banner
שר הפנים, אריה דרעי // יח"צ
שר הפנים, אריה דרעי // יח"צ

הרפורמה: ביטול הקלות, תיעדוף פרויקטים להריסה ובניה והגבלת זכויות

שר הפנים, אריה דרעי, מפרסם להערות הציבור את תזכיר החוק ובו שורה של שינויים מהותיים בחוק התכנון והבנייה, בהן מסלול חלופי לתמ"א 38 וביטול "מוסד ההקלות". מדובר בתיקון הגדול והמשמעותי לחוק התכנון ובניה מאז תיקון 101 בשנת 2014

במסגרת התזכיר, מוצעות סמכויות תכנון לכלל הוועדות המקומיות לקדם ולאשר תוכניות בסמכות מקומיות כחלופה לתמ"א 38, וזאת בהתאם להחלטת המועצה הארצית מיום 5.11.19, שקבעה כי יש לסיים את תמ"א 38 באוקטובר 2022. המתווה החדש כולל העדפה של מסלול הריסה ובניה וקביעת היקף זכויות בניה מרבי של 350% ביחס למצב הקיים (200% בחיזוק), וכן לאפשר הקמת מבני ציבור לטובת התושבים.

"ביטול "מוסד ההקלות" הינו נדבך משמעותי בתזכיר, כזה אשר עתיד להשפיע על אופן גיבוש ואישור תוכניות בעתיד מצד אחד ומהצד השני הפחתת השינויים התדרים של התוכניות באמצעות הקלות בשלב הרישוי אשר לרוב פוגעות באיכות התכנון", אומרים במינהל התכנון, שם מציינים כי "השימוש בהקלות הביא להאטת תהליכי הרישוי, תכנון נקודתי לקוי ללא ראיה מרחבית מספקת, פגיעה במענה בצורכי ציבור ועומס בוועדות התכנון המקומיות ואף בוועדות הערר המחוזיות".

כמו כן, במסגרת רפורמה בהליכי הרישוי מוצע להסדיר את נושא ההנחיות המרחביות, כלי משמעותי שנקבע במסגרת תיקון 101 אשר מאפשר לרשות המקומית לקבוע קווים כללים לאופן עיצוב מבנים וסביבתם. "אולם, ניכר כי השימוש בכלי חרג מכוונת המחוקק ומוצע כעת להסיר ולעדכן אותו, תוך בחינתו ע"י יועץ משפטי מטעם הרשות המקומית והסדרת הליך שיתוף ציבור", נמסר ממינהל התכנון.

שינוי מהותי נוסף הוא הקמת קומה לצורכי ציבור במגרש בבעלות פרטית. התיקון נועד להסדיר את האפשרות להקמת שטחי ציבור בתוך מבנים סחירים (לדוגמא מבני ציבור ותעסוקה) וזאת על מנת להרחיב את סל השירותים הציבורים אותו המדינה והרשות המקומית נדרשים לספק לתושבים. "התיקון מפרט מנגנון כלכלי ותכנוני שנועד לאזן בין האינטרס של הרשות המקומית לקבל את שטחי הציבור ובין האינטרס הכלכלי של היזם ובעלי הזכויות להקצות את השטח הציבורי ולהקימו", אומרים במינהל.

עוד מתייחס התזכיר להרחבת הכלים לקידום תכנון, ביצוע ורישום מקרקעין, בין אם באמצעות הרחבת סמכויות התכנון של הוועדה לתשתיות לאומיות, הסמכת ועדות מחוזיות לקידום מואץ של גשרים ומעברים להולכי רגל ורוכבי אופניים, הסדרת הליך אישור תשריט לצורכי רישום נוכח היעדר יישום מספק ויעיל של קרקעות, אפשרות לקידום תהליך של איחוד וחלוקה בהסכמה של במסגרת הליך תכנונית ועוד תיקונים והבהרות שעל פי מינהל התכנון "נדרשים לאור הניסיון שנצבר בעבודת מוסדות התכנון השונים והכל בהתאם למפורט בהצעת החוק ובדברי ההסבר לה".

שר הפנים, אריה דרעי: "תזכיר החוק הוא בשורה משמעותית, דרמטית ממש, לשוק הנדל"ן ולציבור בכלל שישנה את פני התכנון בישראל ואת הליכי ההתחדשות העירונית בפרט. אחת הרפורמות המשמעותיות היא ביטול תמ"א 38. הנחיתי כבר להקים צוות שיגבש כלים לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה באזורי סיכון בפריפריה".

דלית זילבר // צילום: ניב קנטור
דלית זילבר // צילום: ניב קנטור

מנכ"לית מינהל התכנון, דלית זילבר: "אני מודה לשר הפנים אריה דרעי על קידום התזכיר שישנה מקצה לקצה את התכנון בישראל. הרפורמה המובאות בתזכיר יגרמו לביטול הקלות ותפיסה תכנונית נפחית, יחד עם קידום וביצוע של תשתיות, תחבורה ואנרגיה".

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות