banner
אילוסטרציה // Depositphotos
אילוסטרציה // Depositphotos

זעם גדול על הסכמי המסגרת להתחדשות עירונית שנחתמים ב- 12 ערים

בשקט בשקט נחתמים 12 הסכמים לפיתוח תשתיות להתחדשות עירונית בערים בהשקעה ממשלתית של כחצי מיליארד שקל, ביניהן רמת גן, גבעתיים ובת ים, שלא "סובלות" מהעדר כדאיות כלכלית. הפריפריה נשארה כרגיל בחוץ. התגובות הקשות לא איחרו להגיע: "לעג לרש"

משרד הבינוי והשיכון והרשות הממשלתית להתחדשות עירונית בחרו "להפתיע"
את הציבור עם חתימת הסכמי מסגרת להתחדשות עירונית, תוך שהם מעלימים את המידע מהציבור, היזמים ושאר השותפים להתחדשות העירונית. 

מדובר בהסכמים שנחתמים בימים אלו עם הרשויות ירושלים, לוד, בת ים, קריית אונו, חיפה, נתניה, גבעתיים, רמת גן, אשדוד, בית שמש, חדרה וקריית ים, הכוללים מימון כולל של כ- 440 מיליון שקל, שאמור לכאורה להסיר את התנגדות ראשי הערים לתוספת יח"ד, זאת ללא השקעה ממשלתית במבני ציבור ותשתיות נדרשות כתוצאה מגידול האוכלוסייה – אולם ההחלטה גררה ביקורת קשה מצד גורמים בענף הנדל"ן. 

חיים מסילתי // דנה קופל
חיים מסילתי // דנה קופל

חיים מסילתי יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, התייחס לרשויות שנבחרו, ואמר כי: "כשמסתכלים על 12 הרשויות שנבחרו לקבל את התמריץ לקידום פרויקטים של פינוי בינוי לא ברור למה רמת גן, גבעתיים ובת ים כלולות ברשימה הזאת, שכן מדובר בערים בהן הכדאיות הכלכלית גבוהה מאד והן לא צריכות תמיכה כדי להוציא פרויקטים לפועל. לעומת זאת ישנן הרבה רשויות שאם היו מקבלות הן את התקציב יתכן והיינו רואים פרויקטים כאלה מתחילים לקרום עור וגידים אצלם, כך למשל באשקלון, קריית מלאכי ומגדל העמק". מסילתי התייחס גם לתקציב שהוקצה, וציין כי: "בנוסף הסכום פר יח"ד 25-30 אלף שקל הוא סכום פעוט באיזורי ביקוש של יזם מוכר דירה בכ- 30 עד 40 אלף שקל למ"ר, כך שהסכום שמציעה המדינה הוא זניח. כמו כן, אני לא ברורה מגבלת הערך של הרף המינימלי שנקבע לקבלת התקציב ( 600 יח"ד). מאות יחידות לא מייצרות מסות של דירות כך שאו שהיו מציבים רף של 1000 יח"ד דיור ומעלה או שהיו מתקצבים פר פרויקט ללא מגבלת סך יח"ד". 

אייל בהרי // מאיר דקל
אייל בהרי // מאיר דקל

גם היזמים מתחו ביקורת על ההסכם. אייל בהרי, מנכ"ל  צים בהרי מקבוצת עדי צים אחזקות, אמר כי: "אנו ממתינים שנים רבות לשובר שיוויון בכל מה שקשור למינוף התחדשות עירונית גם מחוץ ל"מדינת תל אביב" ותמוה מאוד בעיני העובדה שערים כה חשובות בפריפריה, דוגמת באר שבע בדרום או טבריה ובית שאן שיושבות על השבר הסורי פריקני בצפון נפקדו לחלוטין מהרשימה!".

רוני מזרחי // עזרא לוי
רוני מזרחי // עזרא לוי

רוני מזרחי, נשיא לשכת הקבלנים ובעלי קבוצת "מזרחי ובניו", טוען כי: "זהו לעג לרש. המדינה הרוויחה השנה סכום עתק של 65 מיליארדי שקלים ממיסוי נדל"ן, כלומר עשויה להרוויח כ-200 מיליארדי שקלים ממיסים רק על נדל"ן ב-3 השנים הקרובות, כך ש-440 מיליון שקלים הינם סכום בטל בשישים, פחות מרבע אחוז מההכנסות. אז שהמדינה תכניס את היד עמוק לכיס ותדאג כפי שצריך למנף התחדשות עירונית כוללת ולמגן את כלל בנייני מדינת ישראל כנגד רעידת אדמה גדולה ממשמשת ובאה!".

על פי ההסכמים, בגין אישור היתרי בנייה למיזמי פינוי בינוי, תהיה הרשות המקומית זכאית למימון בסך השווה למכפלת מספר יחידות הדיור התוספתיות שיאושרו בהיתר בנייה, כפול הסכום שייקבע לכל יחידות הדיור בהתחשב בשיעור היטל ההשבחה שיחול על האזור בו ניתן היתר הבנייה. המימון עבור יחידת דיור תוספתית כאשר הרשות המקומית גובה היטל השבחה מלא יהיה 25 אלף ₪ וכאשר יש פטור חלקי או מלא מהיטל השבחה המימון יהיה 30 אלף ₪. 

עוד על פי ההסכמים, אלו ייחתמו עם רשויות בהן סך הגבייה בפועל של ארנונה בתחומן לא עלה על 5,000 שקל לנפש בשנת 2018, לפי נתוני משרד הפנים ובתנאי שעד יום 31.12.21 אושרו בתחומן תכניות הכוללות לכל הפחות, 2,500 יח"ד שטרם מומשו ושלא הוצא היתר בנייה לבנייתן עד יום 01.08.2021.  

ומי יפקח על הכסף?
לא ברור. לטענת משרד הבינוי והשיכון "המימון יינתן לרשות המקומית עבור ביצוע תשתיות המצויות בזיקה ישירה לתהליכי ההתחדשות העירונית שבתחומה", אלא שתשתיות אלו ייבחרו על ידי צוות ההיגוי מתוך רשימת תשתיות שתצורף להסכם המסגרת. לא ברור מי יישב בצוות ההיגוי ומי יפקח על העברת הכספים והביצוע בפועל, וכפי שהעבר מלמד – אלו לא תמיד מגיעים ליעדם. 

רחל מלכה // צילום: סם יצחקוב
רחל מלכה // צילום: סם יצחקוב

רחל מלכה, מנכלית ובעלים של חברת מעוז דניאל, התייחסה לתוכנית, ואמרה כי: "אני חושבת שיש צורך לבדוק את כמות ההיתרים השנתית שמוציאה כל עירייה להתחדשות עירונית, ולתת תמריצים דווקא לעיריות שלא מקדמות הרבה פרויקטים. אני חושבת שבמקום להכריז על תוכנית מוזלת לזוגות הצעירים בפריפרייה, יש לתכנן תב"ע עתידית לפינוי בינוי – ולשווק אותה ליזמים".

ישראל אברמוב // צילום: יח"צ
ישראל אברמוב // צילום: יח"צ

ישראל אברמוב, יו"ר קבוצת פרקש יזמות נדל"ן, טוען כי: "זה בהחלט נחמד וישוב אולם רחוק מאוד מלהספיק למנף התחדשות עירונית. ראשית, מדוע בין 12 הערים שנבחרו לא נכללו ערי פריפריה, היכן שהסכנה הכי גדולה לרעידת אדמה? שנית, האם הפעולה החשובה הזו תואמה עם העיריות והאם הביורוקרטיה שלה אנו עדים 24/7 תיפתר כתוצאה ממענק של 25 אלף שקלים לכל דירה?". 

עו״ד דורון אריאל // צביקה גולדשטין
עו״ד דורון אריאל // צביקה גולדשטין

עו"ד דורון אריאל, מומחה למקרקעין, אומר כי: "צריך לשים לב שהתוכנית לא תנוצל לרעה כך שיינתנו הטבות לרשויות מקומיות בפרויקטים שממילא היו יוצאים לדרך. השימוש בהטבה זו חייב להיעשות רק בפרויקטים שאין דרך לבצעם ללא סיוע של המדינה. בנוסף, שוב לא הושם דגש לנושא הפריפריה, שם התמיכה והסיוע נדרשים יותר מכל מקום אחר בישראל, בפריפריה התוספת של יחידות הדיור גדולה וכלכליות הפרויקט יחסית קטנה ולכן הסיוע במקומות הללו הוא שיכריע אם יהיו פרויקטים של פינוי בינוי או שלעולם לא יצאו שם לפועל פרויקטים מעין אלה".

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות