banner
רונן עקביה // צילום: נמרוד כהן
רונן עקביה // צילום: נמרוד כהן

"משך הזמן לאישור תוכנית הוא לא פחות משערורייה"

סיכום 2020 בהתחדשות עירונית: רונן עקביה, מנכ"ל בית וגג, סבור כי "עשר שנים לקבלת תוקף של תב"ע או שנתיים לקבלת היתר הן תקופות בלתי מתקבלות על הדעת". עוד מזהיר עקביה כי המצב הנוכחי עשוי לגרור קיפאון ועל הממשלה להתמקד בקיצור תהליכי הרישוי וייעול הבירוקרטיה.

רונן עקביה, מנכ"ל בית וגג , לא מוכן להשלים עם הבירוקרטיה והתמשכות הליכי הרישוי. לדבריו, אין סיבה שהיתר בניה יונפק לפרויקט רק לאחר שנים ארוכות. במקביל סבור עקביה כי אי הוודאות בכל הקשור לתמ"א 38 עשויה להוביל לקיפאון בתחום. בינתיים מציין עקביה כי גם בעלי הדירות הבינו שעתיד התמ"א לוטה בערפל ויש לא מעט ועדי בתים שמתחילים לקדם תהליכים בימים אלו.

מה היה המהלך המשמעותי ביותר בהתחדשות העירונית ב- 2020 ?
"אין ספק שהאירוע המשמעותי ביותר בשנת 2020 הוא התפרצות מגפת הקורונה. המעבר החד מאורח החיים המוכר לנו לאורח חיים חדש בא לידי ביטוי כמעט בכל אספקט של חיינו. ניכר כי טעמי הלקוח משתנים והרצון לגור בבניינים במרכזי ערים, קרוב למוקדי מסחר ותעסוקה, השפיע ועוד ישפיע גם על תחום ההתחדשות העירונית. בנוסף, החלטת המועצה משנת 2019 לביטול תמ"א 38 בשנת 2022 המשיכה לתת אותותיה גם השנה, וביחד עם מגפת הקורונה הביאו את כל הענף "לחשב מסלול מחדש". מחד, השפעות הקורונה על צרכי הלקוח גרמו לביקוש גבוה לדירות ומאידך, העדר וודאות לגבי המשך פעילות בתחום התמ"א 38 ,היוו את המשקולות העיקריים שיזמי הנדל"ן התמודדו איתם בשנה החולפת".

איזה מהלך צריך לקדם ב-2021 כדי שההתחדשות העירונית תוכל להתקדם טוב יותר?
"בראש ובראשונה – וודאות ויציבות. שני נושאים שלא קיימים בתחום באופן מהותי. הממשלה חייבת להתוות את העידן שאחרי תמ"א 38. לחוקק את חוק ההמשך ולקבוע את הוראות המעבר. המשך אי הוודאות, יביא לעצירת הליכי ייזום וכניסה לסוג של קיפאון עד שיתבהרו התנאים החדשים. קיפאון יביא לירידה מקומית בהיצע שיכולה להיות מתורגמת מיד לעליית מחירי הדירות באותו אזור".

מה המסר הכי חשוב שאתה יכול להעביר לבעלי דירות שרוצים היום לקדם התחדשות עירונית ?
"להתקדם מהר, ואפילו מהר מאוד. בעלי דירות חייבים להפנים שהזמן פועל לרעתם נוכח השינוי הדרמטי שעולם התמ"א 38 עומד לעבור. הדברים נכונים גם לגבי פרויקטי פינוי בינוי. ככל שהזמן חולף, התמורות לדיירים מוגבלות, פטורי המיסים מצומצמים ואופי הבניינים החדשים משתנה וצועד לכיוון ערוב שימושים. כך, יהיו יותר בניינים שמשולב בהם מסחר, גני ילדים, דירות להשכרה וכד'. אנו רואים שהמסר מחלחל אצל יותר ויותר בעלי דירות שמבינים שזה הזמן להפריד בין טפל לעיקר וגישת "תפסת מרובה לא תפסת" יכולה להוכיח עצמה בדיוק בתקופה הזו".

מה הבעיה המשמעותית ביותר שענף הנדל"ן מתמודד איתה נכון להיום ומה הפתרון ?
"הבעיה המשמעותית ביותר עליה מלינים כל השחקנים בענף הנדל"ן הוא הבירוקרטיה ולוחות הזמנים לאישור תוכניות ולקבלת היתרי בנייה. הררי מילים נכתבו בנושא ועשרות פאנלים וכנסים דנו בשנים האחרונות בסבך זה. נראה כי ככל שהזמן חולף והצעות חדשות מתקבלות כך התוצאות במציאות רק הולכות אחורה. עשר שנים לקבלת תוקף של תב"ע או שנתיים לקבלת היתר הן תקופות בלתי מתקבלות על הדעת. משך הזמן לאישור תוכנית הוא לא פחות משערורייה. הפתרון לטעמי הוא משילות ואכיפה. גורם מרכזי לבעיה הוא סמכויות ותפקוד הרשויות המקומיות וגופי הרישוי, כך שכל רשות קובעת מדיניות שונה מרעותה, וגם מדיניות זו משתנה כל כמה שנים בהתאם לנסיבות הפוליטיות בעיר. לצערי נראה כי דרישות הבירוקרטיה רק הופכות למחמירות ונוקשות יותר ויותר".

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות