רגע לפני הבחירות: הנושא שאף מפלגה לא רוצה לדבר עליו
מנושא אחד התעלמו עד כה כל המפלגות והוא קריטי לגורל מדינת ישראל – איך אנו נערכים לקראת רעידת האדמה שבדרך // דעה
מנושא אחד התעלמו עד כה כל המפלגות והוא קריטי לגורל מדינת ישראל – איך אנו נערכים לקראת רעידת האדמה שבדרך // דעה
במהלך הימים הקרובים יתייצבו המוני בית ישראל באלפי קלפיות ויחליטו, לכאן או לכאן, איזו ממשלה תהיה לנו אחרי ה-1 בנובמבר. מנושא אחד התעלמו עד כה כל המפלגות והוא, לטעמי, קריטי לגורל מדינת ישראל: איך אנו נערכים לקראת רעידת האדמה שבדרך.
שכחנו ללמוד מההיסטוריה?
הסטטיסטיקה, לצערי הרב, אומרת הכול: במהלך 2000 השנים האחרונות התרחשה אצלנו רעידת אדמה קטלנית מידי 100 שנה, פלוס מינוס.
האחרונה שבהן הייתה ב-1927, לפני 95 שנה, ובה נהרגו כ-400 בני אדם ונפצעו אלפים. אולם, וזה אולם גדול, באותה עת מנה היישוב בארץ ישראל כ-100 אלף בני אדם בסך הכול, זאת לעומת 10 מיליון בקירוב כיום, כלומר פי 100(!)
במילים אחרות, ובהנחה שבמוקדם או במאוחר תתרחש אצלנו רעידת אדמה בסדר גודל דומה, האבדות עלולות, חלילה וחס, להגיע לרבבות בני אדם, שלא לדבר על נזק שעלול להחזיר את כלכלת ישראל עשרות שנים אחורה.
אם ניקח בחשבון גם את איום אלפי הטילים והיכולות המתקדמות של אויבינו, אין ספק שבנוסף לתרחיש רעידת אדמה, גם עמידות המבנים לטילים ושלום האוכלוסייה שאיננה מוגנת בממ"דים- הייתה צריכה להדיר שינה מעיני מקבלי ההחלטות
התחדשות עירונית מואצת עכשיו!
לטעמי הטעות האסטרטגית של כל ממשלות ישראל, מימין ומשמאל, הייתה בכך שהן ראו משום מה את ההתחדשות העירונית כ"עוד נישה" שכבודה במקומה מונח, ושמטרתה להגדיל את היצע הדיור, אבל לא חשבו עליה במונחים של אתגר לאומי קריטי למניעת אסון כבד מאין כמותו.
הנתונים אומרים הכול: נכון להיום עדיין כ-70 אחוזים בקירוב מהדירות במדינת ישראל הינן נטולות ממ"דים שלא לדבר על העדר מקלט נגיש לכשני שלישים מהדירות, זאת גם למקרה של ירי טילים.
ההתנהלות בנושא תוכנית התמ"א-38, לדוגמא, מלמדת הכול: כשהוכרז עליה ב-2005, כלומר לפני 18 שנה תמימות, המטרה הייתה לחזק בניינים כנגד רעידת אדמה גדולה צפויה.
אדרבא: חמש שנים אחר כך כשהוחלט לשפר את התמ"א המקורית, בה ניתן היה להוסיף שתיים וחצי קומות לבניינים קיימים, ונוצרה תמ"א 38/2, הריסה ובנייה מחדש, הייתה בכך ללא ספק בשורה גדולה.
נכון. התמ"א 38/2 לא הייתה תכנית מושלמת ובוודאי שפינוי בינוי הינו הכיוון הנכון בהתחדשות עירונית. היו לה גם חבלי לידה לא פשוטים והתנהלות שונה לגביה בין העיריות השונות.
אולם, וזה אולם גדול, היא יכלה בנקל לייצר עד היום עשרות אלפי יחידות דיור חדשות שהיו לא רק מגדילות משמעותית את היצע הדיור, אלא גם, ובעיקר, מגדילות משמעותית את מספר הישראלים שיהיו מוגנים מפני רעידת אדמה ואיומי טילים, אולי במאות אלפים, אולי אף במיליונים.
תוכניות גדולות של פינוי בינוי – לפני או אחרי קטסטרופה?
לכן ה"גמגום" המתמשך שנוצר במהלך השנים האחרונות בהתייחס לתמ"א 38/2, כולל ההחלטות לקצוב את ימיה ובפועל לבטל אותה לחלוטין, היו לטעמי מקח טעות. אדרבה: ניתן ואפשר היה לפתור את הבעיות שליוו אותה, כולל, לדוגמא, מענק תקציבים לעיריות ולרשויות המקומיות עבור תשתיות משלימות (מוסדות ציבור וכו') ואף להרחיב את זכויות הקבלנים היכן שאפשר וצריך.
יתרה מכך: העובדה שנכון להיום כ-20 אחוזים בקירוב מהבניינים במדינת ישראל מוגדרים במידה כזו או אחרת כ"מסוכנים", חלקם אף ממש מטים לנפול. העובדה שבמהלך השנה האחרונה היו כמה ומה אירועים של קריסת בניינים ישנים, דוגמת אלה שבמרכז חולון ושיכון ותיקים ברמת גוף שרק בנס הסתיימו ללא נפגעים.
לסיכום אני קורא לממשלה החדשה שתיבחר באחד בנובמבר להעמיד את נושא המוכנות לרעידת אדמה בראש סולם העדיפויות. בל נשכח: תרחיש אימים שכזה מסוכן למדינת ישראל פי כמה וכמה יותר מטילי חיזבאללה ואולי אף יותר מהאיום האיראני!
*כותב המאמר, איציק סימון, הוא בעלי סוכנות לביטוח המתמחה בביטוחים לענף הבנייה
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן