banner
מבשרת ציון ירושליים // Depositphotos
מבשרת ציון ירושליים // Depositphotos

מועצת מבשרת ציון ורמ"י הגישו במקביל שתי תכניות שונות למתחם פינוי בינוי "לב מבשרת"

רמ"י והיזם מבקשים לאשר 956 יח"ד. במועצה המקומית מעוניינים ב-434 יח"ד, ותוקפים: הרווח היזמי יבוא על חשבון התושבים. המחוזית תכריע

זיו גולדפישר 31.10.2023

לוועדה המחוזית ירושלים הוגשו שתי תכניות מנוגדות שעוסקות בהתחדשות מתחם פינוי בינוי מרכז הקליטה במבשרת ציון – תכנית אחת של רשות מקרקעי ישראל ובעלי הזכויות על הקרקע, ברזאני אמרלד נכסים, המציעה 956 יח"ד, כפי שמצירה תכנית המתאר היישובית, ותכנית שנייה, של המועצה המקומית, המציעה היקף בינוי נמוך במחצית, 434 יח"ד בלבד. בכך נמשך המאבק סביב המתחם, שהגיע למבקר המדינה ולבג"ץ, וכעת נמשך בוועדה המחוזית, שם ייאלצו לבחור איזו תכנית לקדם.

תכנית המיתאר קובעת 956 דירות
מרכז הקליטה במבשרת ציון פעל במשך שנים ביישוב, וקלט עולים רבים, ביניהם מאתיופיה. לפני כעשר שנים נמכר מתחם מרכז הקליטה, ועבר מספר ידיים עד שנמכר על ידי קרן ריאליטי לחברת י.ד ברזאני, שחברה לחברת אמראלד, במטרה לקדם תכנית התחדשות למתחם. מכירת המתחם הגיעה לבדיקת מבקר המדינה, והמאבק סביב סגירתו הגיע עד בג"ץ, לאחר שתושביו סירבו להתפנות ממנו, אך בית המשפט דחה את העתירה.

על פי תכנית המתאר ליישוב, שאותה יזמה רמ"י ואשר קיבלה תוקף בשנת 2019, מרכז הקליטה הוא חלק ממתחם A4, המיועד להתחדשות. על פי התכנית, במרכז הקליטה יש 356 יח"ד מאושרות. על פי תכנית המתאר, 600 יח"ד צפויות להתווסף במסגרת פינוי בינוי, כך שבמרכז הקליטה ייבנו 956 יח"ד. במועצה המקומית הסתייגו מהתכנית וניסו לקדם תכנית מטעמה, אך ועדת הערר המחוזית ביקרו את התנהלות המועצה.

רמ"י קידמה התחדשות עירונית על בסיס תכנית המיתאר
על בסיס תכנית המתאר, הגישו רמ"י ובעלי הזכויות על הקרקע את תכנית התחדשות "לב מבשרת", הכוללה את הריסת מרכז הקליטה ובניית 956 יח"ד חדשות. תכנית "לב מבשרת", ששטחה 73 דונמים, מיועדת לעודד ולקדם התחדשות עירונית ושיפור של מתחם מגורים במרכז המועצה מבשרת ציון על ידי פינוי והריסת המבנים הקיימים בתחום התכנית. התכנית ממוקמת במתחם מרכז הקליטה לשעבר בין שדרות הראל במזרח, הרחובות ביל"ו ונצח ישראל ממערב, רחוב היסמין מדרום ורחוב הסיפן מצפון.

מהתכנית עולה כי בשטח התכנית וקיימים 89 מבנים למגורים – 70 מבנים חד קומתיים ו 19 מבנים דו קומתיים, הכוללים בסה"כ 216 יחידות דיור וארבעה מבנים המיועדים למגורים וכוללים 8 יחידות דיור המכילות שימושים ציבוריים.

התכנית המוצעת כוללת פינוי המבנים הקיימים במתחם ובניית 34 מבנים חדשים בני 4-8 קומות כל אחד בתוספת מרתפי חניה משותפים, סה"כ 956 יחידות דיור, בנוסף לשטחי תעסוקה, מסחר ומבני ציבור, וכן מבנה נוסף המכיל כ 146 יחידות דיור מוגן. את התכנית הגישו, כאמור, רמ"י וברזאני אמרלד נכסים, והיא נערכה על ידי משרד בר אוריין אדריכלים.

המועצה המקומית: "ביישוב לא יוקמו מפלצות מגורים"
מנגד, במועצה המקומית הגישו תכנית מתחרה, המציעה 434 יח"ד בלבד. התכנית "מתחם מרכז קליטה מבשרת ציון" מציעה הקמת מוקד עירוני המשלב שימושי מגורים, מסחר ותעסוקה, מוסדות חינוך, שטחים פתוחים ומבני ציבור לתרבות קהילה ופנאי, כמענה למחסור בשטחים אלו ביישוב. התכנית מציעה את הריסתם של 224 יח"ד קיימות, ובנייה של 434 יחידות דיור, וכן כ-15500 מ"ר למסחר ותעסוקה. בנוסף, בכ-30 דונם מהמתחם יקבעו אזורים בהם ישולבו שטחים למבני ציבור ושטחים ציבוריים פתוחים. את התכנית יזמה והגישה הרשות המקומית, והיא נערכה על ידי משרד י. מולכו אדריכלים. 

בוועדה המחוזית יצטרכו כעת לבחור איזו תכנית לקדם. גורמים בוועדה אומרים כי: "המועצה רשאית להגיש תכנית, והוועדה תחליט איזו מהן תקודם". עוד מציינים בוועדה כי היזמים מבקשים לממש את זכותם בהתאם לתכנית המתאר היישובית.

מהמועצה המקומית מבשרת ציון נמסר כי:  "סוגיית מספר יחידות הדיור בתוכנית החדשה במתחם מרכז הקליטה מצריכה התייחסות מקיפה ורחבה הכוללת היבטים תכנוניים רבים המושפעים מכך, כגון: פרוגרמה לצרכי ציבור, תנועה, תחבורה פרטית וציבורית, שטחים ירוקים  מוסדות חינוך וציבור –  פר נפש ועוד.

"יחד עם זאת נציין כי מספר יחידות הדיור שנקבע בתוכנית המוצעת על ידי המועצה, תואם את האופי הפרברי של היישוב מבשרת ציון ואת הנחיות מנהל התכנון  ״לוח 1' – צפיפות נטו ביח"ד לדונם" המצביעות על 16 יחידות דיור לדונם במרקם אינטנסיבי ביישוב בדגם של מבשרת ציון.

"אם לא די בכך, צפיפות יחידות הדיור בתוכנית שהוצעה על ידי המועצה, נמצאת בהלימה לתוכניות שתוכננו על ידי מדינת ישראל ואושרו להפקדה בשנים האחרונות שעניינן – הקמת שכונות מגורים חדשות דוגמת: שכונת נופי החורש, שכונת המגרסה (נופי הסלע) המתאכלסת בימים אלה, שכונת הגולף שנמצאת בתכנון ועוד.

"המיקום של תא שטח זה הינו בלב היישוב מבשרת ורה-תכנון שלו מאפשר ייצור של עתודות קרקע אחרונות לטובת שטחי ציבור לכלל היישוב ולשכונה עצמה בתחום חינוך, תרבות, מסחר ופנאי. התוכנית המוצעת כאמור על ידי המועצה – מציעה בין היתר היכל תרבות/אודיטוריום אשר לא קיים היום ביישוב, ואשר סומן אף בתוכנית הכוללנית כשימוש הצפוי להתקיים בשטח מרכז הקליטה.

"בשולי הדברים נציין, כי בשעה שהיזם רואה בתא השטח זה הזדמנות עסקית וכל רצונו – הגדלת רווחיו העסקיים, המועצה רואה בתכנון מחודש של תא השטח – במרכז הקליטה, הזדמנות לרה-תכנון לכל מרכז היישוב, עם התאמות לצרכים האורבניים העכשוויים והעתידיים של מבשרת ציון.

"המועצה תעמוד על כך, בכל דרך ובכל מחיר – כי ביישוב לא יוקמו מפלצות מגורים אשר יעמיסו על התשתיות אשר עמוסות לעייפה כבר היום, והכל במטרה להגדיל את רווחי היזמים על חשבון התושבים הוותיקים והחדשים ביישוב".

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות