ח"כ יעקב אשר: "הכרזנו מלחמה נגד הבירוקרטיה בתכנון"
בין התיקונים לחוק שאושרו השבוע לבניית ממ"דים: תוספת 3 מ"ר ביישובי קו העימות, פטור מהיטל השבחה ולא יידרש אישור מרמ"י
בין התיקונים לחוק שאושרו השבוע לבניית ממ"דים: תוספת 3 מ"ר ביישובי קו העימות, פטור מהיטל השבחה ולא יידרש אישור מרמ"י
ועדת הפנים והגנת הסביבה, בראשות ח"כ יעקב אשר, אישרה אמש (רביעי) לקריאה שניה ושלישית את התיקון לחוק תכנון ובניה העוסק בהקלות לבניית מרחבים מוגנים, (תיקון מס' 149 והוראת שעה), התשפ"ד 2023. בתוך כך, סעיף 6 להצעת החוק, שעוסק בהקמת מתחמים למפונים ללא היתר ובשיקום חבל התקומה פוצל מהחוק ויובא לדיון בוועדה בשבוע הבא.
"החוק הזה הוא D9 נגד הבירוקרטיה של בינוי הממ"דים", אמר אשר, "הכרזנו מלחמה נגד הבירוקרטיה בתכנון ובמלחמה הזו אנחנו חייבים לנצח" לדברי, קיצור הליכי הבירוקרטיה, התמקד בתיקוני חקיקה, תקנות ושינויי תמ"א, במטרה להסיר חסמים.
הקלות ממ"ד (מרחב מוגן דירתי): העיריות יהיו חסינות בפני תביעות פיצויים
תמ"א שעניינה מיגון, המקודמת בימים אלה במועצה הארצית לתכנון ובנייה מקלה בהיבטים שונים על הקמת מרחב מוגן. היא מעניקה זכות מוקנית להקמת מרחב מוגן ללא צורך בבקשת הקלה מהוועדה המקומית אף אם הבנייה חורגת מקווי הבניין והתכסית המירבית שנקבעו בתכניות המקומיות וזאת בגבולות שנקבעו בה. אפשרות זו עלולה לגרום לחבות בפיצויים של הוועדה המקומית כלפי פגיעה עקיפה שנגרמה כתוצאה מהתוכנית. בהצעת החוק נקבע כי פגיעה זו לא תחייב בפיצויים.
במסגרת הדיונים בהצעת החוק ביקשה הוועדה להבהיר בחוק כי לעניין פגיעה ישירה שנגרמת כתוצאה מאישור תוכנית מיגון לא ינתן פטור מפיצויים, אלא אם מדובר בתוכנית שקודמה בסמוך לאחר אישור התמ"א שעניינה מיגון ואם התקבל אישור מתכנן המחוז.
עוד קובע החוק, כי חסימת האפשרות לתבוע פיצויים על יסוד העילה של פגיעה תכנונית, אינה גוררת אחריה חסימת האפשרות לתבוע תביעת נזיקין את מי שבונה מרחב מוגן, וגורם בכך נזק לשכנו על יסוד העילות הרגילות של דיני הנזיקין.
פטור מהיטל השבחה למרחב מוגן במימוש בדרך של מכר
כמו כן, אימצה ועדת הפנים את הצעתו של ח"כ ארז מלול, והחליטה כי ההקלות והפטורים שבחוק התכנון והבנייה יחולו גם על תוספת של 3 מ"ר לצורך שירותים וחדר רחצה באזורי עימות, הכוללים את היישובים שבעוטף עזה והיישובים שבגבול הצפון.
"לגבי בניינים גבוהים יותר, סיכם היו"ר ח"כ אשר עם מטה התכנון הלאומי כי הדבר יוסדר באמצעות התמ"א המקודמת בימים אלה במינהל התכנון", כך נמסר מדוברות הכנסת. התמריצים שבחוק התכנון והבנייה הכוללים הקלות שונות יחולו גם על אותו שטח נוסף שנדרש לשירותים.
הגופים לא השיבו לכם בתוך 15 יום? ייחשב כהסכמתם לבקשה
הצעת החוק קובעת עוד, כי גופים ציבוריים וגופי תשתיות יידרשו להשיב לפנייה אליהם, בנוגע להקמת מרחב מוגן, בתוך 15 ימים. גורם שלא ישיב לפנייה, יראו אותו כמסכים.
"מדובר בפריצת דרך ואפילו מהפיכה בכל מה שקשור לעיכוב הליכי רישוי וראוי לאמץ בהמשך הדרך הסדרים דומים לכל הליכי הרישוי, כיוון שאחד העיכובים המשמעותיים בהליכים אלה הוא הצורך להמתין לאישורים מהרבה מאד גורמים שבלעדיהם אי אפשר להתקדם ברישוי. אני מקווה שההסדר שקבענו לגבי מרחבים מוגנים ישמש סנונית ראשונה לכל נושאי הבניה ויביא לקיצור ניכר בהליכי הבניה בארץ", אמר היו"ר אשר.
רשות מקרקעי ישראל לא תבוא בדרישות תשלום
בנוסף הורחבה סמכות שר הפנים, כך שיוכל לקבוע בתקנות סוגי מבנים נוספים שניתן יהיה לבנות בהם מרחב מוגן בהליך של רישוי מקוצר או בפטור מרישוי. סמכות זו תאפשר לכלול סוגי בניינים נוספים כמו מבני ציבור, מוסדות חינוך ועוד במסגרת הפטור או הרישוי המקוצר. עוד יהיה רשאי שר הפנים לקבוע בתקנות תנאים שמהנדס הוועדה או רשות הרישוי יוכלו לדרוש במסגרת הליך ההיתר להקמת מרחב מוגן וכן, תנאים שלא ניתן יהיה לדרוש אותם כחלק מהליך הוצאת ההיתר. בנוסף, נקבע בהצעת החוק במפורש, שלצורך הקמת מרחבים מוגנים בבתי מגורים ובמוסדות ציבור לא תידרש הסכמת רשות מקרקעי ישראל ולא ייגבה על ידיה כל תשלום בעניין זה.
הסוף לשלטים המתריעים על קידום תוכנית
עוד מסמיכה הצעת החוק יושב ראש מוסד תכנון, להורות על דרכי פרסום נוספות לגבי הפקדת תכנית, במצבים שבהם הפרסום המחוייב כיום, שעיקרו נעשה עד היום על גבי שלט באתר התכנית, על מנת לשתף את הציבור ולאפשר לו להגיש התנגדויות לתוכנית.
הוועדה הרחיבה סמכות זו לא רק למקרים שבהם הוכרז מצב מיוחד בעורף, אלא גם למקרים שבהם מוכרז מצב חירום אזרחי.
בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל
קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן