banner
מתוך דיוני ועדת הכספים // צילום: מושקוביץ/דוברות הכנסת
מתוך דיוני ועדת הכספים // צילום: מושקוביץ/דוברות הכנסת

שר הבינוי והשיכון לוועדת הכספים: "הקבלנים חייבים לבנקים למעלה מחצי טריליון שקל"

"המדינה הזו הולכת ונהיית כולה ממושכנת", אמר השר גולדקנופף. חיים פייגלין: "קל מאוד להקריס את הענף אבל הוא יכול להיות גם קטר"

ועדת הכספים דנה היום בהיערכות הממשלה למתן סיוע לענף הבינוי והשיכון בעקבות הלחימה. בדיון לקח חלק שר הבינוי והשיכון, שציין כי ניתן להעמיד לטובת מפוני העוטף כ-3,500 דירות קיימות בתוך מספר שבועות, ולהקים אתרי מגורים זמניים עם קרווילות. השר גולדקנופף: "אנחנו באים לכאן כדי שהוועדה תזרז את הדברים ונוכל להביא עוגן והצלה כל שהיא לאנשים שחרב עליהם עולמם". בהתאחדות הקבלנים ציינו כי הענף במשבר גדול וקראו למדינה להכלילם במתווה הפיצויים, לצד הגדלת מספר העובדים הזרים והזרמת עובדים לענף. 

השר התייחס לתחום הבינוי, ואמר כי הוא נמצא בפני משבר נוסף, כאשר הענף נכנס לקיפאון גדול נוכח המלחמה והעדר עובדים: "הקבלנים חייבים לבנקים למעלה מחצי טריליון שקל, וגם הרוכשים חייבים סכום דומה. המדינה הזו הולכת ונהיית כולה ממושכנת. נושא הדיור תקוע, אנחנו חייבים להביא פועלים זרים מחו"ל, כבר שלחנו משלחת לחו"ל, אנחנו עושים את כל המאמצים כדי שהענף לא יהיה תקוע אפילו יום אחד, אנחנו צריכים את העזרה של הוועדה, אולי להקל במקומות מסוימים, וגם בהבאת עובדים זרים וכד'". 

עוד ציין השר כי ישנן עיריות שלא מאפשרות את פעילות אתרי הבנייה נוכח המלחמה: "נכנסנו למשרד, הצבנו לעצמנו יעדים של בנייה, שיווקיים, קרקעות, המשרד ממשיך להוציא מכרזים, להודיע שבונים, לצערנו אנחנו נתקלים בבעיה של ראשי רשויות שלא נותנים לפועלים לעבוד, וצריך לראות איך מתגברים על זה, צריך לומר לכל ראשי הרשויות שיש לראות איך הבנייה ממשיכה להיעשות בכל עיר ועיר. אני מקווה שבקבינט הדיור נביא שורה של צעדים לחיזוק הענף, זה ענף חיוני לא פחות מענפים אחרים. אני מבקש את עזרת יו"ר הוועדה והוועדה כולה". 

ממול ציינו נציגי השלטון המקומי כי יש סגר על שטחי יו"ש עליו החליט צה"ל המונע הגעת פועלים, וכי הם מתנגדים לכל יחס שונה אל ערביי ישראל משל אזרח אחר במדינה, וכי בראשית המלחמה הייתה סגירה גדולה של אתרי בניה ברשויות לצורך שמירה על צירים, לנוכח קשיים בעצם ניהול המרחב האזורי ברשות. וכי המרכז ובוני הארץ הגיעו למתווה מוסכם שפורסם לרשויות שמסדיר את אופן הפעילות באתרי בניה וכי יש מעט מאוד רשויות שעומדות על סגירת מוחלטת של אתרי הבנייה ולא לאוכלוסייה מסוימת. כן קראו חברי הכנסת הערבים לא להותיר את העובדים הערבים הישראלים מאחור ללא תעסוקה וללא פיצוי. על כל השיבו אירגוני העובדים השונים כי לא יוותרו על עובדים אלה. 

עוד הוסיף השר כי שוק הנדל"ן הוחרג ממתווה הפיצויים: "צריך לראות בבית הזה שהענף הזה לא יקרוס".

חיים פייגלין, מנכל חברת צמח המרמן // צילום: כפיר סיון | Depositphotos
חיים פייגלין, מנכל חברת צמח המרמן // צילום: כפיר סיון | Depositphotos

חיים פייגלין, סגן נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ ציין כי: "167 אלף דירות בהליכי בנייה, כ-350 אלף עובדים, השפעות אדירות על התעשייה, חצי טריליון ₪ של חוב שהענף נושא על גבו, מעבר לכל המיסוי, קל מאוד להקריס את הענף, הוא רגיש מאוד בתקופת מלחמה כזו, מצד שני אם ישאירו לו את הראש מעל המים, הוא כבר הוכיח שהוא יכול להיות קטר של המשק".

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות