסברים: "בתהליך הבניה, פרק הזמן החשוב והמשפיע ביותר הוא בתכנון הראשוני"

לאחרונה אושרה "תוכנית פלוס היתר" – תקנות חדשות בתחום הבניה המאפשרות לקדם את תהליכי התכנון והרישוי במקביל ולא בטור, כפי שנהוג עד עתה. המשמעות היא שאישור תוכנית הבניה במוסד התכנון יהווה גם היתר בנייה, תוך ביטול ואיחוד שלבים בתהליך – מה שאמור להוביל לקיצור משמעותי של שנה עד ארבע שנים בהליך התכנון והרישוי.

במדינות רבות בעולם, מקובלת שיטת עבודה אדריכלית, במסגרתה האדריכל לוקח על עצמו אחריות נרחבת יותר ולא רק בפן התכנוני גרידא. מודל זה קיים ומיושם במדינות אירופה בהצלחה במשך שנים רבות ובישראל המגמה בחיתוליה, אבל יותר ויותר מיזמי בנייה בישראל מאמצים את המודל, במסגרתו האדריכל אחראי בפועל על תחומים נרחבים הרבה מעבר לתחום התכנון, עמו הוא מזוהה, כגון מעורבות בהחלטות התקציביות, ניהול לוחות הזמנים והאינטראקציה מול ציבור הדיירים ואפילו פיקוח ובקרה על הבנייה. מודל זה מקצר משמעותית את הזמן מתחילת תכנון הפרוייקט ועד קבלת המפתח ולו יתרונות רבים נוספים אשר יפורטו בהמשך.

משרד האדריכלים MASA Total Architecture בבעלות הזוג הילה ואיל מושלין, מיישם את המודל לפי מודל שילובי, בו האדריכל הוא מנהל הפרויקט. 

"על פי תפיסתנו, שיטה זו עונה על כשלים משמעותיים בהליכי התכנון והביצוע בארץ", אומרת הילה מושלין. "עובדה ידועה היא כי משך תכנון הבניין ארוך יותר מאשר משך הבניה וזהו כשל שלא מחוייב המציאות. במקום 'לקטר' על הסחבת הבירוקרטית ולהפנות את האש לעבר הרשויות, הבנו שהגיע הזמן לעבור למודל עבודה שילובי, מאחר ופיזור הסמכויות בין כמות רבה של גורמים, שלא תמיד מסונכרנים זה עם זה, הוא מתכון לבעיות. כשהאדריכל הוא גם מנהל הפרויקט, אין צורך בתיווך ובתיאומים מסורבלים בין הממשקים השונים וכל התהליך יעיל, מהיר ונכון יותר, ללא 'רעשי רקע', כשכבר בשלבי התכנון הראשוניים, עולים על בעיות ומוצאים פתרונות טכניים שמונעים תקלות בעתיד. השיטה הזו חד משמעית מפשטת תהליכים, שמה סוף לסרבול שמאפיין רבים מהפרויקטים בשוק המקומי וכפועל יוצא מזה – מקצרת את זמני הבניה ומועד מסירת המפתח".

מה כולל מודל "האדריכלות החדשה" או "האדריכלות המנהלת"?

המודל כולל את השלבים הבאים: ניתוח מוקדם של הפרויקט לבחינת הפוטנציאל שלו, תוך התייחסות למסגרת התקציב הנדרשת, בעיות הנדסיות ולוחות הזמנים הצפויים, תכנון מותאם לצורכי כל דייר (הדבר חשוב במיוחד כשמדובר בפרוייקט התחדשות עירונית בו ישנם דיירים וותיקים שמצריכים התייחסות שונה), ייעול תהליכי רישוי, איתור כשלים וחסמים תוך דיאלוג רציף וניהול לו"ז קפדני מול צוות המתכננים ושאר הגורמים בפרויקט, תכנון מפורט לביצוע, תוך בקרה תקציבית וניהול הביצוע – ריכוז מכרז קבלני הביצוע ופיקוח הנדסי יומיומי באתר הבנייה. 

"כפי שהאדריכל מהווה חלק בלתי נפרד מתהליך שיפוץ בבית פרטי, מראשיתו ועד סופו, כך צריך להיות גם במיזמי התחדשות עירונית", אומר איל מושלין ומסביר: "היתרונות ליזם הם גדולים. הוא מקבל מעטפת מלאה ועובד בפועל מול גורם אחד שלוקח אחריות על רבים מתחומי הפרוייקט. זה מאפשר לו  להתמודד עם הבעיות שצצות במעלה הדרך כבר בשלבי התכנון הראשוני ומפנה לו זמן להיות יזם, במקום 'להתעסק' בניהול השוטף של הפרוייקט. היזם מקבל דיווח שבועי ובנקודות קריטיות, לפני סיום כל שלב, הוא כן מעורב משמעותית בתכנון, כך שהוא לחלוטין לא מאבד שליטה. 

"עם הטכנולוגיה החדשנית של היום אפשר כבר בשלבי תכנון מוקדמים לערב את אנשי הביצוע מהשטח ואת המפקחים בקבלת ההחלטות שנלקחות בשלבים הראשונים. מדובר בסינרגיה מדהימה, יעילה וחשובה, כשהאדריכל שיושב מול המחשב במשרד מחובר אונליין לכל מי שנמצא בשטח.

"חשוב להבין שבתהליך הבניה, פרק הזמן החשוב והמשפיע ביותר הוא בתכנון הראשוני, כך שאם מערבים את הגורמים המבצעים ואת הגורמים המפקחים על הבניה בשלבי התכנון, ניתן לצפות ולחזות את הבעיות בתכנון ולפתור אותן לפני ולא תוך כדי הבניה. זהו יתרון אדיר ליזם שמקבל ראש שקט ומפנה אותו לפרוייקטים הבאים". 

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות