דף הבית > חדשות > "לתכנן תב"עות גמישות שיהיה ניתן לשנות את ייעודן בהתאם לצרכים המשתנים של השוק"
אדריכל גיל שנהב // צילום: גיא גלעד
"לתכנן תב"עות גמישות שיהיה ניתן לשנות את ייעודן בהתאם לצרכים המשתנים של השוק"
סיכום 2020 בהתחדשות עירונית: אדריכל גיל שנהב, שותף מייסד בכנען שנהב אדריכלים ושותף ומייסד בחברה לפיתוח והתחדשות עירונית, סבור שהפקדת תוכנית המטרו היא המהלך החשוב של 2020. עוד סבור שנהב כי קידום התחדשות עירונית יסייע בניצול משאבי קרקע וגם במציאת פתרונות דיור.
אדריכל גיל שנהב, שותף מייסד בכנען שנהב אדריכלים ושותף ומייסד בחברה לפיתוח והתחדשות עירונית, מאמין כי תוכנית המטרו עתידה לשנות את ענף הנדל"ן בשנים הבאות מכמה בחינות. כדי לקדם את ההתחדשות העירונית סבור שנהב כי על המדינה לתמרץ את הרשויות המקומיות על כל היתר בניה, ועל בעלי הדירות להתמקד בתמונה הכוללת ולא על הפרטים הקטנים שבדרך. בכל הקשור ל-2021, שנהב מקווה שאולי השנה יבינו גורמי התכנון כי יש לקדם תב"עות גמישות יותר שניתן להתאים לצרכי השעה במהירות ולא בתהליך ארוך שנמשך עשור.
מה היה המהלך או האירוע המשמעותי ביותר בהתחדשות העירונית ב-2020? "המהלך המשמעותי ביותר בשנת 2020 היה הפקדת תוכנית המטרו לעיון ציבורי. כניסתו של המטרו לעולמנו תוביל מהפכה שתשנה את פני הנדל"ן, הבניה והעיצוב האורבני בישראל. המעבר מרכב פרטי למערכת הסעה המונית חיוני וחשוב מאוד. ברמה התחבורתית- אם לא נתקדם לכיוון הזה, כולנו נמשיך לשבת בפקקים ונבזבז זמן יקר בדרכים. ברמה האורבנית – מעל תחנות המטרו יוקמו פרויקטים אינטנסיביים יותר, מעורבי שימושים שיכללו מסחר, תעסוקה, תרבות, חינוך, ספורט מגורים ודיור מכליל (דירות קטנות ללא חניה) שיקדמו ויחדשו את כל מרכזי הערים, יאפשרו קירוב של הפריפריה למרכז ועוד. זה אמנם נשמע כמו חזון אחריות הימים, אבל בסופו של דבר אני מאמין שהחזון יהפוך למציאות".
איזה מהלך צריך לקדם ב-2021 כדי שההתחדשות העירונית תוכל להתקדם טוב יותר? "כדי לקדם את תחום ההתחדשות העירונית בצורה טובה יותר, אני ממליץ לתמרץ את הרשויות המקומיות על כל היתר בניה שיוצא במסגרת או לטובת פרויקטים אלה. הוכח במחקרים בארץ ובעולם כי ההשקעה בהתחדשות עירונית הינה הרווחית ביותר בהחזר הכלכלי העתידי. זה יוביל לחיסכון בתשתיות, יוביל לניצול משאבי הקרקע המצומצמים גם ככה באזורי הביקוש בצורה מושכלת ויעילה, וגם יסייע למציאת פתרונות דיור מכובדים ואיכותיים לתושבי העיר לצד פתרונות עכשוויים למוסדות ציבור, שיטחי חינוך, תרבות, פנאי וספורט".
מה המסר הכי חשוב שאתה יכול להעביר לבעלי דירות שרוצים היום לקדם התחדשות עירונית? "חשוב מאוד שבעלי הדירות, בגלל חיבורם הרגשי לנושא, יסתכלו על התמונה הכוללת ולא על הפרטים הקטנים שבדרך. במהלך תהליך ההתחדשות העירונית, ראיה קצרת הטווח רק פוגעת באינטרס המשותף של כולם ויכולה להוביל לעיכוב או עצירה מוחלטת של הפרויקט. תמיד צריך לזכור את התוצר הסופי שמחכה בתום התהליך. תוצר המטיב עם הדיירים וישפר להם את איכות חייהם".
מה הבעיה המשמעותית ביותר שענף הנדל"ן מתמודד איתה נכון להיום ומה הפיתרון? "הבעיה המהותית והמשמעותית ביותר של ענף הנדל"ן הינה חוסר הגמישות. מערכת התיכנון שלנו לא גמישה בכלל. ברגע שתב"ע מאושרת, וגם אם מדובר על כך שהיא עשויה בצורה המושלמת ביותר בעת קבלת התוקף, בחלוף 5-10-15 שנה, התב"ע פשוט לא מתאימה לצרכי השעה, לצרכי התושבים ולצרכי העיר. בכדי לשנות שוב פעם את ייעוד התב"ע ולהתאים אותה לצרכים החדשים, אנו מתחילים תהליך נוסף של עוד 5-10 שנים ואז שוב הצרכים משתנים. אם יש משהו שהקורונה לימדה אותנו זוהי חשיבותה של הגמישות, לכן אני פונה ומבקש מרשויות התכנון לתכנן תב"עות הרבה יותר גמישות וידידותיות לצרכי המשתמשים שיהיה ניתן לשנות את ייעודן בהתאם לצרכים המשתנים של השוק מבלי הצורך להמתין שנים רבות לאישור הסופי."