banner
ורד מאירוביץ // צילום: אס | Depositphotos
ורד מאירוביץ // צילום: אס | Depositphotos

בוטל חיוב היטל השבחה בסך חצי מיליון שקל על בית לבן ממשיך

זאת לאחר שעלה כי התוכנית שבנחלתה של אימו אינה תכנית משביחה. הוועדה המקומית יואב החזירה את התשלום בסך של כחצי מיליון שקל // פרשנות

עו"ד ורד מאירוביץ סייג 20.03.2023

תושבת כפר הריף קיבלה את מלוא סכום היטל ההשבחה ששילמה  לוועדה המקומית לתכנון ובנייה יואב בגין תכנית שקידמה וזאת בצירוף הפרשי הצמדה וריבית. זאת לאחר שוועדת ערר מחוז דרום אישרה את הסכמות הצדדים לפיהן, הלכה למעשה, התכנית שקידמה ואושרה ובגינה חויבה בהיטל השבחה אינה תוכנית משביחה.

התושבת ביקשה לבנות בנחלתה בית נוסף לבן ממשיך. במושבי האזור, הנוהג במשך שנים הוא שבכל נחלה יש כ- 3 דונם המיועדים למגורים ועליהם ניתן לבנות את יחידות הדיור. כדי לקבוע מיקום אופטימלי לבית החדש בהתאם לתוכנית התקפה היא נפגשה עם הגורמים המקצועיים במועצה והם הסבירו לה שכל שנדרש הוא אישור תשריט חלוקת התאמה לתב"ע לשטח מגורים של 3 דונם, כפי שנעשה במקרים אחרים. 

הועדה המקומית אישרה את התשריט בשנת 2015 ובהתאם התושבת התחילה לבצע את הפעולות הנדרשות לשם הגשת בקשה להיתר הבניה. טרם קליטת הבקשה להיתר בניה נמסר לה, כי בשל שינוי בעמדת הוועדה המחוזית, הוועדה המקומית נאלצת לבטל את החלטתה בדבר חלוקת ההתאמה ועל העוררת להגיש תכנית נקודתית בסמכות הוועדה המחוזית. 

שהיא ביקשה להבין מה ההליך שצפוי לה והשלכותיו. הוסבר לה, כי היות ומדובר בשינוי מינורי ביותר ההליך יהיה קצר- כשנה, והעלויות הכספיות יהיו מצומצמות, לרבות היטל השבחה מינורי ביותר- אם בכלל. בפועל ההליך עד להוצאת היתר הבניה המיוחל נמשך כחמש וחצי שנים והיה כרוך בהוצאות כספיות משמעותיות ביותר והועדה המקומית אף דרשה היטל השבחה מופרך בגין התכנית. 

לאור פנית התושבת מונתה שמאית מכריעה שקבעה  השבחה אסטרונומית בגין התכנית בגובה של כחצי מיליון  ש"ח (היטל השבחה הינו 50% מההשבחה), והתושבת הגישה את הערר. 

בערר היא טענה בין היתר,  כי התכנית החדשה לא שינתה את המצב התכנוני הקיים ולכן כלל לא יצרה השבחה. הועדה המקומית חלקה על טענות העוררת.

במסגרת הדיון שהתקיים ועדת הערר הסבירה, כי היטל השבחה הוא מס אמת וככזה עליה לבחון את טענות העוררת בדבר המצב הקודם ובדבר השאלה המהותית האם התכנית החדשה יצרה השבחה אם לאו. לאחר בדיקה מקיפה שהתקיימה במסגרת שני דיונים והשלמות שהוגשו על ידי הועדה המקומית ועדת הערר המליצה לועדה המקומית לגבש הסכמות עם העוררת שמשמעותם, הלכה למעשה, שהתכנית החדשה שקידמה לא יצרה השבחה כלשהי במגרשה.   

בהתייחס להחלטת הועדה נטען, כי לאור הנחישות של העוררת לנקוט בהליכים הדרושים וההקשבה והברור המעמיק של ועדת הערר נעשה צדק עם תושבת כפר הריף, שכל רצונה היה לממש את זכותה להוספת יחידת דיור לבן ממשיך בהתאם לתכנית תקפה.

להחלטה יש השפעה רוחבית, שכן משמעותה שההליך התכנוני אותו נוקט האזרח במסגרת מימוש זכויותיו- כגון קידום תכנית או הגשת בקשות להקלות לא יוצר  כלפיו מניעות/השתק במסגרת הליך היטל ההשבחה.

פעמים רבות,  משיקולים שונים האזרח נאלץ "להתיישר" עם מוסד התכנון ולנקוט בהליך תכנוני- גם שאין בו למעשה צורך.לאור עמדת ועדת הערר שהדגישה את חשיבותה של גבית מס אמת הסוגיה תוכל להתברר במלואה במסגרת הליכים לגבית היטל השבחה שתנקוט הרשות ודרכו של האזרח/הנישום בנושא חשוב זה לא תהא חסומה.

*כותבת הפרשנות, עו"ד ורד מאירוביץ סייג, הנה בא כוחה של התושבת בערר על החלטת השמאית המכרעת 

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות